Monday, February 26, 2018

EASTERN EUROPE - GERMANY - DAY 09 - DACHAU OLD TOWN - GOING HOME

Selepas tour Dachau Concentration Camp Memorial Site, kami ke bandar Dachau untuk jalan-jalan di Dachau Old Town sebelum ke airport. 

Bandar Dachau. 

Graffiti.



Suhu tengahari adalah 7°C. Sejuk!

Tiba di bahagian Old Town. Bandar lama ini dikatakan picturesque dan pelawat diajak to stroll and linger sambil menikmati its historic domestic architecture and other places of interests like palace, museums and galleries. Dachau is apparently a 1200-year-old town. And of course to me this was such a stark contrast to the experience I had earlier, just less than 30 minutes ago, where I was mortified by the visit to a camp that Dachau was so famous for. And now, to be at this beautiful old town, it just took me a while to adjust.  

Kami diturunkan di tepi gereja ini, Municipal Parish Church of St. Jakob, salah satu attraction di old town ni. Ia dibina pada tahun 1624 hingga 1625 oleh Hans Krumpper. Menara Baroque telah ditambah pada tahun 1676 hingga 1678. Octagonal tower gereja ini tingginya 44 meter dan dapat dilihat dari mana saja di bandar ini. Dinamakan sempena apostle St. James, yang nama Jermannya ialah St. Jakob. 

Sedikit info tentang Municipal Parish Church of St. Jakob, Dachau.

Masa turun bas tu ternampak ada pekerja sedang membuat kerja restoration to the plaques pada dinding gereja ini.


Menghiasi dinding selatan gereja ini ialah an impressive 18th century sun-dial. 

Sun-dial ni bukan saja menunjukkan masa tapi juga bulan dan zodiak. I have no idea to read it lah.. hehe.

Ada lambang 12 zodiak pada sun-dial ni.

Seperti gereja medieval lain di Eropah, gereja ni juga ada banyak hiasan luar seperti ukiran di pintu ini.


Ada satu fountain berpatung di satu sudut di luar gereja ini.

Di dinding tepi pintu gereja ini ada beberapa tablet yang menyenaraikan nama-nama tentera dari bandar Dachau yang meninggal dunia dalam kedua-dua Perang Dunia. Terdapat enam tablet dengan nama 168 lelaki yang mati di ketika Perang Dunia I dan 504 orang yang terkorban dalam Perang Dunia II.

Apabila kem tahanan pertama Jerman dibuka pada bulan Mac 1933 di timur bandar Dachau, paderi dari Gereja St. Jakob dengan sukarela membuat Mass untuk tahanan di salah satu berek sehingga Ogos 1936. Pada waktu itu Nazi menjadi semakin jahat dan mula memenjara ramai paderi di Dachau Concentration Camp. Nazi juga mengharamkan persatuan Katolik, tetapi ahli-ahli persatuan itu bertemu secara diam-diam di dalam "catacombs" di bawah Parish Church of St. Jakob ini. Kerana Dachau dibina di atas bukit, ia mempunyai banyak laluan bawah tanah termasuk yang di bawah gereja ini.

Gambar di bawah menunjukkan pintu-pintu masuk di tepi gereja ini. Pintu yang di bawah itu adalah pintu masuk ke dalam "catacombs".

Di sebelah Municipal Parish Church of St. Jakob ini ada satu War Memorial sebagai memperingati warga Dachau yang terkorban berjuang ketika kedua-dua perang dunia. Direka oleh Karl Kroher, pengukir Munich, monumen ini didedikasikan pada tahun 1929. Patung di atas column ini ialah St. Sebastian. Pada asas lajur, terdapat tulisan dalam bahasa Jerman yang berbunyi: "To protect Dachau and you, the heroes went to battle. We offer them our thanksgiving. So great was their sacrifice."   

Di depan Church of St. Jakob ada satu dataran yang dipanggil Schrannen square di mana satu ketika dulu Nazi gunakan untuk berkumpul dan memperingati tentera yang terbunuh semasa Peang Dunia I ketika German Memorial Day. 

Ok, let's go for a short walk di Dachau Old Town ni.

Bangunan pink tu ialah Dachau Galleries and Museums. 

Salah satu bangunan penting di Dachau Old Town ini ialah Town Hall.

