Monday, May 11, 2015

SANDAKAN - SANDAKAN CROCODILE ADVENTURE LAND

SANDAKAN - DAY 02 - PART 06 - SANDAKAN CROCODILE ADVENTURE LAND

Memang kena lalu kawasan ladang kelapa sawit masa pergi/balik Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary. Ehhh... ada kerbau pulak.. hehehe...

Next we went to Sandakan Crocodile Adventure Land. Hebat namanya!
It is the largest crocodile farm in Malaysia with more than 3000 reptiles in the farm.

Masuk untuk dewasa RM10.00. Bukan murah nak bela buaya gamaknya. Entah berapa kilo ayam kena beli daily. 

Masuk2 je ada kolam ni with this HUGE fish! :O

Saya tak tahu apa nama ikan ni. Ada pelawat campak duit ke dalam kolam ni. For wishing kot. Apa2 pun I hope logam duit tu tak contaminate the water. Sakit pulak ikan ni nanti.

Tengok tu kepala dia! Macam prehistoric water creature. Kalau siapa2 tahu nama ikan ni sila beritahu ya. Thanks :). 

Next section dah ada buaya2 tengah santai2. Look macam dah kenyang. 

Buaya2 yang asalnya ialah dari buaya2 liar yang boleh didapati di Sungai Kinabatangan.

Portrait buaya.

Buaya suka basking in the sun sambil nganga. Why? Sebab to let off heat. Buaya tak de sweat gland.


Ada taman. Ada kolam ikan.

Kolam ikan dan taman.

Crocodile quarters. Yes, each adult crocodile ada kuarter sendiri.

Memang agak panas hari tu. Tu yang most buaya I saw dok ternganga je. 

A very handsome fella, for a crocodile me think.. hehehe... Ke ni buaya betina, in which case, very pretty buaya.. hahahaha... 

Ada bunga2 cantik di taman. Ada area berbumbung orkid netting. Nice and redup. Boleh duduk2 berehat kejap kat cement benches jika kelelahan. 

Ostrich pun ada. Kesian tengok burung ni. Kepala dia dah botak. Actually bulu badan dia pun dah banyak tercabut. Ada mini zoo kat sini actually. 

Terpesona dengan mata buntangnya yang cantik. Kesian tapi.

More crocodile quarters. 

Yang ni berlumpur. Dah kering lumpur tu. Cuaca panas. 


Ada banyak itik2 comel... berderet2 datang dari opposite side of pond sambil tergelek2 dan berquacking all the way bila ada pelawat yang bagi makan... hehe..

Ada fountain. 

Syiok betul berendam.... :)

Haaa.. kambing2 cantik ni pun ada jugak. 

Rusa pun ada. Comel also lah! :)

RM1 for seikat bayam/kangkung untuk feed rusa ni. Kesian, macam lapar benor!

Nak bagi kambing2 comel ni makan also can :). Haaa. tu dia, sampai panjat2 pagar. 

Hehehe.. seronok saya tengok kambing2 ni. Lama dah tak tengok kambing hidup. Yang dalam periuk selalu la kat kedai mamak... hahaha...

Rusa ni tidur je. Ingat dapat la ambik gambar dia up and about. Nice if can cause he got tanduk. 

Yang dia ni dari tadi dok buat muka comel mintak sayur lagi! Hehehe... 

Kesian.... bye bye bambi.. nak gi tengok kawan2 bambi yang lain pulak ok... take care.. :).

Ada ayam hutan laki bini ni. Comel yang amat. 

Haaaa..... yang ni paling bising. Masa mintak makan macam budak kecik menangis. Sedih je bunyi dia jerit2 tu. Dah la muka comel dan nampak sayu pulak. 

Ada juga pelawat2 yang campak makanan kat otters ni. 


Nak lagi! Jerit! Jerit! Adoii.. rimas dengar tapi kesian betul! 



Dah habis round2, terus ke kolam besar ni untuk tengok crocodile show. 

Actually I had some reservations about this show. Kurang senang dengan how these crocodiles are treated in this sort of show. 

Mulut buaya ni perlu diikat it seemed for safety purposes.

Then buaya kecik ni disodok-sodok dalam air like in these photos. Like, he was using the poor unfortunate crocodile to clean the pool! What!!??? Why!!!??

Kemudian buaya ni didokong. 

Dan digendung2 on the man's back. Mengelupur buaya kecik ni. 

Then this huge buaya was next. It was prodded with sticks to get it out of the water. 

Very likely buaya ni dah kekenyangan. 

Then the announcer kata ni acara gosok gigi. Like, what the... 
Penonton seemed to be delighted by this act. 

Then next buaya. Air disimbah ke atas lantai and this buaya was also prodded to get it out of the kolam. 

Selepas kaki2 depan buaya tu dilipat kebelakang dengan menjolok2 guna kayu, this man proceeded to kiss the crocodile. 

Much to the delights of the audience. Ada yang cheering. Ada yang gasping in horror. Right. 

Next this guy started mounting the crocodile and stood on it. Siap dengan 'Tadaaa!' act. Audience clapped. Right. 

Tak cukup, dia baring2 pulak atas belakang buaya tu. But of course. 

Mula2 baring meniarap. 

Lepas tu baring mengiring sambil lambai2 penonton. Right. 
Then mengiring the opposite side and lambai2 lagi.

And the finale. This man sticked his hand into the crocodile's gaping mouth. Right. 


Sempat ambik gambar mereka. I know they are only working there cari rezeki. Surely mereka ni pakar buaya. 

Next pelawat dijemput ke bahagian ni untuk see the crocodiles being fed. 

