Wednesday, March 29, 2017

TESTING CANON POWERSHOT SX720 HS

Bawak beg kamera berisi 1 kamera DSLR plus 3 lens semuanya seberat 5 kg adalah semakin melelahkan bagi saya especially bila pergi bercuti. So it was time to consider a lighter altenative.

Jadi decided to buy a compact camera. Kecil dan ringan, dan boleh muat bawak dalam beg kecik. Memang la I had to give up certain things, those abilities only a dslr camera can deliver. But I am so willing! So pergi la saya bersama isteri ke kedai kamera di Pertama Complex. 

Lepas bagitau the kind of camera I am looking for, the sales person suggested Canon PowerShot SX720 HS ni. Selesai check the specs and kebolehan kamera ni, saya pun beli. Comel tapi macam-macam it can do. Alhamdulillah. 

Ni info dari www.canon.com.my
PowerShot SX720 HS - Extend your reach with a high zoom camera.
The versatile PowerShot SX720 HS is great for capturing stunning detail in distant subjects with its impressive 40x optical zoom which can be further extended to 80x using Canon's unique ZoomPlus technology. With the advanced zoom framing assist auto zoom feature, you can be in the moment and not have to worry about subjects going out of frame.
40x Optical Zoom (24mm – 960mm) with 80x ZoomPlus
Zoom Framing Assist with Auto Zoom
Wi-Fi and NFC

Tentu la kena buat testing and here are the photos. 

Kuasa zoomnya bagus sekali. Tapi bila dah zoom, tangan kena stabil, cannot goyang nanti foto blur. Boleh pakai tripod tapi saya malas nak bawak selalunya.. hehe. Anyway, the Image Stabilizer helps a lot to get sharp images. Also masa zoom-zoom, must be aware it uses up the battery.

Kebetulan pagi tu di Taman Rimba Ampang berkabus. Nice!


Pada saya foto dari kamera ni nampak sama je macam ambik dengan dslr saya tu. Lagi pun saya ambik gambar ni cuma for the purpose mostly guna masa bercuti-cuti. So images macam ni dah lebih dari memadai. Syukur Alhamdulillah.




Kalernya pun cantik!


Memang rasa sungguh convenient. Tak perlu tukar-tukar lens untuk ambik gambar jauh. Senang nak zoom in dan buat framing. 
















Nak ambik gambar objek kecik macam bunga ni, set to macro mode yang tentunya lagi convenient dari guna macro lens. Memang la tak secantik dan berkualiti macam guna kamera dslr dan macro lens tapi pada saya ni dah cukup elok dah. 







Dan sudah semestinyalah testing ambik gambar dia ni jugak.. hehe.


Ni testing zooming dari balkoni dapur rumah 😊.


Walaupun zoom maximum macam ni, kualiti fotonya elok. 




Boleh nampak kapalterbang.

Beginilah jauhnya kapalterbang tu.











Actually, kamera ni dah pun saya guna semasa bercuti ke Sumatera Barat 2017 pada awal tahun ni dan foto-fotonya dan pun saya post. 

Syukur Alhamdulillah. 

No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

3 comments:

  1. memang power sungguh camera ni En Syed!!!! teracun rasa macam nak beli jugak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.
      Beli! Beli! Beli! :)

      Delete
  2. rasa relieved sangat bila dah tak bawak dslr !!
    daripada 5-6 kg jadik less then 1 kg je!
    hehhehe. teringat pa'unchu kata .. laa.. semua udah tak mahu pakai kamera besar , hanya pa'unchu aja pakai!!

    ReplyDelete