Friday, January 20, 2017

JALAN-JALAN NEGERI SEMBILAN (2016) - DAY 03 - PART 03 - MUZIUM ADAT

Masih lagi bercerita tentang jalan-jalan Negeri Sembilan saya pada hari ke 3. Seterusnya kami ke Kuala Klawang untuk melawat Muzium Adat. 

Tiba dah di Pusat Bandar Kuala Klawang, Daerah Jelebu. 

Masa pusing Kuala Klawang ni nampak Mahkamah Majistret Jelebu dan Menara Jam Merdeka Jelebu. 
Mahkamah Majistret Jelebu - Bangunan ini pada asalnya merupakan pejabat daerah jelebu yang menempatkan beberapa buah pejabat seperti Pejabat Bekalan Air, Jabatan Kerja Raya dan beberapa pejabat lain. Bangunan ini telah dirasmikan pada tahun 1981 oleh Dato' Rais bin Yatim. Bangunan ini telah diubahsuai kepada mahkamah pada tahun 1983.
Sumber: Link

Juga Stadium Majlis Daerah Jelebu.

Dan inilah Muzium Adat. 

Baiklah, from here onwards, auto cruise la ya sebab foto-foto semua are self explanatory 😊.Serangkap pantun pujuk rayu. Indahnya! 

Hologram.

Masih ke ada lagi sekarang ni?Muzium Adat ni memanglah sangat bagus untuk dilawati. Saya rekomen sangat-sangat kalau ke Negeri Sembilan, maka lawatlah muzium ini yang sangat kaya dengan pelbagai maklumat tentang adat-adat di Malaysia. Has beautiful and comfortable ambience for a wonderful stroll from floor to floor while enjoying all the barangan pameran. I must say this is one of the best museum yang pernah saya lawat di Malaysia ni. Like, really. 

Selesai di Muzium Adat saya dan Faizul ke restoran sebelah muzium untuk makan tengahari. Ambik lauk telur itik masak lemak dan ikan keli goreng. Sedapnya... syukur Alhamdulillah.  

Bersambung....

Saya list di bawah semua entries JALAN-JALAN NEGERI SEMBILAN (2016) for easy reference:
01) JALAN-JALAN NEGERI SEMBILAN (2016) - DAY 01

02) JALAN-JALAN NEGERI SEMBILAN (2016) - DAY 02 - PART 01 - PD WATERFRONT, TURTLE HATCHERY, SREE AMBAL TEMPLE DAN PANTAI BAGAN PINANG

03) JALAN-JALAN NEGERI SEMBILAN (2016) - DAY 02 - PART 02 - PANTAI CAHAYA NEGERI, PULAU BURUNG, WAN LOONG TEMPLE DAN MASJID WARISAN TELUK KEMANG

04) JALAN-JALAN NEGERI SEMBILAN (2016) - DAY 02 - PART 03 - BALAI CERAP TELUK KEMANG DAN PANTAI TANJUNG PELANDUK

05) JALAN-JALAN NEGERI SEMBILAN (2016) - DAY 03 - PART 01 - MAKAM TUAN TULIS - MUZIUM DIRAJA SERI MENANTI - RUMAH TAN GUAN HING

06) JALAN-JALAN NEGERI SEMBILAN (2016) - DAY 03 - PART 02 - TERATAK ZA'BA - MAKAM MOYANG SALLEH - MASJID KUALA DULANG

07) JALAN-JALAN NEGERI SEMBILAN (2016) - DAY 03 - PART 03 - MUZIUM ADAT

08) JALAN-JALAN NEGERI SEMBILAN (2016) - DAY 03 - PART 04 - JERAM TOI DAN MUZIUM TENTERA DARAT PORT DICKSON


09) JALAN-JALAN NEGERI SEMBILAN (2016) - DAY 04 - GOING HOME - SUMMARY

No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

2 comments:

 1. batu batu tu macam yang en syed jumpa masa di bukit tinggi dulu kan?

  muzium adat ni bawah JMM. biasanya masa 31 ogos setiap tahun ada program bermalam di muzium untuk students.muzium2 bawah JMM akan terbabit . best kalau dapat bermalam di muzium adat ni ! anak saya join program tu tahun ni . kat muzium negara tapi dan pada 16 sept nanti
  kalau bukak pada umum .. pasti saya join!! :)

  Rembang , bayuwangi
  saya google . Rembang ada di Jawa Tengah . Bayuwangi [ Banyuwangi [ ada di Jawa Timur } .. ada kaitan dengan Minangkabau ..?

  sangat life like mannequin yang adat melenggang perut tu! [ scary pun ada kalau malam-malam ni !!]\

  tak ada gambar close up salasilah Iskandar Zulkarnain tu ?

  satu persatu saya baca dan hadam gambar2 tengkolok tu! tenkiu!!! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. I think so doc.

   Wah.. got program like that ke? How splendid! Masa bermalam tu apa itinerarinya? Mesti best!

   Oh ye ke. Cool. Tak terfikir pulak those are places in Indonesia. Perhaps doc, ada relation tu.

   Kan! Very life like. Pulak masa saya round situ, saya sorang je dan ada bahagian yg suasananya cukup kelam dgn suasana berair-con yg sejuk. Rasa macam spooky jugak la... hehe.

   Tak de pulak doc. Sorry.

   They are very interesting!! I never knew there are so many kinds of tengkolok! Tu yg saya susah payah crop dan combine the photos to share in this entry! Pada saya sgt ineresting dan fun stuff buat such sharing! :)

   Delete