Wednesday, October 21, 2015

SRI LANKA - ELEPHANT ORPHANAGE PINNAWALA - DAY 01 - PART 02

Perjalanan diteruskan menuju ke Elephant Orphanage di Pinnawala.


Then our car was stopped by the police. Ehh... ada gajah tengah melintas! How awesome! Siap ada polis bagi laluan! :)



Maka sibuklah kami mengetik2 kamera... hehehe...



Kata Terrence gajah2 ni baru balik mandi di sungai. Alaaaa.... kami dah terlepas ke nak tengok gajah-gajah mandi manda? Terrence sengih je, kata ada satu lagi sesi mandi dalam masa sejam lagi. Huh! Lega dan happy balik! Hehehehe...



So magnificient! So beautiful! SubhanAllah...



Saya noticed ada gajah yang berantai. Kata Terrence tu gajah jantan.



But most tak berantai pun. Tak bahaya ke? Kata Terrence tak, sebab kebanyakan gajah-gajah ni telah dibela sejak kecik lagi dan jinak. Dan staff yang menjaga gajah2 ni semua sangat berpengalaman. Yang tak berantai adalah gajah2 betina dan anak2 gajah.



Kata Terrence, anak-anak gajah yang ada di situ ada yang masih berumur 2 1/2 ke 3 tahun. Comel sangat lagi.. hehehe... 



Kata Terrence pada mulanya cuma ada 4 ekor gajah sahaja di orphanage ni. Sekarang dah bertambah jadi 80 ekor. 



I also notice gajah2 ni semua baik2 je. Jalan satu line dan teratur. Dan staff2 tu saya notice tak la pukul2 gajah tu ke apa ke, just guided the elephants je. All looked nice and in order.. hehe. 



Signboard of the Elephant Bathing Place. And we wil be going there kata Terence. Huih.. tak sabar rasanya.. hehehe...



In adalah pintu masuk ke Pinnawala Elephant Orphanage. 

- Pinnawala Elephant Orphanage is an orphanage, nursery and captive breeding ground for wild Asian elephants located at Pinnawala village, 13 km (8.1 mi) northeast of Kegalle town in Sabaragamuwa Province of Sri Lanka. 
- Pinnawala is notable for having the largest herd of captive elephants in the world. In 2011, there were 88 elephants, including 37 males and 51 females from 3 generations, living in Pinnawala.
- The orphanage was originally founded in order to afford care and protection to many of the orphaned unweaned wild elephants found wandering in and near the forests of Sri Lanka. It was established in 1975 by the Sri Lanka Department of Wildlife Conservation (DWC).
Source: Wikipedia

Actually we were in a bit of a hurry sebab nak catch time for feeding baby elephants. Jadi langsung saya lupa nak beli educational DVD tu. 


Kaunter beli tiket masuk ke Elephant Orphanage, Pinnawala.



Tu ha, kami nak lekas ke tempat 'Bottle Feeding'.... mesti comel sangat! Hehehe..



Ni tiket masuk ke orphanage. Harga tiket dah masuk dalam package. Untuk catatan blog ni as always saya akan simpan tiket2 macam ni. So saya mintalah dari Terrence. Tapi dia kata tak dapat nak bagi yg baru beli tu sebab dia nak use as evidence to do his claims. So dia kata dia akan bagi saya yang lama punya tiket. Sebab tu tiket ni dated April instead of September.. hehe.. Saya kata ok je, asal saya pun ada juga 'evidence'.. hehehehe...



So ada 3 sesi bagi minum susu pada baby elephants dan ada 2 sesi gajah mandi2. Jadi kalau anda nak ke sana elok take note time tu ya, takut termiss pulak. 



Kami pun menapak dengan laju ke tempat milk feeding. Waktu tu pulak tengah gerimis. Masa tu memang tengah musim hujan di Sri Lanka. Kami notice kalau hujan, hujannya cuma sekejap-sekejap je. 



Haaa... ni la the Milk Feeding Place :).



Tu la anak gajah! Comelnya!!!! Nak minum cucu eh... hehehe... rasa nak peluk2 je.. hahahaha... 

Staff tu tengah bancuh susu. 


Tanpa suruh, meluru je anak gajah comel tu datang dan naikkan belalai dia yang cute sangat tu dan nganga mulut. Terus staff tu sumbat botol susu tu! 



