Friday, October 27, 2017

MELBOURNE - DAY 05 - PART 03 - MELBOURNE RIVER CRUISE

After a quick lunch di Queen Victoria Market, kami pun berjalan ke tram stop untuk pergi semula ke Southbank to go on one of the Melbourne River Cruises. 

Sambil jalan, took a few snaps bandar Melbourne ni. 

Ada restoran Sarawak Kitchen dan Laksa House di Elizabeth Street ni.

Bangunan-bangunan pencakar langit Melbourne. 
Foto kanan: Vision Apartments (left) dan Victoria One (right)
Foto kiri: Victoria One (far left) dan Light House Melbourne (middle)

Restoran Sambal Kampung, branch di Elizabeth Street.

Supermarket Metro where we bought milk and honey french brioche and mini choc chip muffins.

More skyscrapers. Empire Melbourne (left) and ME Bank (right).

Di persimpangan Elizabeth Street dan A'Beckett Street.
Foto kanan: Elizabeth Street. 
Foto kiri: Bangunan di hujung A'Beckett tu ialah RMIT University - International Research.

Bangunan ME Bank.

State Library of Victoria.

Naik tram menuju semula ke Southbank. 

Tiba di Southbank where the river cruise starts. 

Rowing down Yarra river. 

Kami ikut jalan Flinders Walk ni.

Kami crossed Yarra river dengan Evan Walker Bridge dan terus ke tempat beli tiket river cruise earlier. Cuaca nampak ok masa ni.

Di Southbank Wharf. Menunggu di sini for the boat.


Sambil menunggu, sambil ambik gambar, lagi.. hehe.

Ladies pun ada juga.


Ada seagull grooming and pooping.. hehehe.

And diving into Yarra river.

Kalau nak view bandar Melbourne yang cantik, salah satu lokasinya adalah dari Southbank Wharf ni.




Ok, boat nak sampai dah.

Yarra Queen nama bot ni.


Cruise boat docking.

Di dalam bot Melbourne River Cruises.

Off we went. Cuaca mendung je masa tu, so kami expect it'll rain again. So masa tak hujan ni la kami tangkap gambar banyak-banyak.. hehehe. Nice bot ni. Selesa dan luas. With big windows and that's super important.. hehe.

Kapten bot pun did the welcoming dan perkenal diri. Juga terangkan tentang cruise ni. Tapi kami tak berapa faham penerangan dia sebab accent Aussie dia pekat.. hehe.

Cruise ni bermula dari kaunter beli tiket Melbourne River Cruises di Southbank Promenade hingga ke Bolte Bridge di kawasan Docklands.

Cruise yang kami pilih ialah Cruise A. Cruise ni goes down river dari Southbank Promenade ke Victoria Docks.
CRUISE A: PORTS and DOCKLANDS
1 HOUR CRUISE | DOWN RIVER
Meander past Melbourne CBD and discover one of the busiest trading ports in the Southern hemisphere. Victoria Docks will give you a snapshot of our rich maritime heritage. Our Ferry Sightseeing Tours operate 7 days a week (incl. ALL public holidays) and departs from our Ticket Kiosk located at Southbank Promenade at Berth 5.
www.melbcruises.com.au

Lalu bawah Evan Walker bridge.


Nama-nama bangunan.

Ini ialah Sandridge Bridge - bekas jambatan keretapi yang bersejarah di Sungai Yarra, listed on the Victorian Heritage Register. 

In 2005 it was announced that artist Nadim Karam had been commissioned to create ten abstract sculptures in a piece titled The Travellers, which represents the different types of immigrants who traditionally arrived by train over the bridge from Station Pier. Nine of the sculptures move across the bridge in a 15-minute sequence, moving on bogies running between the two bridge spans - Wiki.

Lalu bawah Sandridge Bridge.

Ini Queen's Bridge, satu lagi jambatan berjalanraya yang bersejarah di Melbourne. 

Antara bangunan-bangunan yang boleh dilihat dari Queen's Bridge.

Queen's Bridge ini dibina pada 1889, juga tersenarai dalam Victorian Heritage Register.

Cruising underneath Queen's Bridge.





Kelihatan juga deretan sculptures ni, namanya 'Constellation'. Ianya satu siri kepala tiang kapal dulu-dulu yang berlabuh di Enterprize Wharf (once dulu sebuah dermaga utama sungai Yarra). Sculptures ni terletak antara Queen's Bridge dan Kings Bridges.

Ukiran-ukiran kayu berbentuk kepala ini dikata untuk membangkitkan semula semangat kapal-kapal besar yang suatu ketika dulu pernah berlayar di sepanjang Sungai Yarra. 5 ukiran kayu ini adalah berbentuk naga, wanita, burung, manusia dan singa. Namanya, 'Constellation', juga memberi penghormatan kepada sejarah pelayaran di mana bintang-bintang jadi panduan kepada banyak kapal-kapal untuk belayar dari satu pelabuhan ke pelabuhan yang lain.

