Sunday, May 26, 2013

YOGYAKARTA - PRAMBANAN

Baru ni la habis sort and edit photos trip ke Yogyakarta, Indonesia. Peginya last Februari 2013 masa cuti perayaan Tahun Baru Cina. Naik Air Asia dari LCCT to Adisucipto di Yogyakarta. Penerbangan tertangguh selama 30 minit sebab 8 orang penumpang tak board plane. 

Sampai di Adisucipto airport, kami disambut oleh Tourist Guide Pak Nurzaien dan pemandu Pak Wiyino. Kami terus dibawa ke Candi Prambanan. Short drive je. 

Candi Prambanan
Candi ni candi hindu terbesar di Indonesia. Besar kompleks ni. Ancient, dated ke abad 9 masehi. Diiktiraf UNESCO sebagai Tapak Warisan Dunia. 

The biggest 3 candi dibina untuk 3 dewa utama Brahma [dewa pencipta], Vishnu [dewa pemelihara] dan Suva [dewa pemusnah]. Candi yang paling besar ialah untuk Siva sebab masyarakat Jawa kuno yg beragama hindu sangat takut pada kemusnahan. 

A few area di situ ader bongkahan2 batu batan candi yg runtuh disebabkan oleh gempa bumi dan letusan gunung Merapi tahun 2006 and again satu lagi gunung Merapi meletup pada 2010.

01


02


03


04


05


06


07


08


09


10


11


12


13


14


15


16


17


18


19


20

Bersambung....

Saya senaraikan di bawah links untuk semua entries YOGYAKARTA saya: 


No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.


6 comments:

 1. masa saya pergi.. sangat panas berdenting!!! cair otak !! hahahhaaa!!

  Prambanan: World Heritage Site No 642! :) saya ada ambik gambar notis board tu!!

  cantikk aaaa gambar2 Prambanan awakkk!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Masa I kat sana pulak, tgh redup tapi panaas berbahang. Then macam nak hujan. Tu yg dapat dramatik clouds tu :)

   642 ya. Hmm...thanks :). Byk ya World Heritage kan. I think I want to read more about those places.

   Oh, thank you, thank you doc :) As you can see, I edit2 dah foto2 tu kasi effect2 sikit :)

   Delete
 2. bila candi tu dgn awan mendung di belakang mcm ada dlm scene filem seram. nampak mcm ada aura kejahatan

  ReplyDelete
 3. tuan, boleh saya dapatkan contact number tpur guide? xura_ms@yahoo.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Maaf CIk Azura. Saya dah tak simpan any info of the guide.

   Delete
 4. Assalamualaikum wr wb.

  Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

  Kami bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

  Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa, Bandung dan lain-lain.
  Ada juga sewa kereta (avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50) seats dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

  Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

  Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

  Day 1
  Kami jemput Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Selepas itu kita nak pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel guna check in. Selepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat perseiapan tour esok hari.

  Day 2
  Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.

  Day 3
  Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik raja, bilaman sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu menyusuri sungai bawah goa menggunakan ban. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati keindahan kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.

  Day 4
  Drop airport

  Harga bermula dari: RM 482

  All package types include:
  • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
  • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (optional)
  • Driver
  • Driver Meals
  • Parking fees
  • Tour guide (by request)
  • Entrance ticket’s stated in itinerary
  • Dinner and lunch based itinerary
  • Documentation (by request)

  Exclude:
  • Airport taxes
  • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
  • Additional menu for dinner / lunch (if included)
  • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

  Note:
  Harga dapat berubah sewaktu-waktu
  Harga tidak berlaku bagi high season

  Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010, atau
  whatsapp +628985101301 (FREE).
  Email: ganeshabantul@yahoo.com
  FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
  Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

  Wassalamualaikum Wr Wb

  ReplyDelete