Friday, February 4, 2022

MY PHOTOGRAPHY JOURNEY ~ LANDSCAPES ~ GARDENS & LAKES

My Photography Journey ~ Landscapes diteruskan dengan landskap-landskap Gardens and Lakes. 


Taman Awam Taman Bukit Indah Ampang.


Taman Awam Jalan Keliling Seremban.


Agrotechnology Park Langkawi.



Laman Padi Langkawi. Boleh jalan-jalan di batas dan titi kayu. Makes very nice locations to shoot sawah padi landscapes.


Taman Lagenda Langkawi. Must visit garden ini sebab this garden is more than just beautiful landscapes. 



O&R Garden Cameron Highlands. That's orchids and roses. 


Lavender Garden Cameron Highlands. Siapa suka lavenders, tentu suka tempat ini. 

Taman Tasik Permaisuri Cheras. Ada satu section taman ini yang saya suka, per below photos. Rendang with rows upon rows of mature trees. Sejuk mata memandang.




Taman Rekreasi Gunung Lang Ipoh Perak. Ini adalah satu taman yang saya highly recommend to visit. Sesuai for all age groups.








Bird Sanctuary Batu Gajah Perak. This was taken many years ago, in 2006. Jalan nak masuk ke sini adalah melalui dirt road yang berbatu-batu dan berlobang-lobang. Very rough road. Recently I was told the road is still like that. Sayang sekali sebab sanctuary ini sangatlah cantik. 



Seremban Lake Garden. Taman tasik tengah bandar yang cantik.


Jelita Ostrich Show Farm Seremban Negeri Sembilan. A really fun place to visit! 


Tropical Spice Gardens Penang. Taman ini sarat with all sort of vegetations and spices. A very beautiful taman untuk dilawati. 



Taman Kek Look Tong Ipoh Perak. Kalau ke Ipoh singgahlah ke sini. Tasik yang dikelilingi dengan bukit-bukit batu kapur. 




Taman Botani Shah Alam. Nature in all its glory.



Taman Herba Gopeng Perak. I was pleasantly surprised masa first time masuk taman ini. Tak sangka ada tasik besar yang cantik ini.


Taman Seri Empangan Putrajaya. Landskap sini saya suka. Ada blend modern structures and lake. 




Jejak Sisiran 1 Putrajaya. Sambil bersenam, elok juga berfotografi landskap di sisiran ini.



Putrajaya. Kalau nak berfotografi landskap eloklah ke Putrajaya juga. 

Boleh landskap bangunan.

Boleh landskap bangunan dan tasik.

Boleh landskap tasik.

Boleh landskap Putrajaya skyline.

Boleh ambil gambar dari jambatan-jambatan.



Taman-taman ada juga di sini.





Boleh juga berfotografi landskap semasa cruise Tasik Putrajaya.







Taman Rimba Ampang. Bila ada sungai bolehlah cuba-cuba rakam water smooth macam ni. Cumanya kena la rajin bawa tripod yang admittedly saya cukup malas nak buat ๐Ÿ˜„.


Selalunya ke taman rimba waktu pagi, as usual. Cahaya cantik dan orang pun tak ada atau tak ramai. 

Selalunya ada masa nak outdoor shooting ni hanya masa hujung minggu. Dan selalunya saya take note kalau-kalau malam hari sebelumnya tu hujan ke tidak. Kalau hujan adalah highly likely taman ni cantik berkabus esok paginya. 

Admittedly memang terkial-kial masa mula-mula try ambil water smooth macam ni. Asyik underexpose or overexposed. Kena banyak kali trials and errors.

Cantik juga kalau dapat shoot dari tebing tinggi tepi sungai. Dapat shoot wide angle cam ni.


Bila dah tahu bila nak agak-agak taman rimba akan berkabus esok paginya, maka makin rajinlah saya ke sini.. hihi ๐Ÿ˜„. 



Imo, taman-taman adalah antara tempat yang best bila nak belajar-belajar ambil gambar landskap๐Ÿ˜Š. 

No photograph or videos may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

No comments:

Post a Comment