Friday, March 23, 2018

KERALA INDIA - DAY 02 - PART 02 - ON THE WAY TO ALLEPPEY

Selepas morning walk, Roji datang ke hotel menjemput kami untuk ke Alappuzha atau Alleppey (to the locals). Di Alappuzha kami akan naik houseboat dan cruise di Kerala Backwaters dan seterusnya bermalam dalam houseboat itu. 

Dari Kochi nak Alappuzha jauhnya kira-kira 70 km atau 2 jam driving. Tepat pukul 10:00 pagi kami bertolak. Untuk 'mengenali' bandar Kochi dengan lebih dekat lagi, maka kami pun merakam banyak foto-foto bandar ini dari dalam kereta. 

Ini PVS Memorial Hospital. Macam rupa Hospital KPJ di sini kan?

Sebuah stesen minyak Bharat Petroleum di bandar Kochi. 
Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL) is among the leading oil and gas companies in India. It is an Indian state-controlled Maharatna oil and gas company headquartered in Mumbai, Maharashtra. The Corporation operates two large refineries of the country located at Mumbai and Kochi. The company is ranked 358th on the Fortune Global 500 list of the world's biggest corporations as of 2016.

Religious statues yang diletak dalam glass encasement macam ni juga kami nampak banyak di Colombo, Sri Lanka.

Garbage collection.

Perjalanan kami melalui, jalanraya utama, jalan dalam dan jalan celah-celah rumah orang. For me sangat nice lah. 

Jalanraya yang luas with flyover and overpass.

And yes, Kochi is very green. Dan panas. Kami melalui Kochi-Panvel Highway untuk ke Alappuzha. 

Dan at a few traffic lights, ada orang menjual di jalanraya. Lelaki dalam foto bawah menjual steering wheel covers.

Sebuah Catholic Chapel.

Nasihat-nasihat kepada para pengguna jalanraya di bandar Kochi.

Hotel Le Mรฉridien Kochi.


Bukan (Jaya) Jusco tapi Josco ๐Ÿ˜Š. 

Menyeberang Kerala Backwater dengan Kundanoor Thevara Bridge.


Sebuah masjid di Kochi - Masjid Ul Himaya, Service Rd, Nettoor, Maradu, Kochi, Kerala, India.

Kami also passed by Kerala University of Fisheries & Ocean Studies.

The Kerala University of Fisheries and Ocean Studies (KUFOS) is a university established by government of Kerala devoted to studies in fisheries and ocean sciences. 

Road works.

Ke Alappuzha via National Highway - 47. 

Plaza toll.





Menyeberang Kerala Backwater dengan Aroor - Kumbalam Bridge. 


Banyak juga tuk tuk di Kerala ni. 


Selain nak suruh driver in front of you to hurry up/get out of your way, pemandu yang berada di belakang kenderaan besar mesti bunyikan hon bila nak memotong.  

Di jalanraya mereka juga ada banyak tempat boleh buat U turn. Kadang-kadang tu di tengah highway.

Kami nampak lebih banyak gereja dari kuil Hindu di Kerala.

Kelihatan ramai wanita Islam di bus stop ni.

Kami ada juga minta Roji stop di mana-mana satu masjid semasa dalam perjalanan ke Alappuzha ni. Saja nak tengok masjid di sini.

Dan kami stop di Refaa-e Juma Masjid ini, di area Eramalloor, Ezhupunna, Kerala.




Seperti masjid yang yang kami lawati semasa morning walk earlier iaitu Masjid Thottathumpadi di Kochi, di masjid ini juga wanita tidak dibenarkan masuk. 

Ruang solat utama Refaa-e Juma Masjid. Ada saya jumpa seorang ahli masjid di sini, tapi dia langsung tidak boleh bercakap Inggeris.


Kebetulan ada sebuah butik di sebelah masjid, Dhirza Designs namanya. 

Ada seorang lelaki sedang buat sulaman. 


Butik menjual kain dan pakaian wanita terutama pakaian tradisional wanita Kerala/India.

Pemilik dan pekerjanya semua beragama Islam.

Selections yang ada juga hebat. Macam-macam material dan shawls ada dijual di sini.

Sambung semula perjalanan ke Alappuzha.

Church and temple.

Agaknya ni sebuah chariot yang digunakan dalam perayaan Thaipusam semalamnya.

Sebuah lagi bisnes milik orang Islam - Haji Ali Fresh Fruit Juices.


Pintu gerbang masuk ke sebuah kuil Hindu.

Tak pasti billboard apakah ini. Begitulah di sana, most signage adalah dalam bahasa mereka.

Roadside decorations bila ada events. 

Nak memandu di sini kena ada kecekapan dan keberanian. Rata-rata semua pemandu di sini gemar menekan hon dan memotong kenderaan dengan cara merbahaya. Tak kiralah apa kenderaan pun. Seperti foto di bawah ni, walau pun kereta lane kanan yang datang dari depan dah hampir, pemandu kereta Toyota tu tetap nak memotong.  

Assisi Convent.

Memotong guna emergency lane juga adalah normal di sini.

Sebuah kolej. Sekali pandang nampak macam abandoned building.

Sebuah pasar harian dan pasar borong. 


Sempat juga capture foto uncle ni dari dalam kereta.. hehe.

Tak pasti samada overhead road deco tu untuk temple event atau political event di area tu.

Sebuah masjid dengan design seperti Taj Mahal.

More tuk tuk.

Ford dealer.

Ada polis.

Ada accident rupanya. 

Lalu kawasan Poonkavu.

Kawasan Thumpoly.

Hehe.. 'Bye'.. hehe.

Akhirnya kami tiba di Alleppey. Bandar ini kecil saja, tetapi ia adalah pintu masuk terdekat ke Kerala Backwaters dari Kochi.



Kedai buah-buahan.

SDV High School For Boys.

Terusan di Alleppey. Ada banyak tumbuhan air di dalam terusan ini.


Kedai-kedai di Pekan Alleppey.

District and Session Court Alappuzha.

Pekan Alleppey.


Jalan menuju ke pangkalan Boathouse.


Bersambung...

No photograph or videos may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

4 comments:

  1. bila pulak en syed bisnes scaffolding ni ? tak cakap punnnn!! nak order 3 lori boleh ?? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Scaffoldings buluh boleh? Nak bina apa doc? hehehhe

      Delete
  2. depa kat sana sunni ke syiah ?


    saya nampak hot male!!:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majority Sunni. Tapi shia pun ada juga.

      Hahaha... iklan underwear tu kan.. hehehe..

      Delete