Wednesday, July 27, 2016

SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 02 - PART 02 - MASJID UMMI - LADANG TEH

Sepatutnya kami balik ke penginapan untuk sarapan dan check out tapi Pa'unchu tanya since tadi kami sudah ke Danau Dibawah, nak tak sekarang berhenti di tepi Danau Diatas ambik gambar pagi di situ pula? Tentunya saya merasa sungguh sukacita dengan suggestion tu... hehehe. 


Tu dah nampak Danau Diatas. 

Landscape di sini dah la cantik, pagi tu pula cuaca cukup bagus, terang cahaya pagi. Ditambah pula langit biru berawan berkepul-kepul. Ciptaan Tuhan yang maha karya. SubhanAllah.


Sejuk nyaman suhu di sini, jadi turunkan cermin tingkap kereta lah :). Tapi baru 10 minit, naikkan balik sikit sebab kesejukkan.. hehehehe...


Pa'unchu tak bawak saya masuk ke kawasan ni tapi mencari lokasi lain. 



Kami menuju ke Masjid Ummi di tepi Danau Diatas. 


Pa'unchu kata elok ke masjid ni. View cantik dari situ. Jadi kami pun stop di situ.

Ini adalah Masjid Ummi Alahan Panjang di Jln. Muaro Danau Diatas Alahan Panjang, Kab. Solok, Sumatera Barat.

Cantik masjid ni dan nampak baru. Tapi tutup masa tu.
"Pembangunan masjid Ummi ini dilatar belakangi oleh kecintaan kepada kampung halaman dan kasih sayang kepada seorang ibu. Ini merupakan sesuatu yang baik dalam memajukan pembangunan di Sumatera Barat baik dalam keagamaan maupun secara membangun kampung halaman sebagai tanggungjawab bersama setiap anak nagari".

Seberang jalan masjid ni ada sekolah SMA N 1 Lembah Gumanti. 

Dan inilah pemandangan betul-betul tepi Masjid Ummi ni. Indah sungguh!

If you pass by this area pastikan berhenti di masjid ni sekejap untuk ambik gambar ya :). 


So beautiful... 


Breathtaking!


Mesti selit satu panorama :).



Patutnya posing le dengan berlatar belakangkan danau/gunung yang nampak jelas, bukannya di celah-celah pokok ni.. hahahaha... 

Kebetulan masa tu ada pak cik ni sedang berperahu menuju ke tepi masjid ni.


Agaknya itu anak pak cik tu.




Awan yang berarak memberikan pemandangan panorama yang berubah-ubah dengan simbahan cahaya pagi yang berbeza-beza.
SubhanAllah. 



Alhamdulillah, saya telah berpeluang mengambil gambar suasana pagi di kedua-dua Danau Diatas dan Danau Dibawah.

Now baru betul balik ke penginapan untuk sarapan dan check out. Lapar dah!



Sampai ke Penginapan Danau Diatas. Fyi, saya suka bermalam di penginapan ni. Cukup selesa dan ada wifi :).

Sarapan dihantar ke bilik. Boleh je kalau nak makan di meja makan dekat sebelah dapur. Sedap sangat nasi goreng ni! Nak mintak tambah tapi segan.... hehehehe... Lepas makan, terus packing dan mandi. 

Around pukul 10:00 pagi kami pun check out dan bertolak ke destinasi seterusnya.
Lelaki tu ialah the manager of the penginapan. Saya lupa pulak nama dia. Baik sangat orangnya. Cukup ramah. Dia kawan baik Pa'unchu dan telah mengurus penginapan sejak masa penginapan cuma ada 5, 6 bilik sahaja. Now dah ada 20+ rooms. 





On the way tu Pa'unchu ajak saya singgah sekejap sekali lagi ke tepian Danau Diatas, lokasinya jauh sikit dari Masjid Ummi tadi :).

Memang cannot resist la, cantik sangat, mesti nak snap a few more.. hehehe... Ok, ok not a few more but a lot more.. hahahaha... And here are some of them :).


















Masjid Ummi. 




Ok dah, jom ke ladang teh pulak :).






Masjid Raya Nurul Jama'ah Bancah Jorong Kapalo Danau Diateh Kec. Danau Kembar.  

Tiba di kawasan ladang teh. 




Kebun teh yang terdapat di Alahan panjang Kabupaten Solok Provinsi Sumatera Barat. 



Hamparan hijau kebun teh yang pada saya sungguh memukau. 

Dengan suasananya yang begitu nyaman, memang best ambik gambar di sini :).

Pa'unchu pun ajak saya masuk ke kebun teh ni. Eh... boleh ke? Tak trespassing ke? I'm such a worrier.. hehehe. Tak kata Pa'unchu, boleh je masuk. 

