Tuesday, September 16, 2014

ISTANBUL 2014 - Day 04 - MEHTER [MILITARY]

Mehter - The Oldest Military Band of the World.

Hari ke 4 kami di Istanbul, kami merancang untuk menyaksikan Mehter, satu persembahan military band zaman Ottoman. Dari poster yg kami nampak, macam menarik kerana disamping musicnya yg unik saya noticed the performers wear authentic Ottoman Mehter band customes.

So lepas my wife selesai kursus for the day, solat dan makan tengahari, kami pun berjalan, lebih kurang 15 minit dari hotel ke Command of Military Museum and Cultural site dimana performance Mehter itu diadakan hampir setiap hari [ada hari yg closed saya tak ingat].

Penerangan tentang Mehter dan sejarah military band ini boleh dibaca dari brochure ini:




Music that unnerve and scare the foes. Cheering up nation through their stirring music. 

Since 1299. 






Ini ticket masuk ke Military Museum dan entrance fee ialah 6TL [RM12.00]

Ok, sebelum scroll ke bawah for the photos of the performance, sila click bawah ni untuk mendengar lagu Mehter. So sambil tgk foto, sambil dengar lagunya :)

video


Ini auditorium tempat performance Mehter dalam Military Museum tu. Free seating so kami dapatkan seat yg tengah dan middle row.

Persembahan dimulakan dgn pertunjukkan video penerangan tentang sejarah Mehter.

In Turkish tapi ada subtitle English.

Selesai video, giant screen naik ke atas dan dinding terbuka dan kelihatan pasukan marching band berarak sambil memainkan musik dari taman di luar masuk ke dalam auditorium.

Syukur ada lens yg boleh zoom2, dapat le shot2 yg dekat2 :)

Kebetulan ada fauntain pulak. Nice!



Suka betul saya tengok pakaian mereka. 

Dan check out the turbans. Nice!


Dia ni pakai chain mail armour. Berat tu! 



The Military March Band in full effect. 




































Performance pun berakhir selepas beberapa lagu selama lebih kurang sejam. Very very interesting.

The band marching out of the auditorium. 

And these few gentlemen remains for a short while for anyone who wishes to take their photograph atau bergambar dgn mereka pun boleh. 








Acara pun selesai. Saya recommend sesiapa yg ke Istanbul jika ada masa untuk menyaksikan pertunjukkan ini. It is a piece of Turkey's history. 

On the way back kami bercadang untuk memberli makan malam, bungkus je makan di bilik hotel.

Kami beli dinner di Harbiye Sahne Restaurant Bar & Cafe sebab masa tgk2 menu restoran tu ada fish dish. Memang kami nak makan ikan pulak.

Levrek Izgara - Grilled sea bass
Sucuklu Tost - Sausage toast
Pilav - Nasi
39TL = RM57.00

MasyaAllah, ikan tu sgt la sedap. So tasty dan juicy amd moist. Perah lemon tu pulak. Puhh! Sausage toast tu pun sedap gak. That bread diberi percuma which I think is standard for restoran di Istanbul. 

Macam biasa di bilik hotel mesti connect wifi dan tetiba... ting.... ada message masuk.... whatsup... dari Alan!!! Waaa.... excitednya kami. Ada foto2 Tam Tam!!!

Ni Tam Tam tgh main2 dalam bilik kaca dgn adik tu. 

Kesian pulak tgk dia dok je kat corner cam tu. Mesti tgh asyik tgk keluar bahagian depan pet shop tu.

Hmm... alahai... rindunya kat Tam Tam.... :)

Adik ni memang kami suka sebab dia begitu penyayang pada kucing2. 


Adik tu siap grooming Tam Tam. Tgh korek2 bersihkan mata Tam Tam kot...hihi...


Amboii... manjanya dia duduk atas riba! 

Tam Tam jangan nakal2 ok.... :)
Bersambung ke hari 5....

Di bawah ni saya senaraikan kesemua entries Istanbul saya:

No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

6 comments:

  1. Dengar muzik tu teringat ada satu lagu P.Ramlee ala-ala itu la, tapi tak ingat la pulak lagunya...
    Nampak menarik persembahan ini.
    Tam Tam menanggung rindu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye, ada ya lagu P.Ramlee yg cam tu? I tak ingat ler... nak gak tahu yg mana satu...
      Yep, persembahan yg menarik walaupun mereka cuma berdiri bernyanyi dan memainkan alat2 musik. Yg bestnya musik dan nyanyian yg penuh bersemangat.
      Kesian Tam Tam...

      Delete
  2. banyak bunyi trumpet kan muzik dia?
    kool !! dinding terbukak dam mereka march masuk dalam!!
    en syed rasa .. misai pelesu atau real tu semua tu ? nampak macam lain macam je ...

    ada turun ambik gambar dengan mereka tak!? :)

    mesti Tam Tam pelik.. sebab lama sangat kali ni tinggalkan dia..
    balik tu.. extra manja tak dia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, betul tu. Lagi la dalam auditorium tu... sound kuat bergema, bersemangat and energetic! :)

      Mereka boleh buat entrance dari luar saya rasa sebab masa tu summer which was very fortunate for us lah cause saya pefer lagi entrance cam ni.

      Hihi... palsu kot. Tapi saya notice ramai juga Turkish men yg bela misai tebal macam tu but with current cut/style lah..hihi...

      Ada, tapi saya tak bergambar. Isteri saya je yg bergambar dgn mereka...hihi...

      A'aa.. saya think so too. Cause ni yg paling lama dia kena tinggal. Haaa... bukan je extra manja tapi extra extra extra manja dia tu! Jenuh pujuk dan layan. Masuk je rumah lepas ambik dia kat pet shop tu terus saya layan dia nak dekat 1/2 jam then bagi dia makan. Lepas makan terus dia mintak manja lagi sambil ngiau2 kuat. Agaknya marah ke apa ke sebab kena tinggal lama. Tapi yg kelakarnya, lepas tu dia dok explore our house as if tu la the first time dia masuk rumah ni. In 15 minutes time baru dia nampak macam familiar. Terlupa kejap kot...so comel....hihi...

      Delete
  3. Hehehehehehe..what a wonderfull event...perasan tak ada turban dia yg macam pengantin minang pakai cuma bucu dia tak setajam cam tanduk kerbau...
    Ikan lak nampak macam toyee ajer..tp bila en syed kata sedap...kena la ingat quote don't judge the book tu yea...hehehehehe
    Agaknya la...species kucing mcm tam-tam dgn cicak cenggitu kut...they will always came to our feet gesel2, buat muka comel tp suara tak keluar...lps tu suka terkejut2 mcm lemah jantung atau klu bwk keluar bukan jauh pun ada la dalam 100 metres tp bila masuk rumah balik mcm duduk tempat lain until recover yg "eh..ni rumah aku tinggal la"...tam tam tam.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi.. a'aa la, tak perasan pulak... Yg ni less tanduk tapi lagi tinggi...hahaha...
      Yes sedap sebab ikan tu fresh and cara ikan tu di grill, the fish still juicy dan isinya lembut. Yummy!
      Betul la the way you described tu, especially part yg suka terkejut2 mcm lemah jantung tu...hahahaha.... si Tam Tam selalu cam tu! :D
      Tang yg buat muka comel tu yg saya paling tak tahan. My wife kata saya telah diperdaya oleh Tam Tam...hahaha...

      Delete