Wednesday, December 31, 2014

GAHARU TEA VALLEY

Perkataan 'Tea' really threw me off actually..hihi. Dok bayangkan the usual teh, but actually yg ni adalah dari daun pokok gaharu yg jadikan produk teh, for example in sachets, rendam dalam air panas or can also be boiled. 

Anyway, masa tu dgn wife, kami dari kampung di Batu Gajah nak balik KL. So memang lalu Gopeng seperti selalu. Saya dah banyak kali ternampak sign 'Gaharu Tea Valley' tu tapi tak pernah singgah till that day. 

Entrance masuk bentuk Great Wall from front and inside. Car park also very big. 


That's the buidling. Got small cafe and lots of seatings/tables. Of course ada juga shop/mart called the Hoga Mart yg jual pelbagai produk made from gaharu. Kami sampai agak awal so tak berapa ramai pengunjung. 


Apa yg menarik di ladang gaharu ni. Seemed like a nice place to spent for a couple of hours. 


Antara kegunaan2 gaharu.


Berikut adalah brochure 'Gaharu Tea Valley, Gopeng'. 


What is gaharu. Semua part dari daun hingga ke akar boleh digunakan dan mengandungi pelbagai khasiat.


And it is called the 'Great Wall of Gopeng' :).
Juga info on the products termasuk mee segera gaharu...wooo... me like! :)


Khasiat gaharu dan cara penyediaan. 


Kami pun beli tiket nak rounds ladang gaharu tu naik van. Kosnya cuma RM10.00 utk dewasa dan RM5.00 for kids. Also got free samples of Gaharu Tea. 


Ni van untuk round2 ladang yg agak curam berbukit bukau. Driver van juga jadi tour guide menceritakan sejarah dan proses ladang ni. 


Tak sangka betul! Kat Gopeng ni ada sceneries cantik macam ni! Besar betul ladang ni! Kata guide, ladang ni dimulakan sejak 1992 oleh Mr. David Ho yg dapat 200 anak2 pokok gaharu dari Japan pada 1992 tu untuk ditanam. Pokok ni lama nak matang, dalam 15 tahun dan dari 200 tu cuma 70 yg tumbuh matang. Sekarang ni dah ada 200,000 pokok. 


Ni lah rupa buah pokok gaharu. Masa dah berumur 2 tahun, ranting dan daun2 akan di harvest dan daun2 tu dibuat teh. Ranting2 akan dikeringkan dan dibuat produk2 lain. 


Cahaya pagi yg cantik hari tu buat pemandangan jadi lebih indah :)


Kata guide, tu adalah rumah burung untuk dapatkan bird nests. He kept calling it a 'bungalow mewah' untuk burung2..haha.


Ok, let's enjoy the sceneries. Btw, di ketinggian ni, terasa jugak nyamannya. 


Di bawah ni adalah anjung tinjau for the sceneries. Plus pelawat akan diberi sedikit penerangan.


So beautiful!



Lepas tu kami naik van lagi. Cepat2 je kami naik van to the nest location sebab nak avoid crowd...hihi. Dan sampai sini, the Hugging Park.


Ada banyak lukisan haiwan2 di pokok gaharu. Kaedahnya pelawat bolehlah peluk2 pokok2 ni dan bergambar. Kami idok le... ambik gambar lukisan2 tu je la....hihi... 


Lukisan2 tu memang awesome!


Panda2 pun ader... reading newspaper...hihi...


Ni adalah ladang pokok gaharu yg dewasa. According to the guide, pokok2 ni akan ditebuk2 oleh pekerja2 ladang atau secara natural lubang dibuat oleh serangga/kumbang. Dan pokok2 gaharu tu akan keluarkan resin pada 'luka2' tadi dan resin ni lah yg akan diproses jadi aromatic oils and perfumes.


Cantik ladang ni! Udara nyaman, bersih dan tak der nyamuk..hihi...


Ok, here are more drawings that we discovered. Awesome!



Chomelnya!



My favorite! :)


Lepas tu kami ke 'Lover Park' pula where the Lover's Trees are. 



Inilah kisah Lover's Tree tu.


Memang magnificient. Like they are hugging. 



Ok, so we went back on the van and sampai semula ke banggunan utama. Ini suasana di dalam banggunan tu.


Got instant noodles, cookies, soup mix etc.


Kami beli teh gaharu. Masa sampling rasa sedap pulak :)


Here are more info on the Gaharu Tea Valley and its products.





Keratan akhbar on Gaharu Tea Valley. 


We sampled the tea. Sedap! We also bought 2 Hoga Tea Eggs, errr... tak lalu saya nak telan. Bau gaharunya kuat! 


Ada macam2 treats: tea, ice cream, jelly, cake and pie.

Yes, it was a very nice way to spent sejam dua jalan2 di ladang gaharu ni sebelum kami balik ke KL. Plus, gaharu ni banyak khasiat and there are many products to choose from. 

So kalau lalu Gopeng singgah la ke Gaharu Tea Valley.

No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

Monday, December 29, 2014

RTC PERAK

Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC - Rural Transformation Center) Perak yang terletak di Gopeng menyediakan pelbagai perkhidmatan kerajaan, swasta dan aktiviti perniagaan untuk kemudahan orang ramai berurusan di sini. Di samping itu, fasiliti yang disediakan juga adalah bersesuaian bagi kemudahan seisi keluarga berkunjung ke RTC Perak.

Ada Pasaraya Mydin, Agrobazaar (Jualan Produk Pertanian & Asas Tani) dan KFC. Facilities ada surau, medan selera, taman permainan kanak-kanak, tandas, ruang parkir, kedai serbaneka 24 jam, gelanggang futsal dan dewan.
Sumber: http://www.rtc.my/perkhidmatan-perak.php

Saya dan isteri ke sini sebab nak jalan2 since dah balik kampung di Batu Gajah. Dekat je dari Batu Gajah tu, lalu Kellie's Castle terus sampai simpang traffic light turn right and RTC ni on the left side.

First impression, sgt besar center ni. Macam hanger kapal terbang :). Banyak kedai2 tapi banyak yg kosong. Food courtnya yg belah kiri Mydin penuh, tapi yg belah kanan half kosong. Itu pun sebab ada motor show belah situ, otherwise lagi tak ramai orang. Food kiosk kat situ banyak tapi a few je yg operating. Parking memang luas sgt.

Dan kebetulan ada, tak tau apa nama event ni actually, motor show. Ada vintage motorcycles and latest models. Kereta modified juga ada siap dengan in-car-entertainment-audio-system yg soundnya at full blast boleh kasi sakit telinga!! The audio assault was awesome...hehehehe... :)

Anyway, here are a few snaps...

Very airy so it is nice and cool despite tghari yg panas. Got giant fans kat ceiling. 

Ada Mydin. Ada big screen and small stage for events. Dan kedai2.

Suasana motor show.

Tu dia, siap install personalized mobile audio and car video systems.

Turut dipamerkan adalah trophies yg dimenangi dari motor shows yg disertai sebelumnya.

Yg ni banyak betul menang piala!

Memang nampak 'smart' modifications yg dibuat. I wonder berapa la agaknya kos nak buat ni semua. 


Ada juga penyertaan for best vintage motorcycles. Such classic beauty!




Haaa.. this one made me smile. Not me je, yg pengunjung2 lain pun sama...hihi...

Pink all over! :)


Ni yg paling hebat. Saya suka the Lamborghini style doors :)



video


video


No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.