Tuesday, May 28, 2013

YOGYAKARTA - CANGKRINGAN - GUNUNG MERAPI

Yogyakarta - Cangkringan - Gunung Merapi.

On 2nd day kami ke Gunung Merapi.

Cangkringan, kawasan kampung di kaki Gunung Merapi yang musnah akibat letupan Gunung Merapi on Nov 2010. Now it is also a place for tourists yg nak tengok kesan letupan gunung Merapi tu.

It took us less than an hour to reach Cangkringan from Yogyakarta. 

01 - Gunung Merapi shot dari tingkap hotel.


02 - Kami pun terus ke Wisata 'Volcano Tour' di Cangkringan. If nak tengok dgn lebih dekat lagi, tourists boleh ambik the 'Merapi Lava Tour'. That's what we took. Pelancung ada pilihan untuk berjalan, sewa motorsikal atau sewa jeep with driver. So we took the jeep and paid 250,000 rupiah [around RM80.00]. 



03 - Banyak rumah yg musnah akibat letusan gunung Merapi pada 2010. Jadi untuk bina semula rumah, penduduk2 akan kenakan 'tol' bila pelancung tour lalu tanah mereka. 'Tol' charges is included dlm sewa jeep.  Anyway, the amount is so small compared to our RM. I wished I could help pay more.  



04 - Jeep ni tak de seat belt. Laluan pulak berbatu2 dan berlubang2. Sakit bontot! Lalu lereng curam dan naik bukit tinggi. At times ngeri. Maka kami have no choice but to berpaut pada bar besi jeep, holding on to dear life. Tapi I must admit it was a lot of fun. Dalam panic2 tu kami gelak2 juga. Sambil sentiasa membaca doa. Masa tu jangan harap la nak ambik gambar. Mau terlambung camera out of the jeep! :) 



05 - Laluan lava. Berkilometer dan lebar luas! 


06 - Bila jalan agak rata, aku cepat2 ambik gambar. Ni gambar aerial shot. Hampir terantuk camera pada bar besi tu!! 


07


08 - Laluan2 lava. 


09


10


11


12


13


14


15


16 - Empangan untuk tahan laluan lahar gunung berapi. 


17


18


19 - Penduduk2 yg lalu lalang. Nasib baik lens 70-300mm aku tak meragam masa tu! 


20


21 - Sangat indah ciptaanNya. 


22


23


24


25


26


27


28


29 - Sudah semestinya aku shot as many people shots as I can.. hehe. 


30


31


32


33


34


35


36 - Salah sebuah rumah yg terbakar akibat letupan gunung Merapi yg 'tersembur'. Kampung ni adalah 7 km away from the gunung.  


37 - According to our guide, ni dulu rumah orang kaya. Besar rumah ni. Habis rosak semuanya tinggal rangka. 


38 - Seterusnya kami ke Dusun Jambu. 


39 - Ni seketul batu besar yg terluah dari perut gunung Merapi. Batu ni famous sebab ia dikenali sebagai Batu Alien. Cuba perati betul2. Ader tak nampak macam muka alien? :) 


40


41 - Bawah tu laluan lava panas yg membelah bumi jadi lurah yg besar. 


42


43


44


45


46


47


48


49 - View yg sangat scenic. I love it :) 


50


51


52 - Banyak haiwan ternakan yg terkorban semasa letupan itu. So penduduk2 letak tulang2 lembu kat gerbang ni sebagai peringatan.  


53 - Ader gerai kecil yg jual t'shirts dan foto2 yg sgt amazing of the letupan.  


54 - Lepas tu kami ke next kampung as part of the tour. Nama kampung tu ialah Kampung Kaliadem, sebuah kampung yg paling dekat dgn gunung Merapi tu, about 4 km jarak antara keduanya.  


55 - On the way, tu nampak penduduk2 di situ going about their daily chores. 


56


57


58 - Pelancung tempatan. 


59 - Sceneries di situ memang lah begitu mengasyikkan.  


60


61


62


63 - Area ni located about 3 km dari gunung Merapi. According to Pak Nurzaein, the lava took only about 30 minutes to reach this area! 


64


65


66


67


68


69


70


71


72


73


74


75


76 


77


78


79


80


81


82


83


84 - Gunung Merapi yang masih berasap sehingga hari ini. 


85

Bersambung....

Saya senaraikan di bawah links untuk semua entries YOGYAKARTA saya: 










No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

13 comments:

  1. tanah kat situ kompom subur kan...

    cantek langit biru..... awan nan memutih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu CPL. Sgt subur. Cuma life is hard for the people there....
      Sgt cantik! Kalau I berdiri di satu spot dan buat pusing 360 degree, semua view breathtaking :)

      Delete
  2. fuh. puas menonton gambo. macam documentary gambo. ohsem!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks GB. Begitulah matlamatnya. Saya sgt berharap agar setiap pengunjung blog saya yg tak seberapanya ini, merasa sedikit terhibur :)

      Bagi saya sendiri, blog ni ialah tempat untuk saya reminisce, mengimbau kembali kenangan lama...
      Agar Aku Tidak Lupa :)

      Delete
  3. Saya suka picture 72 tu..

    nampak keindahan alam semesta...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Adam.
      Pemandangan kat situ memang la memukau. Boleh rasanya nak sehari suntuk di situ dan ambik gambar.. hehe.