Kalau buaya for the show tu dah kenyang, yang ni nampaknya sangat lapar. 


Fresh raw chicken for lunch. 

Ganas buaya2 ni. The audience went ohhh and ahhh... Right. 

Berebut2 nak grab the chickens. 




Dari The Star, July 13, 2014:
"The Sandakan Crocodile Adventure Land, reputedly the country’s largest crocodile farm, has been ordered to temporarily close for the operators to improve conditions for the reptiles as well as the captive animals at its mini zoo".

"Sabah Wildlife Department director Datuk Dr Laurentius Ambu, who issued the order on Friday, said the farm would remain closed until further notice following an outcry by animal activists".

"Animal rights group Friends of the Orangutan recently raised an issue with the department and other state officials over alleged poor condition that was causing stress to the animals". 

"Group director Upreshpal Singh, when showing photographs to support the allegation, said the ostrich was nearly bald without feathers, macaques (monkeys) were kept in an empty cage without any ropes or trees to swing from and crocodiles kept in filthy enclosures".

"The crocodile show is abusive and must be stopped. The reptiles are prodded with sticks and forced to follow the commands of the handlers for the pleasure of visitors,” said Upreshpal, who led members of his group to the farm".

Bersambung.... 


No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

12 comments:

  1. alohhh.... ni yang nak carik tiket ni.....

    saya nak cuba pujuk travel agensi DrSinga datang ke sini buat rombongan cikKiah..... heheheheeee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga pujukan CPL berjaya :)
      Travel Agensi DrSinga [TADS] tu memang hebat! :D

      Delete
    2. Cepat buat booking El! Limited seat! Exclusive ok :).

      Delete
  2. hehehe...malu jer saya orang sandakan tapi tak pernah singgah taman buaya ini walaupun dah lama ada kat situ...
    En.syed, Rusa tu orang sabah panggil payau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaaa.. ye ke? Hehehe... kekadang macam tu kan. Tempat yg dekat tak gi lagi, tapi yg jauh dah pun pergi.. hehehe...
      Payau? Hmm.. interesting. Betul la.. saya google image 'payau' memang keluar gambar2 rusa! :D

      Delete
  3. nama dia
    arapaima gigas

    komen ni dulu..
    nak skrol balik..
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo.. thanks doc :).
      It is magnificient!

      Delete
  4. hehhehe..
    dah botak atau memang botak ostrich tu!!??

    memerang tu dah macam berdoa pulak buat tangan [? tangan ??!! hahaha!!] dia macam tu!!

    choppp !!
    what!!??
    kesiannya buaya-buaya tu!!!!!!!!!!!!
    dah lah kena tonyoh2 dalam air .. ada yang kaki kena kepak ke belakang ..
    kena tonjol2 dengan kayu !!??

    how can they do and allow such act ??!!

    dah kena tutup for that reason , tapi bukak balik.. still showing cruelty to the animals!!
    TADS tak nak pergi sini..
    :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Botak doc! Setahu saya ostrich ada bulu kat kepala dia. Yg ni hardly any left.
      Tak jaga baik or simply sebab dah tua, saya tak pasti. But it does look tired....

      Hehehe... macam berdoa.. hehehe... actually dia tgh suap snacks that was thrown to him. Memang gitu cara dia makan it seemed. Comel! :)

      Yes doc. Tak tahu berapa kali I cringed. At one time I felt like walking away but still I remained sebab saya nak ambik foto2 ni and share. For me it was more cause the buaya are being forced to do stuff. And the prodding and poking, though it seemed that it did not hurt or inflict pain to the crocodile [but then again, who knows, right?], yg paling saya tak suka. Granted that's probably the best way to move the crocodiles, still saya felt disturbed.
      I think kepak kaki kebelakang is to prevent the crocodile from lunging forward dan menerkam.
      Yg sodok2 buaya kecik tu dalam kolam tu yg saya paling tak faham!! Saya paling geram yg tu!

      Saya pasti saya bukan yg pertama who found such treatment uncalled for so saya cari news on it. Haaa.. memang dah ada group yg protest and dah pun kena tutup once. Yes, dah bukak balik. It seemed that the Sabah Wildlife Department had found it that it is ok now for the place to resume business.

      It's ok cause banyak lagi tempat2 lain yg TADS boleh pergi :).

      Delete
  5. eh arahan tutup dah ada
    awat bleh open balik
    kesiannya sang buaya
    mesti buaya tu dah tahap redha

    kalau la buaya tu bleh bercakap, ntah apa la dikatanya kat kita
    beso betul buaya tu
    skali libas, mau arwah ni
    semestinya mereka yang bekerja jaga buaya ni seorang yang ada ilmu tertentu
    seram sejuk tgk aksi derang

    ostrich dah tak de bulu
    ok la tu
    dari saya yang pi zoo johor aritu, mata tu dah mcm katarak
    nampak sangat ostrich tu tua betul tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la. I guess Sabah Wildlife Department dah bagi green light to operate balik.
      Memang kesian. Memang buaya binatang buas dan ganas, still bila tgk kena treat macam tu for the purpose of entertaining visitors, rasa kesian.
      Redha tu ya juga. Saya rasa also for show macam ni, buaya2 tu dah biasa treated that way and dah dibagi makan cukup2 sampai nak protest pun dah tak larat.

      Hehehe... tak tau apa la dia akan cakap kan El... may be dia kata, "Help me!"..... :(
      Huishhh.. for sure la! Sekali libas, cukup!
      For sure also, kena ada ilmu. Agakya pasal tu juga buaya2 to macam docile je...

      Kesiannyaaaaaa.... dah berkatarak dah.... sedihnyaaa...
      I do hope it had a good life...

      Delete