Bangunan Town Hall (pink) dibina semula pada 1934. Di sebelahnya, adalah extension baru Town Hall dibina pada 1976. 

Dekat dengan bangunan Town Hall, ada 'gingerbread house' ni. Dachau adalah sebuah market town pada masa dahulu. Ketika itu, sesiapa yang ingin masuk berniaga di Pasar Dachau perlu membayar tol. Inilah bangunan kutipan tol itu.

Bangunan Town Hall, the city's administrative center.

Berjalan di Augsburger Str, Dachau Old Town, Germany.

Dachau juga adalah sebuah pusat kesenian di Bavaria.

Suka pulak tengok bangunan-bangunan kaler-kaler macam ni.  Nice. Bangunan biru pastel tu ialah TEDi, sebuah discount store TEDi menjual produk untuk keperluan harian, hadiah dan barangan hiasan, alat tulis dan lain-lain.


Kedai dengan signage warna biru tu ialah FAIR Weltladen shop. Di sebelahnya ialah 'Vom Fass'  atau 'From the Barrel' sebuah kedai menjual produk makanan. Dan di sebelahnya ialah bookstore Buchhandlung Wittmann
FAIR Weltladen: "The object of the company is the distribution of fair trade goods as well as the distribution of products from socially and ecologically responsible production. The cooperative promotes the networking of world shops and provides social and development education. It wants to strengthen Fair Trade and its distributors and expand its market share".

Vom Fass:  "Vom Fass" stands for high quality. We choose our partners - the producers - very carefully. The choice of growing areas, the care of plants and fruits, the inclusion of natural processes, careful harvesting and processing are the most important criteria for our high-quality natural products". 

Schrannen square (kanan) di Augsburger Street. Di kanan juga ada kedai perabot dan pakaian.

Kedai Vom Fass dan Buchhandlung Wittmann.


Nampak macam lengang je bandar ni, tapi sebenarnya sibuk juga dengan kereta dan kenderaan pengangkutan awam seperti bas.  

Info tentang Buchhandlung Wittmann. Apparently salah satu sebuah bangunan bersejarah di Old Town ni. Tapi info ni dalam bahasa Jerman pulak. 

Kawasan Old Town ni berbukit, so kena memanjat la sikit. Kami berpecah dari group dan panjat jalan ni sebab dari bawah nampak macam cantik lengkungan bangunan berwarna warni ni.. hehe. 


Tiada apa di kawasan atas bukit ni cuma ada apartments. 

Senyap sunyi je, aman. 


Boleh nampak Gereja St Jakob dari atas ni. 

Turun semula ke Augsburger Street. 


Sebuah restoran, Effe & Gold. Talk about restaurant, masa tu dah waktu lunch, and since lunch was not included in the package, kena la kami cari sendiri tempat makan. 

Jadi kami ke pusat informasi pelancong ni, lokasi Dachau's Office of Cultural Affairs.

Saya pun request la a few pamphlets. 




Kiranya banyak la jugak tempat menarik di sini. Tak la grand macam Budapest atau Vienna tapi.


Oh btw, also kami tanya la pada petugas di situ restoran mana yang kami boleh pergi for lunch. In fact kami tanya about halal restoran, Muslim restaurant. Petugas tu terus faham tapi malangnya dia kata dulu di kawasan ini memang ada sebuah restoran Turki tapi dah tutup. So kami tanya la kalau ada restoran India. Dia pun tunjukkan kami macam mana nak ke restoran Mantra dengan peta ini.   

Bergambar dengan petugas di Dachau's Office of Cultural Affairs. Orangnya sangat knowledgable, courteous dan very helpful.

Lepas check masa, kami pun bergegas mencari lokasi restoran Mantra yang terletak di Mittermayerstraße menggunakan peta yang diberi oleh petugas di information center tadi.

Kami pun berjalan turun bukit dari tourist center tadi melalui Apothekergasse sampai ke dataran kecil Pfarrplatz. 

Rupanya masa kami tengah tercari-cari jalan yang betul ke restoran tu, ada group member kami yang ambik gambar kami.. hehe. Maka haruslah ditampal di sini.. hehehe. 

