Friday, November 14, 2014

HOUSE MAINTENANCE AND REPAIR


Last time kami buat repair and maintenance rumah was in September 2012. Nak tak nak, kena la buat the necessary upkeeps. Otherwise costs nak repair benda rosak akan melibatkan RM yg lebih banyak.

Supaya semua problems are tackled, saya buat list seperti dibawah:
Senarai ni saya berikan kepada bro Sidek the maintenance guy for our condo. Dah kenal dia lama dah dan dari the previous small repair jobs yg pernah saya minta dia buat, elok kerjanya.
Dgn senarai ni saya minta dari dia the approximate cost nak make sure budget cukup. 

Grill Balkoni Depan:
Masalah: Cat terkopek2 dan berkarat.
Ye la jugak, dari time beli sampai la ni tak pernah di cat semula. And that's like 11 years ago!
That's Sidek and Nik. Very reliable guys, mahir dan yg penting they are on time. Siap call to let us know they were coming. Datang pun lengkap dgn segala alat tukang etc.
Anyway, sebelum do anything to the grill, kena cabut dulu jaring hijau dari grill. Kenapa kami pasang jaring tu? Hai, sebab Tam Tam la...hihi... Saya siap asked Sidek if he can help pasang balik jaring tu bila cat dah kering dan dia kata ok :).  

Dah cabut jaring, Nik terus gosok grill dgn kertas pasir kasi buang kotoran, habuk dan karat. 

Sidek and Nik was later joined by their friend Asrul. 

Dan kerja cat pun dimulakan oleh Nik dan Asrul. 

Berjam jugak nak selesaikan. Maklum la kan, grill.

Later Sidek pun join bila dia dah selesai kerja yg lain. Sidek kata grill ni cat kena 2 coating. So esok mereka akan apply second coat.

Grill Pintu Depan:
Masalah: Dah berkarat teruk especially bahagian bawah.
Saya pilih grey yg lighter sikit dari warna pintu. Pintu tu warna original. So kalau nak tukar warna pintu nanti kos lebih pulak...hihi....


Sangat teliti kerja mereka dan cepat. 

Grill Balkoni Dapur:
Masalah: Berkarat dan warna dah lusuh.
Berkarat sebab tempias hujan selalu dan lusuh sebab belah grill ni matahari terbit.

Lagi pun ni tempat favourite Tam Tam melompat2 dan melepak berjemur sambil dia tinjau2 ke bawah. So kena la elok kan...hihi...

Grill Pintu Depan - tambah selak:
Masalah: Nak tambah selak sebab kunci grill tu dah rosak.
Sidek kata tak payah tambah selak tapi repair je kunci grill tu. Saya ok je :)
Mereka sibuk buat kerja, saya sibuk ambik gambar...hihi. And they don't mind at all :)

Bilik Air - Shower Holder - 2 Bilik Air:
Masalah: Shower holder patah for both bathrooms.
Dah reput maka patah le..hihi.
Sidek kata shower holder saja susah nak carik. So dia beli the whole set. Saya ok je sebab the old shower head tu pun dah bercelaru pancutan airnya. Tak puas mandi!

Sidek datang dgn semua kelengkapan. Kejap je dia cabut yg lama dan pasang yg baru. Nampak macam saya sendiri pun boleh buat...ewah... :)

Bilik Air - Tukar Kepala Paip:
Masalah: Putar kepala paip bunyi berkeriuk dan bila putar the whole body kepala paip turut berputar. Also too short i.e too near to the sinky.
Saya minta Sidek ganti puncung yg panjang sikit. Senang nak berwuduk. Dan yg pemutarnya ada handle dan bukan bentuk knob.
Nak ganti kepala paip tu kena tanggal sinki dan cabut piping kat bahagian bawah. Not easy I tell you.

Pintu Dapur - Terbalikkan Tombol:
Masalah: Bahagian locking belah luar bukan belah dalam rumah.
So definitely la kena terbalikkan...hihi. Dulu masa tukar pintu dapur tu, tombolnya mereka pasang terbalik. Kami pun tak notice...hihi...

Sliding Door - Tersekat2 & Lock:
Masalah: Bila tolak tarik sliding door tersekat2 bergeser metal dgn metal dan sgt bising atau jam terus dan kesat. Locking pun dah rosak.
Sidek kata sliding door tu dah rendah sebab tayar roller bawah sliding door tu dah haus.  Also bila dah rendah, sliding door tu terkeluar dari alurnya and therefore tersekat atau jammed. 
So ganti kedua-dua roller tu.
Lock tu pulak tak berfungsi sebab spring kat dalam dah putus. 

