Tuesday, February 18, 2014

SIEM REAP - CAMBODIA - DAY 02 - PART 01 - ANGKOR WAT

Pagi hari ke 2 kami di Siem Reap, kami melawat Angkor Wat. Lepas sarapan terus bertolak sebab our guide David kata elok sampai awal di Angkor Wat tu since pagi sejuk sikit dan belum ada ramai pelancong datang. Bagus idea tu.

Berikut adalah beberapa suasana yang sempat saya rakam sepanjang perjalanan ke Angkor Wat. 





















Sampai dah. David bawa kami masuk Angkor Wat ikut gate yang ini sebab kata dia ikut pintu masuk ni tak ramai orang. Tapi nanti kami akan dia bawak keluar ikut the main entrance. Patut la tak de penjaja atau ramai orang di entrance ni.  




Masuk je lepas tengok binaan ini sambil mendengar penerangan dari David, kami terus berphotography session.. hehehe. 



Ok, Kheiza.. pandang to your left and blank stare... hahaha... apa la punya photographer's direction ek.. hehehe.

Vino beraksi macam dalam iklan shampoo.. hehe. Fun stuff lah :).

Wit me boyz and girlz :).

Curious la tu nak tau how they look kan.. hehehe.

Ok dah, jom jalan ke bangunan utama di kompleks kuil ini.

Ni peta Angkor Wat. Ada moat keliling temple ni.


Binaan purba yang mengagumkan kini sinonim dengan identiti kebangsaan Kemboja. It is the largest religious monument in the world.

Asalnya dibina sebagai Hindu temple but later gradually became Buddhist temple, cerita David pada kami. 

Tapi sebelum tu, photoshoot sikit lagi.. hehehe.

Si Adam ni memang suka monyet :).



My girls :). Work it, ladies! :).

Ok, dah.. dah.. jom :)

Angkor Wat bermaksud 'City of Temples'. Huih.. tinggi tu! Larat ke nak panjat! :o. Ni yg paling saya dreaded. Tinggi nak panjat, very steep and I am carrying a 5 kg bag.

Kuil ini adalah satu simbol penting bagi Kemboja, dan merupakan sumber kebanggaan negara besar yang telah difaktorkan ke dalam hubungan diplomatik Kemboja dengan Perancis, Amerika Syarikat dan negara jiran Thailand.

Gambar Angkor Wat telah menjadi sebahagian daripada bendera kebangsaan Kemboja sejak pengenalan versi pertama sekitar tahun 1863. Pada duit kertas mereka pun ada jugak.



Angkor Wat di kaca mata hitam Syahir :).

Sambil jalan tu, kejap-kejap berfotografi.. hehe.

Tak lupa juga ambik scenery shots :).

Suasana cukup indah.

Ha... posing lagi.. hehe. Macam beria-ia je ek, berfotografi di luar negara gitu.. hahaha... we're just having fun really :).





Pose dalam bangunan pulak.






Yaaa.. gitu Syahir, kejang-kejang kan otot tangan tu.. hehehehe... lenguh kata dia lepas shooting tu... hahaha.. kan... bukan senang nak jadi model ok.. hehehe.

Bercak-cak dengan si Kheiza :).


Sudah berusia 900 tahun temple ni.



Ada nun. Tak nampak pulak monks atau priests though :(.


Cantik cahaya kat dalam ni.

Panas pagi tu. Duduk sekejap berehat. 





Saya panjat jugak menara kuil yang tinggi tu. Sungguh curam. Ni ruang di atas. 

Memang magnificient binaan purba ni. 

Dan semestinya ada group foto :).





Pandangan dari atas menara.



As we were leaving, bus loads of other tourists, mostly Koreans, flocked to the entrance to go to the top part of the Angkor Wat. Fortunately we were there early.

David membawa kami keluar dari komplek kuil ni melalui jalan masuk utama. 

Ada banyak sekali ukiran dinding seperti ini. Fascinating!

Photoshoot lagi.. hehehehe. 



Because it was fun that way.. hehehe. 

Kebetulan gaya si Adam ni macam gaya pose patung ukiran di dinding tu.. hehe. 

Sepanjang dinding ni penuh dengan ukiran. 

Berjalan keluar dari compound komplek kuil. Kami berhenti sekejap duduk bawah pokok sambil minum air kelapa. Kehausan dan penat saya masa tu sampai lupa nak ambik gambar kami minum-minum rehat tu.. hehehe.

Sempat satu pose lagi.

Apparently, Angkor Wat is a famous place for wedding shots too :)

These are the bridesmaids.