Di dataran Pfarrplatz. Tercangak-cangak. Sorang kata lalu sini, sorang lagi kata lalu sana.. hahahaha. And my wife is always right. So I stopped arguing and follow her lah.. hehe.

Sebenarnya dalam masa jalan nak restoran tu we were enjoying the walk. Jalan yang ditunjukkan oleh petugas di tourist center tadi ialah jalan shortcut dan bukan jalan utama. So it was a nice change of scenery, lain dari yang di jalan utama yang penuh dengan pelbagai shops.

Seperti di jalan utama Augsburger Street tadi, jalan belakang Gottesacker Street ini juga ada bangunan-bangunan berwarna warni. 

Dari Gottesacker Street kami belok masuk ke Herbst Street selepas ditunjuk jalan oleh seorang wanita local yang masa tu tengah passed by di situ. 

Di Herbst Street ni ada sebuah cemetery dengan sebuah gereja kecil yang dinamakan Gottesacker Chapel. Gereja ini unik kerana ia dibina berbentuk oktagon. Gereja ini juga menjadi tempat persemadian tentera-tentera yang berasal dari Dachau yang terkorban dalam Perang Dunia Kedua.

Berjalan turun bukit di Herbst Street menuju ke Mittermayer Street. 

Tiba di Mittermayer Street.  

Inilah restoran Mantra di Mittermayer Street. Sebenarnya ia adalah Indian and Italian Restaurant with Guest Rooms.

Looking down Mittermayer Street ni kami nampak ada sebuah cafe.  

Nama cafe ni ialah Dieter Arnold Bakery and pastry shop di Mittermayer Street. 

Disebabkan kami tak ada banyak masa, taking into consideration masa yang kami perlu untuk berjalan semula di Gereja St. Jakob, maka kami decide to have a simple lunch di cafe ini. 

Very nice cafe.

Cuma kami je customers yang ada masa tu. 

Very delicious selection. Tapi kami minta yang vegetarian. Staff yang baik tapi tak berapa reti cakap Inggeris di situ faham apa yang kami nak so dia suggest egg sandwich. So we ordered that and hot chocolates. 

Our quick lunch di Dachau tengahari itu.

Sandwich telur tu sangat la sedap. Rotinya freshly baked dan portion telurnya generous sungguh. Mengenyangkan. Down pulak dengan hot chocolate. Alhamdulillah. 

Nice sangat ambiance cafe ni so haruslah bergambar... hehe.

Dan bergambar di depan juga.. hehe.

Berjalan balik ke Gereja St. Jakob melalui jalan tadi, Herbst Street. Lenguh pinggang dah masa tu.. hehe.

Sebuah rumah covered with red fall vine autumn foliage.

Rumah ni je macam tu.

Closer look. Tak tau la if those vine boleh merosakkan dinding rumah ni, tapi it does look very nice lah 😊.

Ada vending machine menjual rokok. 

Kena swipe kad pengenalan pada vending machine kalau nak beli rokok. Agaknya to ascertain legal age. Di Malaysia, budak sekolah selamba je beli rokok di kedai-kedai mamak/restoran. 

So beautiful!

Saja selit gambar rumah ni sebab tuan rumah ni ada bela ayam dan itik. Kami nampak ada reban dengan ayam/itik di balik pagar tu.. hehe. 

Sampai semula di Gottesacker Street. Sebelah kanan tu ialah Gottesacker Chapel and cemetery.

Gottesacker Chapel and cemetery.

Love this 😊.

Gottesacker Street. 

More vines pada dinding di Gottesacker Street ni.





Lalu lorong Hubergasse.

Sampai semula di dataran Pfarrplatz.

Sukothai Restaurant di Wieninger Street.


Disebabkan masih ada sedikit masa lagi, kita berjalan pula ke arah Town Hall. Bangunan yang dibina pada tahun 1614 ini masih digunakan sebagai pusat pentadbiran bandar Dachau. Tapi sudah ada sebuah bangunan tambahan yang baru dan moden telah didirikan di belakangnya.

Cantik decorations di facade depan bangunan Town Hall ni.




Hotels.


Saya noticed ada passageway through the Town Hall building, so saya pun pergi explore. 

Rupanya di belakang bangunan Town Hall ni ada satu anjung tinjau dengan pemandangan cantik bandar Dachau. 