Bukan senang nak cabut roller lama dan masukkan yg baru. Tapi sebab mereka ni dah pakar nampak macam simple. Saya notice Sidek ni kalau buat kerja memang sgt teliti. Bila dia dah pasang rollers tu, of course dia test tutup dan bukak sliding door tu. Then dia kata sliding door tu tak cukup tinggi dan mungkin tak lama akan terkeluar lagi dari rail dia. Pada saya macam dah ok dah cause dah tak berkeriut2 dan the sliding movements were smooth je. Terus dia betulkan balik rollers tu dan adjust the framing sampai dia puas hati. 

Ni pulak lock sliding door tu. Udah longgar, that handle can't bertaup pada lock hole on the framing. 

Periksa Anai-Anai - Bilik Air:
Some times ago dah sembur for anai-anai yg bersarang di panel2 kayu atas siling bilik air. Fortunately detected earlier so kayu tak de yg reput atau dah berlobang dimakan dek anai2. So since Sidek and his team dah ada, kami asked for 2nd semburan to ensure the anai2 never come back dah berumahtangga kat siling bilik air kami. Sebenarnya semburan ke 2 ni pun atas saranan Sidek juga after he did the semburan the first time tu.

Siling Bilik Air:
Years ago, ada leakage dari bilik air condo atas. Dah kami panggil tukang dan repaired the siling by injecting some sort of liquid [that later hardened] in between the cracks that caused the leakage. For a long while dah tak de sebarang kebocoran. Then about 8 or 9 months ago, ada pulak leakage sampai cat peeled and look brownish. Sidek check tapi dah tak de leakage tu and all looked kering. He mentioned condo atas tu baru2 ni ada buat renovation and perhaps the leakage had been repaired. So he just peeled off the old paint and applied a fresh coat. 

Kipas Siling:
Masalah: Masa pasang bunyi berkeriut2. Also angin tak kuat walau pun pasang max.
Actually lepas I lap kipas lama tu, after that bila pasang bunyi keriut2 tu. I suppose I unknowingly caused it...hihi... Kuat benor kot saya sagat sampai senget dan tak balance kipas tu...haha...

Masa bincang dgn Sidek, ada juga dia cadang tukar yg ada remote. Saya beritahu yg kami dah pergi cari di kedai2 letrik dan tak de kipas yg tiangnya long enough untuk dipasang di siling kami yg ada bendul berukuran lebih sekaki tu. Kalau pakai the same iron rod nanti as extension nampak tak elok bila attached to the new remote controlled fan yg kebanyakkannya berdesign canggih2. 

Tam Tam Menyiasat:
And of course Tam Tam datang to investigate, wondering who were these strangers and what on earth were they doing...hihi.... 

Bukan main lagi, semua benda dia nak check dan hidu2. 

Hihi.. actually seronok tengok dia being all curious like that...haha...

Berapa kos semua kerja2 repair plus the barang2?
RM1,250.00.
Alhamdulillah sebab gitu le pun budget kami :)


No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

9 comments:

  1. wahh... segitu ja harga nya.... ok lah...

    mintak contact number dorang En Syed... huhuhu

    selalu saya DIY je... dari kepala paip sampai la yang laen2 nya...

    cuma masa tak mengizin kan... rasa macam perlu khidmat luar juga sekali sekala.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la... Alhamdulillah... cukup budgetnya :)
      Boleh tapi nanti dulu ya saya tanya Sidek dulu. Bukan apa mereka tu actually staff condo ni and I am not sure if they take outside jobs as well.
      CPL memang serba boleh. From model to handywoman :)
      I totally understand...

      Delete
    2. Assalam En. Syed, sy berminat untuk ambil contact Sidek.. sbb tuk repair sliding door rumah sy..urgent.. terima kasih

      Delete
  2. salam kenal..

    cantik2 gambar di sini..

    ReplyDelete
  3. nih yang tetiba rasa kena panggil orang repair rumah sendiri...
    banyak minor renovation kena wat ..
    adeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Anash
      Elok benor tu. Kalau delay2 nanti lagi banyak kerosakan atau kerosakan akan jadi lagi teruk maka lagi tinggi kos repair.

      Delete
  4. adik saya duduk tingkat 15
    kucing dia pernah jatuh dari balkoni dan mati sebelum dia pasang jaring gitu ..

    baru nak tanya kemanakah Tam Tam semasa itu..
    dah terjawab..


    cantik tulisan awak !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesiannya kucing tu! :( :(
      Kesian also adik you. Mesti dia sedih sgt.
      Tu la sebabnya kami pasang jaring tu. Tam Tam pulak nakal sgt bila dia sasau akan lari redah sana sini.
      Also kucing jiran sebelah pun pernah jatuh juga dari tingkat 8 ni. Patah kaki dia and kena surgery. Kesian!

      Hihi... sibuk saya ambik gambar dia masa dia tgh menyibuk2 tu...hihi...

      Thanks doc :)

      Delete