Monday, December 28, 2009

DROP AND SNAP

Drop and snap. Wish it sounded that easy.. hehe.

Ni la yang saya buat masa one of those long weekends. Di luar hujan so outdoor photography is out of the question. Jiwa tengah bergelora sangat nak shooting. Dapat shooting apa-apa pun tak per. So mula la kepala go into so-called 'creative' mode :). 

Ni kiranya nak tiru macam advert kat dalam magazines. Always wondered how it was done. MasyaAllah nak set up dan dapat exposure/angles etc punya la susah. Also nak drop pulak kena precise, setepat mungkin sehingga menyebabkan subjek tu terpaksa di campak dalam air berulang kali.. haha.

Maunya saya tak basah. And of course shoot kat dalam bathroom.. hehe. Nak buat kat luar habis le. And I don't have any assistant. Mana nak drop lagi, mana nak snap shutter lagi etc. Last2 pakai timer. Agak-agak camera nak snap, baru lepaskan subjek dalam air. Kadang-kadang tu drop terlalu cepat atau lambat. Review balik image dapat gambar air berkocak je... hahaha.

Ader la a few time tu, agaknya terghairah sangat nak dapatkan 'splash' yang cantik, langsung tersplash camera. Urrghhh !! Habis la camera! Sepantas kilat saya lap dgn tisu. Mujur tak rosak. Maklum la, kamera pun dah tahap patut kena ganti dah.

Oh ya, ni semua pakai akuarium ikan :).











No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

17 comments:

  1. 4TH PIC TUH...KALAU COKE LIMITED TGK...MESTI NAK BUAT BILLBOARD!!!CANTEK!

    ReplyDelete
  2. salam,

    pergh....cun sangat bro.

    ReplyDelete
  3. Terima kasih Chef. Doakanlah ya semoga jadi kenyataan.. :)

    Thanks Hazrey :). Seronok sgt buat benda2 cam ni.. hehe

    Salam Ajie :). Kalau bro teringin nak try it out, let me know ya. I leh bagi all the set ups, tips and tricks if interested :)

    ReplyDelete
  4. percikan air kt gmbr buah oren tu mmg lwa sangt... hehe

    n gmbr no 4 coke tu mmg superb... hehe
    ajarlah taktiknya ;P

    ReplyDelete
  5. Belalang - Thanks. Eh, serious ker nak I ajar? Panjang nak buat tutorial ni. Let me know if you really want to try it out and I'll share all that I know ok :)

    ReplyDelete
  6. ermm.... okay... hehe
    thanks syed...

    ReplyDelete
  7. salam ziarah..

    perh, sy salute lah.. mmg cantik.. minat gak nak belajar cuma xde peralatan n tukang ajar, ngeh ngeh ngeh..

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. mmg smart giler la bro..bravo..bravo..guna setting apa ek?

    ReplyDelete
  10. Thanks Che'Pit datang ziarah :)

    E.d.Y - thks :). Rumit tapi worth it ;). Ok ni setting2 nya....

    Shooting Mode Manual Exposure
    Tv( Shutter Speed ) 1/4000
    Av( Aperture Value ) 5.6
    Metering Mode Evaluative Metering
    ISO Speed 800
    Lens EF-S18-55mm f/3.5-5.6
    Focal Length 45.0 mm
    Image Size 2592x3888
    Image Quality Fine

    ReplyDelete
  11. thanks bro..nak try la nnt...huhu

    ReplyDelete
  12. salam ziarah
    blog walking
    whoaaaaaaaaaaaa
    menariknyaaa

    nk ambek tips tu bleyh
    thankss
    nnti nk belajar lagi laa
    =)

    ReplyDelete
  13. E.d.Y dah try ker? :)

    To Y ē ï Ʀ k ï F ® : Yea, sure. Ambik le. Selamat mencuba. Got any question tanya la ya :)

    ReplyDelete
  14. WOW!!

    terkesima saya !!
    rasa rasa nak try.. tapi ilmu lom cukup..
    background memang hitam eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hey doc. Thanks for the comment kat entry lama ni :)
      Ya, I used a black plastic cardboard thingy. Black supaya object boleh 'popped' :)

      Delete