Friday, January 20, 2017

JALAN-JALAN NEGERI SEMBILAN (2016) - DAY 03 - PART 03 - MUZIUM ADAT

Masih lagi bercerita tentang jalan-jalan Negeri Sembilan saya pada hari ke 3. Seterusnya kami ke Kuala Klawang untuk melawat Muzium Adat. 

Tiba dah di Pusat Bandar Kuala Klawang, Daerah Jelebu. 

Masa pusing Kuala Klawang ni nampak Mahkamah Majistret Jelebu dan Menara Jam Merdeka Jelebu. 
Mahkamah Majistret Jelebu - Bangunan ini pada asalnya merupakan pejabat daerah jelebu yang menempatkan beberapa buah pejabat seperti Pejabat Bekalan Air, Jabatan Kerja Raya dan beberapa pejabat lain. Bangunan ini telah dirasmikan pada tahun 1981 oleh Dato' Rais bin Yatim. Bangunan ini telah diubahsuai kepada mahkamah pada tahun 1983.
Sumber: Link

Juga Stadium Majlis Daerah Jelebu.

Dan inilah Muzium Adat. 

Baiklah, from here onwards, auto cruise la ya sebab foto-foto semua are self explanatory 😊.Serangkap pantun pujuk rayu. Indahnya! 

Hologram.

Masih ke ada lagi sekarang ni?Muzium Adat ni memanglah sangat bagus untuk dilawati. Saya rekomen sangat-sangat kalau ke Negeri Sembilan, maka lawatlah muzium ini yang sangat kaya dengan pelbagai maklumat tentang adat-adat di Malaysia. Has beautiful and comfortable ambience for a wonderful stroll from floor to floor while enjoying all the barangan pameran. I must say this is one of the best museum yang pernah saya lawat di Malaysia ni. Like, really. 

Selesai di Muzium Adat saya dan Faizul ke restoran sebelah muzium untuk makan tengahari. Ambik lauk telur itik masak lemak dan ikan keli goreng. Sedapnya... syukur Alhamdulillah.  

Bersambung....

No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

No comments:

Post a Comment