It was too much cuteness I cannot stand it... hehehehe... 



Then Terrence tanya nak ke kami bagi susu kat anak gajah tu? Since saya nak ambik gambar so isteri saya la kena suapkan botol susu tu :). Isteri saya kata, wah... anak gajah tu punya suction kuat betul. Kalau staff tu tak tolong pegang sama mungkin botol tu terlepas atau disedut anak gajah tu! Hehehe... 

Btw, kalau nak feed baby elephant ni ada dikenakan bayaran 300 rupee, lebih kurang RM10.00.


Lepas tu kami ke bahagian lain orphanage tu. Cantik juga kawasan belaan gajah ni. Bersih dan berjaga. 



Kelihatan lori membawa makanan gajah. Tu dia... satu lori penuh menimbun!



Rasa macam nak pegang2 je anak2 gajah cute ni tapi kata Terrence better keep your distance sebab gajah2 di sini cuma biasa dengan staff2 sahaja. Dengan pengunjung2 mungkin reaksi dia lain. 



Then saya notice anak gajah ni berjalan ulang alik. Apa dia buat?



Oooo.. rupanya dia tengah uruskan timbunan daun2 dan pelepah makanan gajah ni. 



Dia tarik batang2 pokok besar tu ke section lain. Terrence kata itu biasa untuk kasi exercise dan train serta jinakkan anak-anak gajah tu. Juga supaya pandai patuh pada arahan. Tambah Terrence lagi gajah2 di orphanage ni memang sangat dijaga dengan baik. 




Ada juga 2 ekor anak2 gajah ni di dalam kandang. Comel la sangat!



Lepas tu kami ke bangsal besar ni. Wah.. ada beberapa gajah dewasa yang sudah diatur. Untuk apa ya? 



Elok tersusun je gajah2 ni. Dan dah berantai. Mesti gajah2 jantan.



Macam tengah bersiap sedia for something. 




Oooo.. rupanya it was lunch time! Hehehehe...

Daun2 pokok kelapa dan daun nangka, juga rumput. 


Nampak macam happy je gajah yang ni.... hehehehe...



Haaa... santapan dah sampai! Tapi yang sekor ni capai ranting berdaun tu dengan belalai dia dan garu-garu kepala dan tengkok dia pulak dulu.. hehehehe... 



The lunch looked so green and so fresh! Bon Appétit!! :)




Kan keras daun kelapa tu tapi gajah ni makan macam kita makan ulam je.. ngap...ngap...ngap.. habis... capai lagi.. hehehe...




Selesai tengok gajah makan kami ke padang ni pulak. 



Ada gajah dah seronok covered dengan lumpur..hehehe..



And then there they were! The herd! So many of them!



Excited sangat saya terus je pegi sedekat yang saya berani kat gajah2 tu. I mean, look at all those people, look how close they were, so I assume it would be pretty safe. Tapi cepat2 Terrence bagitau not to go too close. He was right of course!



Saya pun berangan la kejap konon2 ambik gambar ala Wildlife Photographers.. hehehe..



They are soooooo beautiful! 



Tengok tu, dah berlumur dengan lumpur. Ok, nanti gi mandi ok!



Saya happy dapat shoot foto2 macam ni, where the animals, though in an orphanage, are in their natural habitat, not caged. Alhamdulillah.



Langit yang dramatik hari tu menjadi pelengkap :).





Gajah2 sedang dikumpul untuk berjalan bersama2 ke sungai untuk mandi manda :).





One of my fav shot :). Syukur Alhamdulillah. 









Ehh.. amboi.. sempat lagi tu... herd dah gerak nak ke sungai dah...



Tak tahan kot tengok daun2 yang sedap tu.. hehehe... 



Adakah saya berani jalan di tengah2 elephant herd macam staff ni? Tentu sekali tidak.. hehehehe... 





Tetiba teringat Tam Tam sebab perut bulat macam Tam Tam.. hehehe... 




Satu pengalaman yang susah lupa tengok gajah2 ni berduyun2 jalan ke sungai :).





Elephant feed.



Inilah lorong ke arah sungai. Di kiri kanan ada barisan kedai2. 



Yes, that girl tengah ambik gambar poo poo gajah.. hehe..



Saya pun dah memang nak ambik juga.. hehehe... Secara purata seekor gajah dewasa makan sebanyak 200 ke 250 kg makanan sehari dan akan poop sebanyak 50 kg dung. More facts about elephant dung later.. :).



