Wednesday, December 31, 2014

GAHARU TEA VALLEY

Perkataan 'Tea' really threw me off actually..hihi. Dok bayangkan the usual teh, but actually yg ni adalah dari daun pokok gaharu yg jadikan produk teh, for example in sachets, rendam dalam air panas or can also be boiled. 

Anyway, masa tu dgn wife, kami dari kampung di Batu Gajah nak balik KL. So memang lalu Gopeng seperti selalu. Saya dah banyak kali ternampak sign 'Gaharu Tea Valley' tu tapi tak pernah singgah till that day. 

Entrance masuk bentuk Great Wall from front and inside. Car park also very big. 


That's the buidling. Got small cafe and lots of seatings/tables. Of course ada juga shop/mart called the Hoga Mart yg jual pelbagai produk made from gaharu. Kami sampai agak awal so tak berapa ramai pengunjung. 


Apa yg menarik di ladang gaharu ni. Seemed like a nice place to spent for a couple of hours. 


Antara kegunaan2 gaharu.


Berikut adalah brochure 'Gaharu Tea Valley, Gopeng'. 


What is gaharu. Semua part dari daun hingga ke akar boleh digunakan dan mengandungi pelbagai khasiat.


And it is called the 'Great Wall of Gopeng' :).
Juga info on the products termasuk mee segera gaharu...wooo... me like! :)


Khasiat gaharu dan cara penyediaan. 


Kami pun beli tiket nak rounds ladang gaharu tu naik van. Kosnya cuma RM10.00 utk dewasa dan RM5.00 for kids. Also got free samples of Gaharu Tea. 


Ni van untuk round2 ladang yg agak curam berbukit bukau. Driver van juga jadi tour guide menceritakan sejarah dan proses ladang ni. 


Tak sangka betul! Kat Gopeng ni ada sceneries cantik macam ni! Besar betul ladang ni! Kata guide, ladang ni dimulakan sejak 1992 oleh Mr. David Ho yg dapat 200 anak2 pokok gaharu dari Japan pada 1992 tu untuk ditanam. Pokok ni lama nak matang, dalam 15 tahun dan dari 200 tu cuma 70 yg tumbuh matang. Sekarang ni dah ada 200,000 pokok. 


Ni lah rupa buah pokok gaharu. Masa dah berumur 2 tahun, ranting dan daun2 akan di harvest dan daun2 tu dibuat teh. Ranting2 akan dikeringkan dan dibuat produk2 lain. 


Cahaya pagi yg cantik hari tu buat pemandangan jadi lebih indah :)


Kata guide, tu adalah rumah burung untuk dapatkan bird nests. He kept calling it a 'bungalow mewah' untuk burung2..haha.


Ok, let's enjoy the sceneries. Btw, di ketinggian ni, terasa jugak nyamannya. 


Di bawah ni adalah anjung tinjau for the sceneries. Plus pelawat akan diberi sedikit penerangan.


So beautiful!



Lepas tu kami naik van lagi. Cepat2 je kami naik van to the nest location sebab nak avoid crowd...hihi. Dan sampai sini, the Hugging Park.


Ada banyak lukisan haiwan2 di pokok gaharu. Kaedahnya pelawat bolehlah peluk2 pokok2 ni dan bergambar. Kami idok le... ambik gambar lukisan2 tu je la....hihi... 


Lukisan2 tu memang awesome!


Panda2 pun ader... reading newspaper...hihi...


Ni adalah ladang pokok gaharu yg dewasa. According to the guide, pokok2 ni akan ditebuk2 oleh pekerja2 ladang atau secara natural lubang dibuat oleh serangga/kumbang. Dan pokok2 gaharu tu akan keluarkan resin pada 'luka2' tadi dan resin ni lah yg akan diproses jadi aromatic oils and perfumes.


Cantik ladang ni! Udara nyaman, bersih dan tak der nyamuk..hihi...


Ok, here are more drawings that we discovered. Awesome!



Chomelnya!



My favorite! :)


Lepas tu kami ke 'Lover Park' pula where the Lover's Trees are. 



Inilah kisah Lover's Tree tu.