Nampak tenang aman damai je Dachau ni. 

Bandar yang pictureque ini sering dipanggil 'the other Dachau' sebab bila sebut je 'Dachau' terus terbayang keganasan dan kekejaman Dachau Concentration Camp. Sejak berakhirnya Perang Dunia II, akhbar dunia lebih banyak cover cerita tentang kem tahanan itu dan mengabaikan bandar Dachau yang menawan ini.

Dengan lawatan di Dachau Old Town ini maka berakhirlah percutian 11 hari / 8 malam kami di Eropah Timur ini. It is time to go home. 

Menuju ke Munich Airport.

Tiba di Munich Airport.

Ada dua terminal di Munich Airport. Bas ke Terminal 1 dulu so that tour leader can go check terminal mana nak pergi sebenarnya. 

Ke Terminal 2 sepatutnya untuk penerbangan Turkish Airlines ke Istanbul. 

Sama seperti ke sini, flight balik ke KL juga akan transit di Istanbul. Flight Turkish Airlines ke Istanbul dijadualkan berlepas pada pukul 6.40 petang. 

Pergi bersolat.

Kami bersolat di ruang solat sementara ini. The actual prayer room katanya sedang diubahsuai.



Ruang solatnya adalah selesa. Cuma nak berwuduk kena ke tandas umum airport ni.

Selepas bersolat, ke passport control dan seterusnya ke pintu perlepasan.


Masa menunggu tu masuk waktu Solat Maghrib. Kami berdua memang happy sangat bila found out ada surau di bahagian perlepasan ni. Teringat dulu betapa susahnya kami nak cari prayer room di Airport Zurich yang berakhir dengan kami bersolat di kerusi-kerusi menunggu airport tu. 

Surau di Ruang Perlepasan ini terletak berdekatan dengan Emirates Lounge.





Sangat selesa. Alhamdulillah.




Lepas solat, we had a bit of snack and drinks. 

Turkish Airlines TK 1636 - dari Munich ke Istanbul - pukul 6.40 petang.

Penerbangan dari Munich ke Istanbul hanya mengambil masa kira-kira 2 jam 30 minit.


With Airbus 321-200.

Dinner.

Nak sampai dah.


Tiba di Ataturk Airport pada pukul 11.15 malam as scheduled. 



Turun kapalterbang terus naik bas ke bangunan terminal.

Ataturk Airport.

Transit di Istanbul adalah selama 2 jam 30 minit. Flight ke Kuala Lumpur pukul 1.55 pagi. 

Naik bas lagi.


Turkish Airlines TK 60 - Istanbul ke Kuala Lumpur - wide-body Boeing 777-300ER.




Makan.


Makan lagi.

Masa ke Istanbul it took 10 jam 13 minit. Masa balik ni, 9 jam 17 minit. Selamat tiba di KLIA pada pukul 4.30 petang. Syukur Alhamdulillah.


Sebelum balik rumah cari mee goreng dan teh tarik dulu.. hehe.

Syukur Alhamdulillah.

For easy reference, saya senaraikan di bawah semua links kepada entries Eastern Europe travels saya:
01 - EASTERN EUROPE - GERMANY - DAY 01 - PART 01 - DEPARTURE & ROMERBERG
02 - EASTERN EUROPE - GERMANY - DAY 01 - PART 02 - WERTHEIM OUTLET VILLAGE