Sempat je Pa'unchu ambik gambar saya. Tengah macam terhendap-hendap pulak.. hehehe... Tengah seronok tu actually.. hehehe.

Okeh, saya kongsi sini some shots of this beautiful place :).

Biru sungguh langitnya!



Beralun-alun. 

Best kalau ada guide yang juga suka berfotografi :). 


Wanita ni tengah ambik air di tepi jalan. 


Ehh.. ada pulak anjing comel ni tengah berteduh :).

Pa'unchu in action :).

Ternampak pemetik-pemetik daun teh. Tapi mereka jauh di tengah kebun. 



Daun-daun teh sedang dibawa ke tempat pengumpulan hasil petikan. 













Syukur Alhamdulillah. Satu sesi berfotografi yang cukup best :). 

Bersambung...

Berikut adalah senarai links untuk semua entries Jalan-jalan Fotografi Sumatera Barat saya:
1) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 01 - PART 01 - MASJID RAYA - MUARA PADANG - JAMBATAN SITI NURBAYA - TELOK BAYUR
2) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 01 - PART 02 - TELUK KABUNG - KAMPUNG LUNDANG - JAMBATAN GANTUNG
3) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 01 - PART 03 - PUNCAK MANDEH - JAMBATAN AKAR - PASAR SORE
4) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 01 - PART 04 - PANTAI CAROCOK PAINAN - PUNCAK BUKIT LANGKISAU
5) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 02 - PART 01 - KAMPUANG BATU DALAM DANAU DIBAWAH
6) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 02 - PART 02 - MASJID UMMI - LADANG TEH
7) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 02 - PART 03 - LADANG BAWANG
8) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 02 - PART 04 - DANAU SINGKARAK
9) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 02 - PART 05 - SUNGAYANG - PUNCAK PATO
10) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 02 - PART 06 - KABUPATEN TANAH DATAR DAN LIMA PULUH KOTA
11) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 02 - PART 07 - LEMBAH HARAU DAN ABDI HOMESTAY
12) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 03 - PART 01 - ABDI HOMESTAY
13) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 03 - PART 02 - AIR TERJUN AKA BARAYUN DAN KENAGARIAN HARAU
14) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 03 - PART 03 - JEMBATAN KELOK 9 - LAPANGAN LUBUK AMBACANG - KENAGARIAN GADUT TILATANG KAMANG
15) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 03 - PART 04 - DANAU TARUSAN KAMANG
16) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 03 - PART 05 - KAMPUNG BARU KAMANG MUDIK
17) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 04 - PART 01 - MARAPI SUNRISE
18) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 04 - PART 02 - GANTING SINGGALANG
19) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 04 - PART 03 - PADANG PANJANG
20) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 04 - PART 04 - PACU JAWI
21) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 05 - PART 01 - TABEK PATAH
22) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 05 - PART 02 - PUNCAK ALAI - PASAR KELOMPOK TANI NAGARI KOTO TINGGI
23) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 05 - PART 03 - PASAR BAWAH BUKITTINGGI
24) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 05 - PART 04 - WISATA ALAM BUKIK TAKURUANG
25) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 06 - BUKITTINGGI - NAGARI MALALAK - GOING HOME

26) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - SUMMARY

No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

4 comments:

  1. cantik sangat ni..macam kena repeat je sumbar ni hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya insyaAllah akan repeat too :).

      Delete
  2. best kan??! sejukkkkk kat sana!! ada ambik tak berapa suhu malam tu??!
    malam-malam berasap mulut! hehehe..
    tak best aa tempat penginapan tu.. ada wifi !! laju lak tu ! hehhee..
    banyak dah koleksi panorama en syed!! suka !!!! :)

    kena ajar pa'unchu rule of third aa
    dia selalu ambik gambar kita right smack in the middle of the framing ! hhehehee..

    minum teh tak..?
    dan makan kerepek?

    you are such a worrier !!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best sgt! Sejuk nyaman gitu. Tidur lena sungguh... hehehe..
      Tak ambik pulak. Lupa. May be around 20°C. Felt like colder :).
      Hahahaha... mmg laju wifi nya.. hehehehe... sibuk masa tu I bermesej dgn my wife :).
      Yep, at each location mesti ambik panorama especially since hanphone ada panorama mode. Dah auto stitch! :)

      I know! So masa di Danau Singkarak [in later entry] I asked him to frame me to the left and danau + banjaran on the right... hehe.

      Tak. Ada gerai kat situ tapi lagi syok nak ambik gambar masa tu.. hehehe.. Moreover, kami cepat je at the locations :). Kalau nak makan dan minum cuma masa lunch and dinner je. Except for the es durian, tu pun makan dalam kereta... hahaha..

      I am.. hahaha... cannot help it la doc :).

      Delete