Thursday, February 20, 2014

SIEM REAP - CAMBODIA - DAY 02 - PART 03 - TA PROHM - NIGHT MARKET

Di Cambodia ni lawatan memang la ke temples, which to me is very interesting. Lagi pun kan dah memang attractions di situ :). 

A few shots while on the way from Bayon temple to Ta Prohm temple.


Break kejap sebelum masuk ke kawasan temple. 


Ta Prohm temple. Ta Prohm adalah nama moden kuil ini. Ia dibina dalam gaya Bayon temple yang sebahagian besarnya didirikan sekitar akhir abad ke 12 dan awal abad ke 13. Asalnya dipanggil Rajavihara (Monastery of the King)

Tidak seperti kebanyakan kuil-kuil lain di Angkor, Ta ​​Prohm  yang sekarang ini adalah dalam keadaan yang sama seperti semasa ia dijumpai: fotogenik dengan atmosfera pokok-pokok tumbuh liar di celah runtuhan dan keadaan hutan sekeliling telah menjadikan ia salah satu kuil yang paling popular Angkor pada pelancong. Seperti dah 'ditelan' oleh hutan.

Selepas kejatuhan Empayar Khmer pada abad ke 15, kuil Ta Prohm telah ditinggalkan dan diabaikan selama berabad-abad.

UNESCO telah menyanaraikan Ta Prohm dalam Senarai Warisan Dunia pada tahun 1992. Hari ini, ia adalah salah satu kompleks yang paling kerap dilawati di rantau Angkor Kemboja. Pemuliharaan dan pemulihan Ta Prohm adalah projek kerjasama antara Archaeological Survey of India dan APSARA (Authority for the Protection and Management of Angkor and the Region of Siem Reap).

Ta Prohm ialah sebuah kuil Buddha yang dibina khusus untuk ibu Jayavarman VII.
Photoshoot di sini pulak :).Patut bawak wardrobe change, ye tak? Hehehe...

Pokok-pokok yang tumbuh dari celah-celah runtuhan adalah salah satu ciri yang paling ketara Ta Prohm ini. Pokok yang besar tu adalah samada pokok silk-cotton tree atau pokok thitpok. Dan yang kecik adalah samada pokok strangler fig atau gold apple.


Ta Prohm adalah kuil yang indah, 'terikat' atau telah 'bersatu' dengan akar pokok-pokok yang besar. Pada zaman kegemilangannya, dapat dilihat dinding dihiasi dengan batu permata, mendengar muzik yang indah dan tarian.


Inilah the 'Crocodile Tree' yang popular tu.Selesai di Ta Prohm, balik ke hotel.Semasa dinner.  


Lepas dinner pergi sekali lagi ke night market to buy a few more stuff. Esok dah nak balik ke KL.  


Sekianlah catatan cuti-cuti kami di Siem Reap, Cambodia.

No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

4 comments:

 1. macam mana lah agaknya rupa bentuk dalam temple ni masa zaman kegemilangan mereka....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hmm... I pun selalu cuba membayangkan benda yg sama. Mesti epic kan :)

   Delete
 2. saya nak repeat Cambodia...

  tunggu tiket murah..  ReplyDelete
  Replies
  1. Me and wife pun thinking the same cause when we were there both of us went on separate trips i.e with other people. Now plan to go together :)

   Delete