Ini akuarium Sea Life. Sea Life Melbourne Aquarium is a Southern Ocean and Antarctic aquarium in central Melbourne, Australia.

The aquarium is known for its main exhibit, the 2.2 million litre Mermaid Garden oceanarium, which features a grey nurse shark and sandbar whaler sharks, along with up to 2,000 marine creatures of diverse species. - Wiki.

Ni jambatan ke 4 yang kami lalui iaitu Kings Bridge. Mula dibina pada 1959 dan siap pada 1961. Tapi pada 1961 berlaku keruntuhan disebabkan oleh sebuah semi-trailer yang beratnya 47 tan walau pun beratnya adalah within the bridge's limit. Sebabnya: the bridge failed with a brittle fracture on a very cold Melbourne winter day.


Ada Professional Helicopter Service di sungai Yarra ni. Ada saya terjumpa info like these 2 news headlines pasal helikoper di sungai ni: 'Helicopter wreckage retrieved from Yarra River' dan  'Helicopter noise to be addressed'.

But of course the dock is the perfect place for them to meet up and socialize 😊.

Ni jambatan ke 5, the Spencer Street Bridge, jambatan yang ada laluan jalanraya dan tram menyeberang sungai Yarra. Masa dalam pembinaan, the engineers struck a red gum stump that took three weeks work to remove. It was dated at about 8,000 years old and appears to have lived for well over 400 years.

Sebelah kanan tu Spencer Street Bridge. Belah kiri tu is the footbridge.

Bangunan kiri tu ialah Crowne Plaza Melbourne. 

Ini the Wharf Hotel Melbourne.


Ada restaurant WTC Wharf dan event space River's Edge.

Ini Flinders Wharf Apartments. 


Jambatan ke 6, the Seafarers Bridge. Adalah sebuah jambatan pejalan kaki antara Docklands dan South Wharf. Ia menghubungkan tebing utara dan selatan sungai Yarra dan merupakan jalan masuk rasmi ke Melbourne Convention and Exhibition Centre. 

Jambatan ini dibina sebagai penghormatan kepada pusat 'Mission to Seafarers' yang terletak berhampiran dengan tebing utara Sungai Yarra. Ia juga mewakili sejarah maritim di Melbourne.

And we came upon satu deretan gudang di Jim Stynes Bridge ni yang nampak macam dah abandoned dan dah diconverted jadi car parks. 

Got murals.

Snapped satu shot orang tengah lalu di Jim Stynes Bridge ni.

Dah mula hujan renyai masa ni.

Lalu bawah Charles Grimes Bridge, jambatan ke 7. 

Betul-betul sebelah Charles Grimes Bridge ialah Webb Bridge/Capital City Trail, a pedestrian/cycle bridge.


ANZ Center.

ANZ - Australia and New Zealand Banking Group Limited.

Bangunan putih berlubang-lubang tu ialah Exo Apartments - ilham designnya dari alam semulajadi - plant pods, leaf patterns and river-washed stones. 

Ni dah area Victoria Harbour Promenade, Docklands.



Ternampak jugak sculpture pokok ni yang dinamakan 'Shadow Trees' oleh South Australian artist, Sally Smart. Dua 'pokok' ini didirikan di lokasi yang sudah lama tidak ditumbuhi pokok selama lebih satu abad sejak datangnya orang Eropah di mana masa tu semua pokok di kawasan tu habis ditebang untuk buat dermaga.  

Waterfront City, Docklands, Melbourne.

Apartments Docklands - New Quay on Melbourne's waterfront Promenade. Bangunan-bangunan residentials. 

Melbourne Star Observation Wheel, Marina Tower dan Banksia NewQuay. 

Melbourne Star Observation Wheel dan Marina Tower.

Banksia NewQuay. 

Marina Tower.

Jambatan ke 8 dan yang terakhir dalam river cruise ni - Bolte Bridge. Besar jambatan ni, ada 6 lanes. Cyclists and pedestrians cannot lalu.





Lepas Bolte bridge, bot ni berpatah balik ke arah up river. 

Victoria Dock.

Hujan lebat di area ni. 


Since dah lebat di luar bot, kami bergambar pulak di dalam.. hehe.

Lalu area yang tak hujan 😊.

Kawasan yang kami lalu ni ialah area River Esplanade, Docklands. Ada rumah-rumah yang mengadap sungai Yarra siap dengan docks to park speedboats and yachts

'A series of homes that overlook the waterfront, plus terraces and home offices'. 
Berapa la agaknya harga sebijik. Ok, let me check. 
'The riverfront homes range from $4.8 million to more than $6 million'. - www.smh.com.au. 


'The riverfront homes have four or five bedrooms and extend over four levels, with a movie room and gymnasium on the basement, a lap pool, and a balcony and barbecue area with views over the Yarra River and towards the city'. - www.smh.com.au

Lalu area ni, hujan.. hehe.

Docklands, Melbourne high rise residential buildings. Dibina oleh developers yang sama, yang buat rumah-rumah harga $6 juta tadi. Yang ni apartments, so murah la sikit. 