03 - EASTERN EUROPE - CZECH REPUBLIC - DAY 02 - PART 01 - KARLOVY VARY - GRANDHOTEL PUPP-HOT SPRING COLONNADE
04 - EASTERN EUROPE - CZECH REPUBLIC - DAY 02 - PART 02 - KARLOVY VARY - MARKET COLONNADE-MILL COLONNADE-DVORAK PARK-PARK COLONNADE-CZECH POST-ELIZABETH V SPA
05 - EASTERN EUROPE - CZECH REPUBLIC - DAY 02 - PART 03 - PRAGUE - PRAGUE CITY-WENCESLAS SQUARE-PRAGUE OLD TOWN SQUARE-ASTRONOMICAL CLOCK
06 - EASTERN EUROPE - CZECH REPUBLIC - DAY 02 - PART 04 - PRAGUE - CHARLES BRIDGE-PRAGUE OLD TOWN SQUARE
07 - EASTERN EUROPE - CZECH REPUBLIC - DAY 03 - PART 01 - PRAGUE - PRAGUE CASTLE-ST VITUS CATHEDRAL
08 - EASTERN EUROPE - CZECH REPUBLIC - DAY 03 - PART 02 - PRAGUE - OLD ROYAL PALACE-PRAGUE LESSER TOWN-CHARLES BRIDGE
09 - EASTERN EUROPE - SLOVAKIA - DAY 04 - PART 01 - BRATISLAVA - BRATISLAVA CASTLE
10 - EASTERN EUROPE - SLOVAKIA - DAY 04 - PART 02 - BRATISLAVA - BRATISLAVA OLD TOWN-CORDOBA CULTURE CENTER
11 - EASTERN EUROPE - HUNGARY - DAY 04 - PART 03 - BUDAPEST - CENTRAL MARKET HALL-LIBERTY BRIDGE
12 - EASTERN EUROPE - HUNGARY - DAY 05 - PART 01 - BUDAPEST - GELLERT HILL-CITADEL
13 - EASTERN EUROPE - HUNGARY - DAY 05 - PART 02 - BUDAPEST - FISHERMAN'S BASTION
14 - EASTERN EUROPE - HUNGARY - DAY 05 - PART 03 - BUDAPEST - HEROES SQUARE
15 - EASTERN EUROPE - HUNGARY - DAY 05 - PART 04 - BUDAPEST - RIVER DANUBE CRUISE
16 - EASTERN EUROPE - HUNGARY - DAY 05 - PART 05 - BUDAPEST - GELLERT THERMAL BATH-CAVE CHURCH
17 - EASTERN EUROPE - AUSTRIA - DAY 06 - PART 01 - VIENNA - SCHONBRUNN PALACE
18 - EASTERN EUROPE - AUSTRIA - DAY 06 - PART 02 - VIENNA - VIENNA CITY TOUR-MARIA THERESIEN PLATZ-HOFBURG PALACE
19 - EASTERN EUROPE - AUSTRIA - DAY 06 - PART 03 - VIENNA - KOHLMARKT-GRABEN-HUNDERTWASSERHAUS
20 - EASTERN EUROPE - AUSTRIA - DAY 06 - PART 04 - VIENNA -VIENNA ISLAMIC CENTER-St STEPHEN CATHEDRAL-KARNTNER STRASSE
21 - EASTERN EUROPE - AUSTRIA - DAY 07 - MONDSEE-LANDZEIT
22 - EASTERN EUROPE - AUSTRIA - DAY 07 - MIRABELL GARDEN-MOZART WOHNHAUS-MAKARSTEG
23 - EASTERN EUROPE - AUSTRIA - DAY 07 - SALZBURG OLD CITY
24 - EASTERN EUROPE - GERMANY - DAY 08 - ON THE WAY TO NEUSCHWANSTEIN CASTLE
25 - EASTERN EUROPE - GERMANY - DAY 08 - NEUSCHWANSTEIN CASTLE
26 - EASTERN EUROPE - GERMANY - DAY 08 - BMW WELT-MARIENPLATZ
27 - EASTERN EUROPE - GERMANY - DAY 09 - DACHAU CONCENTRATION CAMP MEMORIAL SITE
28 - EASTERN EUROPE - GERMANY - DAY 09 - DACHAU OLD TOWN - GOING HOME

No photograph or videos may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

2 comments:

  1. yes..
    wives are always right
    arguing with a woman is like getting arrested.
    everything you say can and will be used against you .. :)

    good idea lah .. nanti nak try buat egg sandwich macam tu

    saya paling suka gambar kat cemetary tu !! so peaceful ...

    ada berries amongst the vines tu . boleh dimakan tak ?

    makanan dalam Turkish Airline menang sedap kan!!??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Baik setuju je. If not nanti gaduh pulak. Spoil trip.. hehe.

      I know right. It was so simple but taste so delicious. Fresh!

      Betul. Just like in the movies.

      I dont think so. Wild berries rasanya ada yang poisonous.

      Sedappp.... I saw in a documentary, Malaysia and Singapore Airlines order flight food from a food company in India. Turkish Airlines tak tau dari mana.

      Delete