Dan kami pun sampai ke sungai. Tak jauh cuma jalan 5 minit je. 



Kami terus dibawa Terrence ke Hotel Pinnalanda ni untuk view yang menarik untuk tengok gajah2 tu dan juga untuk makan tengahari. 



Pandangan di dan dari cafe hotel Pinnalanda. Ok la, tak la ramai sangat pelancung masa tu. 




Inilah pemandangan yang memang saya cita2kan sejak dok tengok foto2 dalam internet sebelum bertolak ke Sri Lanka. Alhamdulillah.




Oh ya, this is Maha Oya river. 



Seorang staff sedang memandikan gajah. Gajah ni among the few yang dirantai. Gajah jantan.





Okeh, dah lapar... makan dulu :).



Simple je buffetnya tapi sedap. Memang spicy tapi tak la terlalu pedas atau memedihkan perut. Just nice. Cuma rasa rempah ratus dalam masakan ni lain dari di Malaysia. Lain tapi sedap. 



Cramberd fried fish tu macam ikan salut tepung yang digoreng. Saya rasa actually it is 'crumbed' not cramberd' kot. Oh ya, ikan tu fillet, tapi tak tau ikan apa tapi macam daging, very meaty almost macam ikan tenggiri texturenya. 



Our lunch! Alhamdulillah. 



Di samping gajah2 tu sebagai the main attractions, view di sungai tu juga adalah spektakuler! 



Masa kami di situ, hujan turun sekejap2. It was really nice though :).



Dapat effect hujan macam ni.. :)




Manjanya anak2 gajah ni :)




Hiuhh.. jauhnya gajah2 tu explore. Sampai ke seberang sungai. Tak lari ke gajah2 tu? Terrence kata tidak sebab mereka dah di trained. And they belong in their herd, so tak lari. Also staff2 ada monitor cuma kami tak nampak je. 



Boleh tahan lebat jugak hujan masa tu. 



Then hujan pun berhenti. Selesai makan saya sambung balik ambik gambar. We were not in a rush. Terrence kata kita relaks je and don't worry about time. Ok, cool! :)



Alhamdulillah, puas saya ambik gambar :).



Syukur ada zoom lens, boleh ambik shots macam ni bila gajah dah ke seberang sana sungai. 



Yang sekor ni pulak baru je mandi dah gi main lumpur... hehehe.. nak sejukkan badan kot :).



Shot ni saya tak sangka boleh dapat. Syukur Alhamdulillah. 





Mana mama pegi, babies itut.. hehehe... 







Ok, satu close up shot :).






Yang sekor ni macam dapat special treatment pulak. Siap kena scrub! :)



Terrence kata tour guides are strongly advised not to let their tourists to be near, let alone touch the elephants for, obviously, safety reasons. 



Scenery situ memang awesome!








Everyone, including us, were amused and entertained by this happy elephant.. hehehe...



Tengok la tuuuu.... direndam2 badan dia! Hehehehe... 



Haaa... betul kata Terrence, handlers memang ada di seberang sungai sana dengan gajah2 tu. 





Ok, here's a short video :).




Lepas tu kami pun berjalan ke kereta untuk ke destinasi seterusnya. Salah satu kedai yang ada di lorong laluan gajah2 ke sungai Maha Oya tu ialah sebuah kedai yang menjual kertas yang dibuat dari elephant dung. Fascinating. Ye lah kan since dung gajah is high in fibre :).



Kami tanya Terrence adakah bag2 ni dibuat dari kulit gajah. Dia gelak kata tu kulit lembu.. hehehe..



Ok, some fun facts about taik gajah: 

- Sehari, sekor gajah boleh produce dung yang boleh digunakan untuk buat 115 helai kertas. 
- Bau taik gajah tak busuk sebenarnya. Kalau busuk, mungkin tu tandanya gajah tu tengah sakit. 
- Nak tau suhu badan gajah? Cucuk je jangkasuhu dalam taik gajah tu dan tolak 1 degree centigrade. Of course kena dari taik yang fresh la... hehehe...
- Taik gajah adalah fiber belaka. Sistem cerna gajah tak begitu efficient jadi 50% apa yang gajah makan akan keluar terus sebagai bahan buangan. 