Webb Bridge/Capital City Trail. Lebat sungguh hujan masa ni.

About around this time Kapten buat announcement yang kami terpaksa turun at the next dock and not at the dock we boarded the boat, as should. Sebabnya air sungai dah naik dan bot ni tak boleh lepas masa nak lalu bawah jambatan-jambatan di sungai Yarra ni nanti. Oh gitu.  


Dan kami diturunkan di Wharf Hotel/Crowne Plaza. Petugas ni nasihat penumpang-penumpang supaya naik tram untuk balik ke Southbank Promenade. 

Mujur tak hujan di area ni. 

Tempat kami turun ni lokasinya berhampiran dengan Spencer Street Bridge/footbridge bersebelahan dengan Crowne Plaza Melbourne.

Di button merah tu lah lokasi tempat kami diturunkan.

Dock dimana kami disembarked. 


That's Spencer Street Bridge/footbridge. Nak lalu bawah jambatan ni la bot tak lepas sebab air sungai Yarra dah naik.

Bangunan warna gold tu ialah Prima Pearl Tower.

Refer peta nak cari the nearest tram stop. Good thing la lokasi tempat kami turun dari bot tu cuma memerlukan kami jalan sikit je untuk masuk ke Free Tram Zone 😊.

Kami turun dari bot di lokasi button merah tu. So jalan sikit dah masuk area hijau which is the Free Tram Zone.

Masa jalan ke tram stop, ada tram antik ni tengah lalu. 

Ini tram restoran bergerak. Sambil touring tengok bandar Melbourne sambil makan. 

Bangunan depan tu ialah North Bank Palace Apartment. Yang biru tinggi di belakang tu ialah Rialto Tower.


Yang antik.

Dan yang moden. 

Lalu di bawah jambatan laluan keretapi.


Ini Quest Grand Hotel Melbourne - sebuah hotel butik klasik dibina masa awal 1890an. Heritage-listed hotel ni.

Back alley.

Dan kami pun sampai di tram stop Spencer Street. Nak ke Swnaston Street for lunch. Lapar dah masa ni! 😊



Bersambung....

Di bawah ialah semua links untuk entries Melbourne, Victoria saya for easy reference:
1) MELBOURNE - DAY 01 - DEPARTURE & ARRIVAL
2) MELBOURNE - DAY 02 - PART 01 - MELBOURNE HIGHLIGHTS - ROYAL BOTANIC GARDEN & YARRA RIVER
3) MELBOURNE - DAY 02 - PART 02 - MELBOURNE HIGHLIGHTS - ST KILDA & BATHING BOX
4) MELBOURNE - DAY 03 - PART 01 - DANDENONG RANGES NATIONAL PARK & PUFFING BILLY
5) MELBOURNE - DAY 03 - PART 02 - SASSAFRAS & CHURCHILL ISLAND HERITAGE FARM
6) MELBOURNE - DAY 03 - PART 03 - KOALA CONSERVATION CENTER
7) MELBOURNE - DAY 03 - PART 04 - THE NOBBIES - SUMMERLANDS - PENGUIN PARADE
8) MELBOURNE - DAY 04 - PART 01 - ANGLESEA - URQUHART BLUFF AIREYS INLET - GREAT OCEAN ROAD
9) MELBOURNE - DAY 04 - PART 02 - MEMORIAL ARCH - GREAT OCEAN ROAD - LORNE CUMBERLAND RIVER
10) MELBOURNE - DAY 04 - PART 03 - APOLLO BAY
11) MELBOURNE - DAY 04 - PART 04 - TWELVE APOSTLES
12) MELBOURNE - DAY 04 - PART 05 - ISLAND ARCHWAY - RAZORBACK - LOCH ARD GORGE - PORT CAMPBELL
13) MELBOURNE - DAY 05 - PART 01 - FEDERATION WHARF - SOUTH BANK
14) MELBOURNE - DAY 05 - PART 02 - QUEEN VICTORIA MARKET
15) MELBOURNE - DAY 05 - PART 03 - MELBOURNE RIVER CRUISE
16) MELBOURNE - DAY 05 - PART 04 - ISLAMIC COUNCIL OF VICTORIA (ICV - CITY MOSQUE) - FLAGSTAFF GARDEN 

17) MELBOURNE - DAY 05 - PART 05 - TREASURY GARDENS AND FITZROY GARDEN - GOING HOME

No photograph or videos may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

4 comments:

  1. so
    yang sculptures tu still bergerak pergi balik ke?
    or dah stop dah..?

    gudang / parking lot tu nampak sangat contrast buruknya dengan bangunan bangunan lain sepanjang cruise ni kan?

    foul area tu apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes they still are.
      Kan. Dalam area yg posh mcm tu ada bangunan. I think tak lama lagi kena replace la tu.
      Foul area?

      Delete
  2. yang
    ' danger . foul ground below '
    bawah jambatan tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ok.. hmm sorry, tak tau pulak saya.

      Delete