      Delete
  4. kalau 70-300 tu meragam.. ambik satu batu lahar tu.. ketuk2 sikit kat 70-300 tu.. ! hehehee....

    people shots!! tenkiuu! suka!! suka yang bermotor-motor sikal tu!!

    circle of life kan....lepas limpahan lahar.. habis semua tanaman ..tapi tanah lahar tu sangat subur .. tanam lagi ...nanti meletus lagi ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha... terlintas gak kat kepala nak buat cam tu masa tu.. hehe
      Tapi I fikir, jgn la kasi diri stress. Snap je la mana dpt kan :)

      Thanks doc. More [a LOT more actually] people shots coming your way via 'Morning Walk' and 'Street Photography' :)

      Exactly. Dan ramai penduduk kat situ tak nak pindah ke tempat yg lebih selamat. Ye la kan, mereka bergenerasi dah tinggal di situ.

      Delete
  5. laluan lava.....fuh menarik tu pengalamannya tu

    saya suka pic 49-53 ohsem

    pic 58 lapan menarik juga

    pic 76-79 & 84&85

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes bro. Kami naik jeep tu lalu dalam laluan lava tu. Being in there gave us the actual perspective of how much hot scorching lava was flowing through the crevices.

      Thanks bro :)

      Delete
    2. bau persekitaran disitu tak menusuk hidung ke bro?

      Delete
    3. Tak der bro. In fact udara situ nyaman dan segar :)

      Delete
  6. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf bilamana Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan kerana posting saya. Salam perkenalan saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong kat Jogja sila kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bagi harga yang berpatutan dengan service best kerana kami handle terus dari Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong ke Jogja sila kol / sms / whatsapp saya +628985101301, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa..

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:
    (pakej lain sila whatsapp)

    Day 1
    ● Tebing breksi
    ● Kotagede (kilang silver & chocolate)
    ● Sandboarding Parangkusumo
    ● Parangtritis beach
    ● Manding (leather arts)
    ● Alun2 selatan (sepeda & becak lampu)

    Day 2
    ● Merapi lava tour (sunrise)
    ● Borobudur temple
    ● Kalibiru

    Day 3
    ● Timang beach
    ● Cave tubing pindul
    ● Pinus Forest
    ● Bukit bintang

    Day 4
    ● Drop off to airport

    Harga bermula dari:
    RM 602 (ALL IN)*
    RM 452 (exclude hotel)*

    *kos kira dalam 1 ringgit = 3500 rupiah, kos hanya estimasi sahaja kerana nilai tukar naik turun
    * kos kira dalam 5 pax, lagi ramai lagi jimat, lagi sedikit lagi mahal

    Pakej termasuk
    ● Private kereta / van AC standard pelancongan (Grand / all new Avanza / Xenia untuk 2-5 pax, Isuzu elf 11 seater untuk 6-11 pax, Isuzu elf 16/17 seater untuk 12-16 pax, medium bus 31-33 seater untuk 17-33 pax, bigbus 44-54 seater untuk 33 pax lebih)
    ● Pick up & drop off airport
    ● Hotel *2 selama 3 malam (termasuk makan pagi)
    ● Supir / Pemandu
    ● Makan supir
    ● Parking
    ● Semua entrance fees sesuai itinerary (include Borobudur entrance fee $25 (Rp 325.000)
    ● 4x4 jeep merapi (kongsi 4 orang)
    ● shuttle menuju timang / kalibiru, kalibiru bilamana guna van harus naik ojek sepeda motor
    ● Dinner and lunch sesuai itinerary (halal meals)
    ● Air mineral
    ● Insurance

    Exclude:
    ● Flight Ticket
    ● Airport taxes
    ● Gondola ride bilamana pergi timang
    ● Personal expences (laundry, pulse, shopping etc.)
    ● Menu tambahan untuk dinner / lunch
    ● Tips untuk driver (seikhlasnya)

    Note:
    Harga dapat berubah setiap masa
    Harga tidak berlaku bagi high season

    >>> Untuk pakej pelancongan jogja yang lain sila jangan sungkan kol /whatsapp +628985101301 (FREE).
    >>> Email: ganeshabantul@yahoo.com
    >>> Facebook: www.facebook.com/reviosta (Jati Wijaya)

    Kami juga sedaiakan kereta sewa (all new avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50 seats) dengan harga yang berpatutan. Harga bole sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.


    Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb



    ReplyDelete