Saturday, September 22, 2012

HARI TU - MAINTENANCE

Nothing lasts, so maintenance work must be done regularly. This time around it costs us RM800.00. But that's excluding replacing the 2 water heaters which will be done next week, InsyaAllah. Dengan harga heaters plus pemasangan/wiring perhaps another RM1,000.00 kena disediakan.

Tu water filter punya pemegang ke dinding tu sampai patah sebab saya dan wife tried to putarkan filter yang dah tersangat hitam tu. So max filter tu dengan so much yucky stuff sampai air yang masuk ke washing sangatlah terlalu amat kecil. So pusing punya pusing langsung patah! Dan dengan kepala paip tu sekali terpatah !!! Ate... udah reput.... :)

Tangki toilet pulak asyik leaking je. Patutnya bila dah penuh, renti le air masuk. Ni idak, terussss je mengalir. Sangat membazir. Letih le asyik kena tutup yang main tap kat dinding tu. Leceh nak explain kalau ada tetamu datang nak pakai toilet.. hehe.

Water heater suam-saum je even at max setting. Di pagi yg hening bening, maka keberkesanan heater itu begitu mengecewakan.

Kepala paip longgar. Kalau twist kepala tap tu, dengan batang paip tu sekali ikut pusing. Azab betul!!

Pemegang kepala shower dah patah. Maka terpaksalah sebelah tangan digunakan untuk memegangnya. Tak biasa la...hehe.


No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

6 comments:

  1. kalau pasal replace water heater tu mmg surrender la, tapi kalau bab2 yang lain tu. kalau sya mmg dah D.I.Y aje


    harga kos penyelenggaraan ni RM800 eh...boleh tahan juga kalau buat biz mcm ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni pasal saya nak buat sendiri lah maka akhirnya kena keluar RM800.00.. hahaha....
      Tapi betul, I ade kawan2 yg memang mahir dlm melaksanakan kerja2 maintenance ni.

      Biz ni memang best. I think competition very stiff kot cause every other day I mesti dpt flyers kat dlm peti surat dari company/contractor yg offer buat maintenance work ni.

      Delete
  2. Errr... Semua tu kerja sang suami

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sang suami yg ni kerja dia call plumber, arrange appointment, monitor the work [sambil ambik gambar :)] dan bayar... hehe

      Delete
  3. paip utama di rumah pun dah pecah. tengah tunggu plumber pagi ni datang baiki. Bil air melambung tiba-tiba. tapi apa nak buat bro, memang dah sampai masa seperti you cakap. Bajet terkujat le jawabnye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paip utama pecah? Adoiii doc, major repair works tu!!

      I hear you doc. I sampai thinking kena ujudkan dana 'House Maintenance' so that it would not cause any sudden dent to my wallet. Since occurrences cam ni happen quite unexpectedly, makanya kena ada duit safety net.
      Hmmm.... ni kena include dalam our Budget 2013 :)

      Delete