Friday, May 30, 2014

AWAN

Percubaan seterusnya... :)


Boleh tgk di video bawah ni...
video

Atau di link ini untuk versi yg lebih tajam :)

SENAM SHOOTING

Akhirnya tak jadi jogging sebab sibuk dok ambik gambar...hihi...
Well, kira senam la jugak tu...haha...



















syed amran images, samsung dv150f, ampang recreational park, taman rimba ampang,

No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.


Wednesday, May 28, 2014

KAMPUNG ORANG ASLI CHINGGONG - KIDS

Dan ini pula foto2 Aidil & Cahaya and their friends having a super fun time [the way only kids can...hihi] di sungai di Kampung Orang Asli Chinggong, Tanjung Malim, Perak.


Masa ni saya dan William bersama2 Aidil and his little sister Cahaya baru di tebing sungai. Budak2 berdua ni curious dan tinjau kami...hihi.

Then sorang lagi datang :)

Cahaya dan abang dia Aidil terus terjun dalam sungai. Bising kejap sungai tu...hahaha...

Bukan je berenang tapi melompat2 juga. Ni Cahaya tengah tunjuk skill dia...hihi

Cahaya swims like a fish!

Lepas beberapa laps dia akan naik ke tebing, naik ke atas batu kecil kat tepi sungai tu dan jumped into the river. Tu dia besar 'Splash' dia! Hihi...

Pas tu dia akan toleh untuk mempastikan saya nampak. Dan saya akan either 'Hooray' kasi galakan atau bagi thumbs up for her amazing show of skill and performance... hihi...

Risau saya tengok budak2 tu lompat dari jambatan ni. Air sungai tu dah la tak berapa dalam. Tapi risau saya tu macam sia-sia la pulak cause budak2 ni memang sgt expert. Apa2 pun sebelum apa2 yg tak elok berlaku, saya suruh mereka tak payah lompat2 off jambatan tu. Mereka gelakkan saya dan angguk2 sambil menjerit2 berlari balik ke dalam sungai.

Dia ni sgt cheeky and nakal amat. Ni si Cheeky Boy melompat macam orang lompat dari kapal terbang dgn parachute....hihi...

Si Cahaya melompat macam nak terkam! Hahaha....
Dia ni apa je budak2 lelaki buat, dia mesti nak buat jugak...hihi...

Superman ke, Aqua man?




Aidil, the super boy. Dia paling aktif melompat cara ni...hihi...

Si dia ni pulak tak nak kalah. Abang dia lompat, dia pun lompat gak :)

Tengah beratur ikut giliran sebelum ke batu lompatan...hihi.
Disiplin sungguh budak2 ni :)

Meluncur lagi.


Tu dia, menjerumus secara telangkup. Ke apa nak kata style ni ek? Hihihi...

Cheeky Boy and Cahaya tengah beratur.

Nampak sangat dah kesejukan. Tapi kalau budak dgn air mana boleh main kejap2. Selagi tak kecut2 jari2 tangan dan kaki mana nak berenti....hihi...

And he jumped!

And then she jumped...hihi...

And then all jumped in perfect order, one by one dengan pelbagai style tersendiri... :)









As I, William was also equally excited by the whole experience. We were all smiles, all the way...hihi...






Seronoknya main sampai nak lucut seluar! Hihi...

And then suddenly, they all stopped swimming and started and going into the bushes looking for something.

At first heran jugak apa yg diaorg cari...

And then I saw it.... :)

Rupanya budak2 tu cari ranting2 kayu yang panjang untuk dijadikan pagar lompatan...

Oiii... bukan senang nak buat tau....
Perlu perancangan terperinci...
Kedudukan pagar kena betul2 di gigi air...

Ukuran ketinggian kena betul dan tepat....

Mesti pastikan palang merentang tidak mudah jatuh....

Foundation tiang2 mesti mantap.... gigih betul si Heartbreaker Boy tu.... hihi...

Si dia ni tak terlibat dalam PP [Projek Pagar]. So he made funny faces...haha

One pose from Aidil.

And then they all jumped. Tu diaaaa.... hebat...!

So athletic....!

So energetic...!

Drop pun ader style ok... hihi...



Bila dah dok kena jumped over, the pagar needs maintenance from time to time. Cahaya had to intervene cause apparently a woman's touch is crucial...hihi

Semangat betul si Aidil ni...

Bila pagar dah tinggi macam tu, jatuh pun pastinya akan create huge splash!



Some portraiture shots :)




Reaction after a particularly triumphant jump! Hihi...

While the boys are, well, being boys Cahaya managed to be in her own world menzahirkan creativity :)

Kadang2 aku macam risau dengan si Cheeky Boy ni. At one moment he'll be very quiet almost docile, like in this photo. And then the next moment he will explode with such an abundance of energy and becomes sgt nakal!

Team Work you all !!!


Now wasn't that just simply creative. Instant stalagmites!!


Tengah dia tak perasan saya took a snap. Comel dan innocent.

Tapi bila dia tau saya tengah ambik gambar dia, terus jadi budak yg sangat cheeky. Tengok la gaya dia! Macam2 gaya pelik yang dia buat sampai kadang2 saya garu kepala. Haih.. hahaha....

Tengah budak2 lain [lelaki semuanya] sibuk dan seronok main di sungai, Cahaya pula sibuk dengan projek dia sendiri. Tu ha dia dalam shrubs looking for wild flowers.

Lepas tu dia pun buat satu rekaan menarik dengan pasir sungai dan susunan bunga2 kuning seperti dalam foto. Begitu teliti dia susun bunga2 tu. Kemas dan teratur. Dan concentrate sungguh.

Bila dah siap, Cahaya terus pegang tangan saya dan tarik saya ke arah her beautiful creations. She so proudly announced to me that she did it all by herself and beamed a huge smile with such pride and joy. Hihi.. what a sweet adorable child. I told her that she did a terrific job and that it was the most beautiful thing I had ever seen. Punya la dia senyum, from ear to ear. Saya pun ambik la gambar creation dia tu dan tunjuk pada dia foto tu on the camera screen. Dia punya menjerit! Hahahaha... terus dia beria-ia panggil abang dia dan kawan2 dia yg lain suruh tengok....hihi...

Aidil, abang Cahaya.

Cahaya, adik Aidil.

Saya tak ingat nama dia but he is the cheekiest!

Seram je saya tengok bila Cahaya dok kat tepi jambatan tu. She probably had jumped off the bridge many times before but I gently told her not to. Baik budak ni. Dia ikut apa saya kata and got off the edge of the bridge.

Berebut2 nak tunjuk peace sign...haha...


Cahaya asked me as I was about to leave, 'Nanti abang datang sini lagi?' As I looked down, I saw her sweet hopeful face. I had such great fun with all the kids and it never crossed my mind that I would be asked that question. Needless to say, I was taken aback by the question and fumbled in my reply. I had to tell her the truth of course but could not muster the right words. Tak sampai hati. Gently and softly saya kata, 'Tak sayang, abang tak dapat datang sini lagi'. The moment I said that, I knew I had broken her innocent little heart. Muka dia yg tadi ceria with hope now nampak visibly sedih.

Dan hati saya remuk. Saya tidak sangka dan tidak bersedia untuk ini.

Cahaya, abang doa pada Allah swt semoga Cahaya berjaya dalam pelajaran, berjaya dalam hidup dan jadi anak yang baik ya.

Bye bye my sweet little Power Puff Girl....

kids, kampung orang asli chinggong, syed amran images,

No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.