Wednesday, October 7, 2015

JALAN-JALAN SUNGAI LEMBING - AIR TERJUN SUNGAI PANDAN

Jalan-Jalan Sungai Lembing: Air Terjun Sungai Pandan.

Last sekali Azlan bawa saya ke Air terjun Hutan Lipur Sungai Pandan. 

I think it'll be a nice way to end the jalan-jalan with a visit to a waterfall :).

Jalan masuk ke air terjun Sungai Pandan. Cantik!

Besar parking area air terjun ni. 



Dari tempat parking, kami singgah sekejap minum-minum dan makan kuih sambil bersembang. Saya bertanya tentang turtle sanctuary pada Azlan. Dia kata kalau nak tengok anak-anak penyu dilepaskan ianya hanya pada musim/bulan tertentu sahaja. He said he will keep me posted. Cool.

Lepas minum, kami berjalan up stream. 

Lintas sungai via jambatan kecil.

Memang cantik hutan lipur ni. Ada pavements for easy access to areas untuk berkelah.



Ni kawasan yang sangat sesuai untuk kanak-kanak. Dah dibuat macam swimming pool. 

Aaa... the waterfall! So beautiful lah!

Ok, lets enjoy the views :).







Ada jambatan gantung.





Memang cantik air terjun ni. Besar dan lebar.





Hari tu tidak la ramai sangat pengunjung.















Pemandangan dari jambatan gantung.























Masa tengah lepak-lepak menikmati keindahan alam semulajadi ni, tiba-tiba saya perasan ada remaja-remaja ni jumping off the cliff! Pe lagi, pasang zoom lens ler.. hehehe... 





Wah! Nice jump! Backflip dive!













It was enjoyable capturing these action shots. Kebetulan je saya ada di situ :).



Dengan entry Air Terjun Sungai Pandan ni maka berakhirlah cerita Jalan-Jalan Sungai Lembing saya.

Satu lagi pengalaman jalan-jalan yang menarik :). Syukur Alhamdulillah.

Di bawah ni saya senaraikan semua links entries Jalan-jalan Sungai Lembing saya:
01) JALAN-JALAN SUNGAI LEMBING - LAO ZI TEMPLE
02) JALAN-JALAN SUNGAI LEMBING - MUZIUM SUNGAI LEMBING
03) JALAN-JALAN SUNGAI LEMBING - JAMBATAN GANTUNG - MEE SG LEMBING - CRYSTAL HOUSE - LOMBONG TIMAH - MI JAWA
04) JALAN-JALAN SUNGAI LEMBING - GUA CHARAS
05) JALAN-JALAN SUNGAI LEMBING - AIR TERJUN SUNGAI PANDAN

No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

7 comments:

  1. cun giler tapi air mmg tak banyak ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik sangat air terjun ni Cik Zilla. Rasanya lagi cantik kalau waktu pagi as the sun will be up from the opposite side.
      Hmm... tak tau pulak saya. Rasanya tentu ada masa2 tertentu airnya banyak.

      Delete
  2. besar dan tinggi dan cantiknya air terjun ni!!

    best buat slow shutter ni!!

    tak pernah dengar pun pasal air terjun ni..

    berani gial budak-budak tu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu doc. Inilah air terjun yang terbesar kat Malaysia ni yang saya pernah lawat. Dan cantik, lagi cantik masa pagi agaknya!

      Agreed. Ingat nak try masa tu tapi tak bawak tripod.. hehehe..

      Saya tahu pasal air terjun ni masa tgh cari2 tmpt2 menarik nak lawat di sana. Dari foto2 yg saya jumpa nampak menarik sgt!

      I'm so glad mereka berani gial cause dpt saya ambik a few action shots! Yay!! Hehehehe...

      Delete
  3. Replies
    1. Hahaha... I ingat doc tak perasan.. hehehe...

      Delete