Wednesday, March 13, 2013

FLOATWEAR

As usual teringinnya saya ni macam-macam. Kali ni nak sangat cuba shoot some sports product advert, well sort of :).

Seawal 7:00 am dah bergegas ke lokasi shooting. Wah.. 'lokasi'.... macam ada big assignment je bunyinya. Ala, pe salahnya berangankan.. hehehe.

Bawak 400D, 2 tripods dan 2 flash. Also called my friend yang sering pagi Ahad gi jogging. Suruh dia stop by kat padang Bukit Indah for a short while for photoshoot. 

Konsep: 
- Capture sport action style advertistment
- Also macam product shot lah
- Product adalah kasut sukan
- Inject illusion elements sikit i.e floating :)
- Buat outdoor cause nak guna lalang for that outdoorish look. Tapi at same time nak ader feel macam studio shoot cause ni product shot :)
- Overall theme: Float. Kiranya kalau pakai kasut jenama ni, dan if berlari pemakai rasa ringan sampai rasa macam terapung.. hehe. 

Mula-mula, fikir macam mana nak dapatkan shot di mana product tu nampak floating while ianya dipakai. Kalau sekadar nak lambung kasut tu ke udara dan shot and consider that as floating tentu la tak best kan. 
- So I asked my friend to jump and while mid air saya cepat-cepat shoot. So kena high speed shooting lah. Also kena sembur cahaya dari flash. I set up 2 flash letak belah kiri dan kanan supaya tak gelap sebelah. Adjust le flash tu supaya dapat just nice intensity nya [satu process yang pada saya punya lah susah.. haih]. 

Banyak kali my friend tu kena jump sampai dia kata tak yah dah dia pi jogging lepas photoshoot tu... hahahaha. Ye la kan, saya ni bukan pro yang sekali set up adjust 2, 3 kali dah dapat setting yang ngam dan images dapat di frozen kan. Saya kena la try berkali-kali-kali-kali.. hehe.

Tapi akhirnya Alhamdullilah dapat le a few shots yang decent enough untuk dikira comply to the konsep :).

Lepas tu fikir elok jugak kalau inject lagi element lain supaya image jadi interesting sikit lagi. So I decided to use the flash uutuk kasi 'dramatic' sikit. So I letak 1 flash kat belakang my friend dengan ketinggian flash tu lebih kurang kat level kasut masa my friend lompat ke tinggian yang dikehendaki. In other words, level camera, kasut dan flash lebih kurang selari lah. 
Ha.. tu dia... lagi stress... hehe. 

And here is the shot :)


Then after shooting comes the editing. Since konsep nak buat style product advert kena pulak fikir macam-macam. Nama product la, brand la, catch phrase la etc etc. Ala.. bantai je la kan.. hahaha...

And here are 2 versions yg lebih kurang sama cuma words print je lain positioning :).


No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

17 comments:

  1. Replies
    1. Kat area bukit indah next to masjid bukit indah. Ada green field dan tmn permainan kanak2. Ha. . . Yg tu la :-).

      Delete
    2. yang baru tu eyh... yang dorang tanam2 pokok serai la.. limau purut tu lah... eyh2...?!

      Delete
    3. Ade tanam serai dan limau purut? Eh.. tak perasan pulak...hehe.
      A'aa.. I think yg tu le :)

      Delete
  2. Ha hahahhaa!!!
    Kesian kawan awak mengah lompat lompat!!
    Susah kan nak dapat kaki berkasut yang flat masa melompat gitu!

    Kita nak gi Hutan Rimba Ampang nanti
    Dengan CPL
    Jommm
    ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe. . . Apa tak nya, dia terus pi lompat tanpa warm up haha.
      You noticed that? Cool :-). Betul i wanted him to flatened his foot cause otherwise nampak cam tgh ballet pulak kat tgh lalang tu. . Hahaha. . .

      Err. . Hmmmm. . Errrr. . . Malu la doc. . . Hehe. Bila tu nak ke sana?

      Delete
    2. jappp..

      bincang dengan CPL

      :)

      Delete
    3. yeyy.... jom lah... ade body guard..ehhehee...

      Delete
    4. Ok, I ade slot free pagi Ahad ni. Jadi ke?

      Delete
    5. choooo.... kite ade klas ahad nih...ade test.. x bley dtg lambat...
      next week plissss...!!!!!

      Delete
    6. Ok, ok...
      Let me check dulu ya.
      - Btw, pe kata kita discuss about the photoshoot.
      - Me and doc take photos, you jadi model, kan? Let's discuss.
      - Theme: Casual and current. Boleh ke you bawak lain2 accessories like jakets [leh tukar for different locations], sunglass, scarfs, umbrella etc] So that ader variety :)
      - Mekap. Elok bawak make up kit for touch up in case peluh2 :)
      - We have to start early and move from one location to the next very quickly. Kalau lambat nanti panas.
      - Locations:
      1) Taman Rimba Ampang
      2) Padang Bukit Indah
      3) Ampang Waterfront basement car park
      4) At willow trees tepi sungai kat Ampang Water front.
      Locations ni semua dekat2 jaraknya.

      Ke too much? Hehehehe.... Or kita leh santai2 je and pick 1 or 2 locations :)

      Delete
    7. hehehehee.....
      kena diskus dgn kakak Dr Singa dulu....

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. macam iklan dalam majalah la.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks bro :).
      Gitu lah matlamatnya experiment ini :)

      Delete
  5. wallaweh....setuju, setuju, setuju...another experimental for advertisment...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe. . . Thk u. . . Thk u. . Thk u :-)
      hmmm. . . Am thinking of a new advert project :-)

      Delete