Pasangan pengantin beroutdoor photoshoot di Angkor Wat. Pinknyaaa...!

Seluar kembang tu namanya sampot.

Cara ikat sampot.. hehe.

Let have a closer look, shall we :).


Such a pretty bride :).

Ada mak cik tengah jual nenas di tengah panas tu.


Ok, a couple more shots before we left for the next destination.


It did seem macam saya tak berapa banyak ambik foto-foto the Angkor Wat itself. Udah sibuk benor berphotoshoot... hehe..

Bersambung....

Di bawah saya senaraikan links untuk kesemua entry CAMBODIA saya:
1. CAMBODIA - SIEM REAP – DEPARTURE

2. CAMBODIA - SIEM REAP - ANGKOR BIG LUCK

3. CAMBODIA - PHNOM KRAUM VILLAGE

4. CAMBODIA - TONLE SAP LAKE

5. CAMBODIA - TONLE SAP LAKE – SUNSET

6. CAMBODIA - SIEM REAP - NIGHT MARKET

7. CAMBODIA - ANGKOR WAT

8. CAMBODIA - BAYON TEMPLE

9. CAMBODIA - TA PROHM

10. CAMBODIA - PEOPLE OF SIEM REAP - SET 01

11. CAMBODIA - PEOPLE OF SIEM REAP - SET 02

12. CAMBODIA - PEOPLE OF SIEM REAP - SET 03

13. CAMBODIA - PEOPLE OF SIEM REAP - SET 04

14. CAMBODIA - PEOPLE OF SIEM REAP - SET 05

15. CAMBODIA - ANGKOR WAT – PHOTOSHOOT

16. CAMBODIA - BAYON TEMPLE – PHOTOSHOOT

17. CAMBODIA - SIEM REAP - NIGHT MARKET – PHOTOSHOOT

18. CAMBODIA - TA PROHM TEMPLE – PHOTOSHOOT

19. CAMBODIA - TONLE SAP LAKE – PHOTOSHOOT

No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

6 comments:

  1. alaaa..
    dah komen panjang2 tadi.. tetiba hang .. sambung type.. publish.. tak keluar lak!!
    waaaaa!!!!!! nangis!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I know! It happened to me once or twice. So now if I comment panjang2 I will copy paste dulu ke tmpt lain then baru post just in case... hihi...
      Frustrating kan... :(

      Delete
  2. ni en syed masuk ikut east gate ke? lain macam je..
    dengar2.. masuk ikut east gate lagi cantik.. lagi asli ..

    wahh!!
    en syed panjat sampai atas! bravo!!
    saya pandang je.. tak panjat.. panas!![ + malass!! hahhahaaa!!]

    battle of kurukshetra kan tu? berkilat.. ramai yang merabanya! :)

    bride tu mermang cantik kan! macam mixed .

    imagine.. kat pokok-pokok besar tu dulu ada rumah.. pasar..orang kampung lalu lalang..


    yup..
    one of the wonders of the world
    and we have been there, touching it..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, I believe it was the East Gate. I think so la cause I wasn't really paying attention sebab dah terlalu excited..hehe...
      Masa tu tgh sibuk fikir macam2, like what's the best sudut nak shoot these amazing structures, how la nak shoot my 'models' their angles and poses etc and we only have, like, only a few minutes je... huhu. Actually part of our trip there was to also do photoshoot.

      Yes, indeed I did! Hahaha... thanks doc.
      Fortunately I got Adam to carry my bag and Syahir to carry my camera. So no load for me..hihi...
      It was very steep sampai I sakit lutut. Tapi since the rest of them nak naik, tak kan le I nak dok kat bawah je. So ikut le jugak :)

      Yes. The carvings are soooo amazing. The details are superb. Tambah dgn info dari our guide, it made it all that much more amazinger! Hihi...

      Pretty, right :). Thought it'd be interesting to include their photos in this Angkor Wat entry :)

      That's exactly what I did doc! While standing there I imagined what's it like during the heyday. I think it must have been epic.

      Witnessed it, touched it, felt it...

      Delete
  3. haaa!! untung aaa Adam dan Syahir dapat gambar lawa-lawa!!!!!!!!!
    West Gate tu, masuk ikut jambatan yang cross the moat tu.. main gate..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.... si Syahir cakap, 'Waa... kita dah jadi 'model' international gi photoshoot over the sea!' ... haha...
      Diaorg tu memang kelakar. Seronok berjln dgn diaorg berlima tu. Fun.... hihi...

      Yup. I remembered our tour guide informing us that he took us via entry yg opposite from the crowd which is just excellent :)

      Delete