Tuesday, May 13, 2014

PERCUBAAN - TIME LAPSE

So saya baca-baca la apa yg jumpa kat internet. Tgk YouTube, baca articles.. but mostly YouTube la sebab senang dan ader demo.

Apa tu yg saya baca? Cara-cara nak buat time lapse. Ha... tetiba cam rajin nak belajar benda baru...hihi.

Wooiii.... leceh juga sebenarnya nak buat. Saya tau kena ambik foto banyak2. Part lain saya tak tau so tu yg belajar part cam ner nak setting camera, berapa byk foto2 nak ambik for how long, macam mana nak cantum semua foto2 tu buat video....

Lagi satu, sebab tak nak belanja beli intervalometer [tu dia nak sebut pun susah] atau remote timer controller, saya guna EOS Utility [yg dah ader dalam set masa beli camera tu] untuk trigger camera untuk amik gambar setiap beberapa saat yg dah di set. Maknanya kena connect camera pada PC masa camera tgh shoot. So kalau nak buat outdoor, kena bawak le laptop ni gamaknya.

Ni results of Test 01 - 1st Time Lapse and Test 02 - 2nd Time Lapse.

1st Time Lapse - goyang teruk...hihi..
video


2nd Time Lapse - ok sikit tapi lampu2 tu overexposed...hihi
video

canon eos 7d, eos utility, syed amran images, time lapse
Music tu bukan milik saya - ambik dari YouTube.

No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

7 comments:

  1. wahh..
    dah one step ahead ni..
    :)

    berapa puluh/ ratus shots untuk satu time lapse 17 saat tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi... thanks doc. Just baby steps je :)
      Utk yg 17 secs tu total photos was 376, shot dari 11:12 pm ke 12:15 am with 10 secs interval and exposure 3.2 seconds per shot.
      Tgh excited tu yg shooting sampai tgh malam...hihi...

      Delete
    2. 300 lebih!!!! wow !!
      40D saya tak boleh buat timer gitu..

      Delete
    3. On its own memang camera kita tak leh. Tu yg kena connect to computer yg dah install dgn EOS utility yg ader program yg boleh trigger the camera to take photos beratus kali dgn interval :)

      Delete
  2. Yang ni saya nak belajar jugak...
    ingat time balik kampung best gak
    tengah proses membajak ni
    angkut meja, lap top, n kamera kat bendang
    (belum apa-apa dah berangan...inilah identiti saya..suka sangat berangan..hihihi)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhh.... mesti la kita angan2 dulu :)
      Saya nak buat dulu ni pun berangan. Actually dah berbulan berangannya saya ni. Now tetiba je nak try.... hihi...
      Best tu buat time lapse kat kampung di bendang....

      Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete