Monday, July 25, 2016

SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 02 - PART 01 - KAMPUANG BATU DALAM DANAU DIBAWAH

Pagi hari ke 2 kami mulakan aktiviti dengan mengejar sunrise. Hehehe... macam beria-ia je bunyinya kan, like serious photographers gitu nak pi kejar sunrise pagi-pagi buta.... hahaha... tapi memang kami literally berkejar ke lokasi nak ambik gambar tu. Gelap-gelap dah keluar bertolak...hehe. Quite excited actually :). 

The thing was Pa'unchu roughly knew where the spots were. However, dia kata ada kemungkinan that the sceneries at the said spots might turned out to be not quite what we were hoping for due to cuaca. Me? Saya ok je. Pada saya kalau ada rezeki, insyaAllah dapat la tengok sunrise yang cantik. I do applaud usaha Pa'unchu nak cari lokasi yang bagus tu. 


Bangun pagi tu sejuk, nyaman. Dari jauh kedengaran kokok ayam. Dari luar bilik saya kedengaran angsa-angsa ni.. hehehe...

Pemandangan pagi dari Penginapan Danau Diatas, Jalan Imam Bonjol No. 227, Alahan Panjang, Lembah Gumanti, Solok, Sumatera Barat, Indonesia.

Tepat pukul 7:00 pagi kami pun bertolak. 

Pemandangan-pemandangan pagi yang indah di sekitar Danau Diatas semasa sepanjang perjalanan.

Ladang bawang.

Cantik pulak kebun kobis ni. Kobis rasanya. 





Dah nampak Danau Diatas. 



Danau Diatas. 

Tapi kami tak berhenti di sini untuk tunggu sunrise, sebab Pa'unchu nak bawak saya ke Danau Dibawah. Eh? Sempat ke? Kata Pa'unchu boleh sampai dalam 15 minit. 







Haaa... dah sampai ke Danau Dibawah. Ini di Kampung Batu Dalam, Danau Kembar, Solok, West Sumatra, Indonesia.


Pa'unchu terus mencari lokasi yang bagus.


Sementara tu saya sibuk ambik gambar mana yang sempat dari tingkap kereta :).





Pa'unchu terus drive cari lokasi yang jelas nampak danau, kebun dan gunung. And he found a spot! Alhamdulillah. 
Jom turun dan ambik gambar.

Cantik sangat. Pusing sini, cantik. Tengok ke arah sana, awesome. Semua arah pusing view indah-indah belaka. 



Terpaku saya sejenak di situ. Letting it all in. Appeasing my longing to one day be in a place like this. 


SubhanAllah. Alhamdulillah. Allahuakbar. 

Gunung Talang tersergam indah disimbah cahaya matahari pagi.

Ada ladang bawang yang luas-luas belaka. 


Kami turun masuk ladang bawang. Selain kentang, bawang merah dari kawasan ni kualitinya bagus. Dijual di bandar-bandar besar Padang, Bukittinggi, Payakumbuh termasuk luar daerah seperti Pekanbaru dan ke pulau Jawa.

Berhampiran ada sebuah rumah pengeringan bawang dipanggil Rumah Bawang. 
Bawang merah perlu dikeringkan dan dianginkan samada di atas tikar atau atas para seperti dalam foto di bawah sinar matahari selama 7-9 hari untuk mencegah busuk.

Bawang merah yang sudah agak kering diikat dalam bentuk ikatan.

Proses pengeringan dihentikan apabila bawang dah nampak lebih merah dan kulitnya kering. 


Mushalla Al-Ikhlas, Kampung Batu Dalam Kecamatan Danau Kembar. 

Perjalanan dari Penginapan Danau Diatas cuma ambil masa lebih kurang 20 minit sahaja. 

Gunung Talang kelihatan jelas dari lokasi kami ambik gambar. 

Pagi tu keadaan langit berawan agak berat jadi tak nampak jelas sunrise nya. Namun pemandangan persekitaran cukup memikat :).

Ok, saya kongsi keindahan sekeliling tempat kami stop. Cantik disiram cahaya pagi.

Jalan Solok - Danau Kembar.

Ketika matahari tengah terbit, ada awan gelap tu. Jadi tak la nampak serakan cahaya masa tu. Then bila matahari dah tinggi, cahaya di arah itu dah mula terang. 

Namun langit di arah lain indah biru :). 


Selit satu foto sendiri :). Yep, agak sejuk juga masa tu.

Since dah masuk ke kebun bawang ni... :).


Aman, damai, permai je tepi danau ni. Serene and calm. Ambik gambar pun rasa tenang je :).

Kejap-kejap saya jeling ke arah Gunung Talang ni, menanti detik-detik ia disimbah cahaya pagi dari minit ke minit :). 

Tiada yang lebih indah dari ciptaanNya. SubhanAllah.




Cantik sungguh cahaya pagi di situ! Lembut cahayanya. 













Ya Allah... indahnya....






















Puas sungguh rasanya ambik gambar di tepi Danau ni. Syukur Alhamdulillah.

Kami pun bertolak ke lokasi lain pula. Tak de specific spot, just drive dan tengok kot ada spot dengan view yang awesome. 

A few shots penduduk di situ.



Sekolah-sekolah. 








Unik kopiah pak cik ni. 

Tengah Pa'unchu drive, tetiba dia berhenti tepi jalan, dekat dengan workshop Rion Kontruksi ni. 

Inilah sebabnya! :)

Alhamdulillah, cuaca cukup baik sekali pagi tu. 










Alhamdulillah, dapat kami shoot di satu lagi lokasi yang bagus ni :).

Masa tu dah hampir pukul 8:30 pagi. Lapar dah sebab masa keluar tadi tak sarapan. So Pa'unchu pun drove back to Penginapan Danau Diatas untuk sarapan dan check-out.

Bersambung...

Berikut adalah senarai links untuk semua entries Jalan-jalan Fotografi Sumatera Barat saya:
1) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 01 - PART 01 - MASJID RAYA - MUARA PADANG - JAMBATAN SITI NURBAYA - TELOK BAYUR
2) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 01 - PART 02 - TELUK KABUNG - KAMPUNG LUNDANG - JAMBATAN GANTUNG
3) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 01 - PART 03 - PUNCAK MANDEH - JAMBATAN AKAR - PASAR SORE
4) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 01 - PART 04 - PANTAI CAROCOK PAINAN - PUNCAK BUKIT LANGKISAU
5) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 02 - PART 01 - KAMPUANG BATU DALAM DANAU DIBAWAH
6) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 02 - PART 02 - MASJID UMMI - LADANG TEH
7) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 02 - PART 03 - LADANG BAWANG
8) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 02 - PART 04 - DANAU SINGKARAK
9) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 02 - PART 05 - SUNGAYANG - PUNCAK PATO
10) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 02 - PART 06 - KABUPATEN TANAH DATAR DAN LIMA PULUH KOTA
11) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 02 - PART 07 - LEMBAH HARAU DAN ABDI HOMESTAY
12) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 03 - PART 01 - ABDI HOMESTAY
13) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 03 - PART 02 - AIR TERJUN AKA BARAYUN DAN KENAGARIAN HARAU
14) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 03 - PART 03 - JEMBATAN KELOK 9 - LAPANGAN LUBUK AMBACANG - KENAGARIAN GADUT TILATANG KAMANG
15) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 03 - PART 04 - DANAU TARUSAN KAMANG
16) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 03 - PART 05 - KAMPUNG BARU KAMANG MUDIK
17) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 04 - PART 01 - MARAPI SUNRISE
18) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 04 - PART 02 - GANTING SINGGALANG
19) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 04 - PART 03 - PADANG PANJANG
20) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 04 - PART 04 - PACU JAWI
21) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 05 - PART 01 - TABEK PATAH
22) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 05 - PART 02 - PUNCAK ALAI - PASAR KELOMPOK TANI NAGARI KOTO TINGGI
23) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 05 - PART 03 - PASAR BAWAH BUKITTINGGI
24) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 05 - PART 04 - WISATA ALAM BUKIK TAKURUANG
25) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - DAY 06 - BUKITTINGGI - NAGARI MALALAK - GOING HOME

26) SUMATERA BARAT - JALAN-JALAN FOTOGRAFI - SUMMARY

No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

4 comments:

  1. En Syed!!!! nak nangis saya tengok gambar. view cantik2 semuanya. cuaca baik!! rindunya kat Danau Di atas!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... thanks GB.... sabor, sabor... tunggu next year lah! :)

      Delete
  2. ha aahhhhh ... sama dengan tempat yang kita orang tidur hari tu!! :)
    baru nampak..
    malam tu masuk ikut pintu tepi .. tak jumpa ruang tamu tu..

    kobis .. yup.. nanti depa buang yang hijau hijau tu .. tinggal daun yang muda kat dalam..
    ada bau bawang di udara tak?
    best kan ??

    baruuuu lah nampak danau dan gunungbTalang dan awan dan bukit dan gunung!
    hari tu nampak jerebuuuuuuuuu je... :((

    terselit lak bulan di siang hari
    habis ketat zoom !! :)

    cantik cantiknya gambar en syed!!
    awan.. langit .. danau .. rumah..
    aaahhhhhhh...

    rasanya rumah bawabg yang sama yang kita orang gasak ambik gambar bawang hari tu tu..
    rumahoren tu dah siap balkoninya!!
    hari tu ada tiang balkoni je!!

    macam ada duit seringgit malaysia je kar kupian pakcik tu!
    yang ada dua keris tu ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa.. sama kan. Nice la penginapan tu. Saya suka. Sempat jugak hari tu saya lepak2 kejap kat ruang tamu depan bilik saya tu sambil minum teh :).

      Kobis, yes. I thought so.. hehe. Yg dibuang tu agaknya dibuat makanan ternakan atau baja kot.
      Adaaaa.... harummmm... sukaaaa... :)

      Sebenarnya sebelum saya ke sana lagi, masa bermesej dgn Pa'unchu, dah saya tanya keadaan cuaca dan jerebu di sana. Pa'unchu kata cuaca bagus cuma akan hujan terutama sebelah malam atau petang. Dan jerebu pun dah tak de. Like the burnings had been put to a stop.
      Tak pe doc, insyaAllah next year doc dapat tgk yg jelas terang :). Kalau doc nak ke danau ni lagi la. Saya ok je :).

      Bulan tu Pa'unchu yg nampak. Saya tak perasan pun. A'aa... terus zoom seketat yg mungkin.. hahaha.

      Thanks doc. Begitulah indah ciptaanNya. Saya bersyukur sangat dapat peluang begini.

      Ye ke! Cool. Nampaknya mmg Pa'unchu bawa saya ke stops yg dia bawak doc.
      I really like that the house tu kalernya oren. Menyerlah!

      Ye ke.. perhaps kot :).

      Delete