Btw, this was our ride the entire time we were in Sri Lanka. Tu saya suruh Terrence berlakon and act naturally posing dengan kereta untuk gambar kenangan.. hehehe.... 

A bit about Terrence:
- seorang yang beragama Buddhist as are the majority of Sri Lankan people.
- stays near the airport with wife who is a teacher. They have 1 daughter and 1 grandson/1 granddaughter.
- dah ada cucu dah dia ni tapi steady je. Dia kata dia dah berumur 56 tahun dan tak ada sebarang penyakit sebab dia kata dia tak smoke or drink and selalu bersenam.
- nama dia Terence, tapi his other 3 brothers semua nama tradisional Sri Lanka. Mak dia nama Laura dan bapa dia bernama Julian.
- sebelum jadi licensed tour guide, dia pernah bekerja dengan Sri Lanka Airlines selama 15 tahun.
- orangnya ceria dan mudah diajak bersembang. Very knowledgable about Sri Lanka in general and about all the interesting places in Sri Lanka. Mestilah kan, dah kerja pun jadi tour guide.
- bawak pelancung2 jalan2 Sri Lanka about 3 to 4 and sometimes 5 times a month. Dia kata isteri dia selalu risaukan dia kerja macam tu :).
- faham tentang needs of muslim tourists, macam perlu ke masjid to pray dan makanan mesti halal.
- boleh contact dia at terrence19587@gmail.com. He is currently attached to a travel agent in Sri Lanka so tak sure if he can do freelance touring.
- di Sri Lanka juga ada durian dan Terrence tak suka durian sebab dia kata bau durian busuk.. hahahaha...


Bersambung ke bahagian Day 01 - Part 03 dengan herbs and spices...

Di bawah ni saya senaraikan kesemua links untuk entries Sri Lanka saya:


No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

6 comments:

  1. masa kat hatyai saya ada beli frame gambar yg diperbuat daripada tahi gajah..
    of course la dah proses dulu...hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cool sangat kan. Bahan buangan gajah boleh buat macam2 paper based products. Talk about recycling..hhehehe...

      Delete
  2. eeeee....bestnyaaaaa.....salah satu makhluk tuhan yang kita suka adalah gajah...maklumlah sama size...hehehehehehe
    jauh tengok gajah yer tuan syed sampai sri lanka...kita tengok kat pahang jer....
    tak jalan berdengkot2 ker gajah jantan yang kena rantai kaki tu...
    yang bolatttt perut tu mengandung kottt....
    apa2 pun i love ur photo...mereka kiut sangat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya memang suka gajah ni ff, especially yg babies.Comel sgt! Dan mereka nakal, playful!
      Dah terlanjur ke Sri Lanka tu, maka gi la tgk gajah sekali.. hehehe... tapi yg kat pahang tu saya tak pergi tgk lagi...
      Tak ff, jalan macam biasa je. Rantai tu saya tgk longgar je ikatannya tapi cukup untuk kawal gajah tu. Saya tgk gajah2 di situ dijaga dgn begitu baik.
      Hehehe... a'aa la, may be pregnant!
      Thanks ff :).

      Delete
  3. cuteness overload!!!!!!

    help!!!!!!!

    comel sangat!!!!

    yang terbaring dalam sungai tu yang paling comel!!!

    mesti pergi sini nanti
    walaupun tiketnya usd 15 seorang..

    sebab ada gajah
    sebab ada knap sack kulit tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maximum overload doc!!!! Geram I tengok! Tapi tak boleh pegang nanti mak dia marah! Hehehehe...

      Yang terbaring tu kan, dia yang baring sendiri, lepas tu bangun duduk sikit, lepas tu rendam badan dia lagi.. hehehe soooo cute! Sambil tu disimbah2 pulak! Amboi.. syok sangat la tu! :).

      Bagus plan doc tu. Saya rasa memang elok ke sini sebab, cuteness tu satu la, tapi also gajah2 di situ walaupun di pelihara dalam orphanage, mereka dipelihara dalam suasana habitat mereka. Mereka tidak dipaksa perform buat show macam di setengah2 tempat penjagaan gajah yang lain. Pada saya highlight ialah the river bathing :).

      Masa kami lalu depan kedai beg kulit tu, saya suruh isteri saya pegang tangan saya kuat2 dan tuntun saya jalan terus.. hahahaha...

      Delete