Memang magnificient. Like they are hugging. 



Ok, so we went back on the van and sampai semula ke banggunan utama. Ini suasana di dalam banggunan tu.


Got instant noodles, cookies, soup mix etc.


Kami beli teh gaharu. Masa sampling rasa sedap pulak :)


Here are more info on the Gaharu Tea Valley and its products.





Keratan akhbar on Gaharu Tea Valley. 


We sampled the tea. Sedap! We also bought 2 Hoga Tea Eggs, errr... tak lalu saya nak telan. Bau gaharunya kuat! 


Ada macam2 treats: tea, ice cream, jelly, cake and pie.

Yes, it was a very nice way to spent sejam dua jalan2 di ladang gaharu ni sebelum kami balik ke KL. Plus, gaharu ni banyak khasiat and there are many products to choose from. 

So kalau lalu Gopeng singgah la ke Gaharu Tea Valley.

No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

10 comments:

  1. wah...singgah copenhagen lagi...nice info tuan...

    ReplyDelete
  2. lukisan pd pokok tu lawa ok....adoi..cute2..
    bagus idea diaorg nih...tak terpikir bole lukis2 pd batang pokok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.. I agree ni idea yg best! And the lukisan2 tu pun bagus2 sekali :)

      Delete
  3. hari tu masa ke Gopeng sangatlah tak sempat singgah sini..
    pelik gak masa tu .. daun gaharu jadik teh?
    mahal kan ? resin gaharu tu.. yang dia orang buat minyak wangi ti.. puluh2 ribu sekilo..

    haaaa!! saya paling suka yang lady bird kat batang pokok tu! cantik!!!
    apesal tak pelik Romau tu!!?? :)

    serius sedap?!
    saya terbayang bau dan rasa macam teh herba cina yang kat shopping mall tu ...erhhhh....

    saya ada terbaca.. yang pokok cinta tu .. dulu2 ada satu pasangan ni.. sorang omputeh.. sorang orang asli.. bercinta.. lepas tu tak direstui.. lepas tu jadik pokok..
    hehehheeee..saya pendekkan ceritanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doc plan to go ke in future? Not terribly eventful I must say but quite nice to spent a couple of hours at. I ingat dpt le tgk kilang memproses tapi tu off limit to public. But other than that, nice views, nice new experience and interesting knowledge about gaharu. And if you like gaharu products, situ ada macam2.
      Mahal ya doc. Saya tak tahu pulak. I mean I tahu benda tu mahal tapi tak tau pulak mahal macam tu!

      I suka yg bees tu, my wife suka yg meow tu and you suka the lady birds. Actually semua cantik2 kan :).
      Peluk rimau? Hahahaha... malu je doc...hahaha...

      Yes, betul sedap. Macam ada rasa manis sikit. I tanya ada add sugar ke, dia kata tak de. All natural. Yes, I also at first thought bau macam akar kayu dan herba kena rebus... Ooooo... tak tahan I bau tu. But as we approached the sample table, tak de bau kuat tu. And bila tasted rasa sedap. Tak de rasa pahit with just a slight gaharu smell.

      Yep, saya pun ada dengar version tu, which I personally think is a much more interesting and scandalous...hihi...

      Delete
  4. tetiba jadi jakun
    sebab baru tau
    byk gak produk terhasil dari gaharu ye

    lukisan kat pokok tu cantik gila
    geli lak tgk yang gambar kumbang banyak2 tu
    mesti banyak pokok yang dilukis camtu kan

    mula la nak buat trip jalan2 ni
    hahahahahha
    ok dah dlm list

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah! Dah mula buat your 2015 Jalan2 List ya El :) Awesome!
      Yes, tmpt ni sesuai utk jalan2 dgn pasangan [ehem] atau dgn keluarga. Tak lama, dalam sejam dua dah settle. Boleh dpt info macam2 pasal gaharu dan tanya soalan2 pada guide/driver.

      Pas tu singgah bandar Gopeng tu dan jalan2 ambik wall/street art. Dalam 20 ke 30 minit dah boleh cover semua :).

      Delete