Wednesday, July 2, 2014

BALI 2014 - DAY 02 - PART 01 - BARONG & KERIS DANCE

Day 02 was chock full of activities. There were the Barong & Keris Dance, visit to the Batik factory, visit to Silver factory, beautiful scenery of paddy fields both while en route to destinations and at Tegalalang, visit to Tirta Empul, visit to Goa Gajah, lunch and dinner of course and tentunya some kampung scenery and street shots.

And here are the photos from our 1st item on the Day 02's itinerary, watching the wonderful Barong and Keris Dance. Masa ke Bali kali pertama dulu memang kami dah tengok show ni tapi masa tu kami sampai lambat, show dah start, full audience and were seated way at the back dgn tiang ada depan kitaorg. Not a particularly fond experience kan. So saya memang include this dance show sekali lagi dan requested for front seat. Nak ambik byk2 foto tanpa sebarang obstructions...hihi...

Barong ni makhluk mistik di Bali and represent roh kebaikan. Roh kejahatan pula is symbolized by Rangda. There are many versions of Barong Dance di Bali ni. Show yg ni lain sikit dari the one that we seen during our 1st visit. Tapi tak kisah la tu semua kan sebab saya ni more into getting the images...hihi :)

Di depan Pura Teater Sila Budaya tu ade gadis Bali ni. Beautiful girl adorned in wonderful Balinese garb.
Photo Opp!! :)


Ni canang sari, satu bentuk offerings yg orang Bali buat untuk their gods in prayers. Ader di merata tempat, you cannot miss them, di pura hinggalah di tepi jalan. Ader yg buat offerings ni  masa pagi, tghari, petang dan malam.

Gadis manis penyambut tetamu yg datang tengok show.


I even asked akak2 ni pose...hihi. Love their kebayas.

Di shoot secara candid. Nampak cam cantik pulak: lighting, the way she leaned casually against that pintu berukir :)

We got front center seats. Dok atas kerusi rotan...hihi.
Best sebab show ni tak dlm big grand teater cam yg dulu kami tengok and therefore quite intimate, nice for photography.

Sementara show belum start, saya jalan je atas pentas rendah tu dan ambik foto2 musicians :)

Kalau tak buat cam tu, cam ner nak dpt shots cam ni kan...hihi...




And this is the jalan cerita for each acts. Honestly I have no idea who is who...haha.
Enjoy je la...hihi.
















Shot yg dah memang saya plan sgt nak ambik :)

Yg ni juga :)


I'll never get tired of watching this dance. And therefore I took a LOT of shots..hihi...













































































Selesai show tu, saya tanya Pak Wayan boleh ke backstage. I was hoping leh ambik gambar of some of the performers. Tapi diaorg semua dah balik. Cepat betul baliknya pun...hahaha.
So ni je yg dpt saya shoot. Jadi la buat kenangan... :)


Seram? Eee... memang le tapi thinking bila la lagi nak dpt chance cam ni, tu yg jadi berani...hihi...
Saya siap pegang2 alih sebab some of this topeng terbalik terlangkup so not nice la shoot.


Beautiful delicate canang sari.

Bersambung....

Di bawah ni saya senaraikan links kepada semua entries Bali 2014 saya:
1) BALI 2014 - DAY 01 - PART 01 - DEPARTURE AND GARUDA WISNU KENCANA CULTURAL PARK

2) BALI 2014 - DAY 01 - PART 02 - KECAK DANCE

3) BALI 2014 - DAY 01 - PART 03 – STREET

4) BALI 2014 - DAY 02 - PART 01 - BARONG & KERIS DANCE

5) BALI 2014 - DAY 02 - PART 02 - BALI BIDADARI BATIK

6) BALI 2014 - DAY 02 - PART 03 - DEWI's FINE ART GALLERY & GOLD/SILVER JEWELRY & PADDY FIELD

7) BALI 2014 - DAY 02 - PART 04 – TEGALALANG

8) BALI 2014 - DAY 02 - PART 05 - TIRTA EMPUL

9) BALI 2014 - DAY 02 - PART 06 – STREET

10) BALI 2014 - DAY 02 - PART 07 - KAMPUNG AREA

11) BALI 2014 - DAY 03 - PART 01 - KUTA BEACH

12) BALI 2014 - DAY 03 - PART 02 - SURFERS KUTA BEACH

13) BALI 2014 - DAY 03 - PART 03 - DOMBA COFFEE

14) BALI 2014 - DAY 03 - PART 04 - SCHOOL KIDS

15) BALI 2014 - DAY 03 - PART 05 - TANAH LOT

16) BALI 2014 - DAY 03 - PART 06 – PROCESSION

17) BALI 2014 - DAY 03 - PART 07 - PACUNG RESTAURANT

18) BALI 2014 - DAY 03 - PART 08 - ULUN DANU BERATAN

19) BALI 2014 - DAY 03 - PART 09 - DEVDAN SHOW

20) BALI 2014 - DAY 03 - PART 10 – STREET

21) BALI 2014 - DAY 03 - PART 11 - WHILE PASSING THROUGH VILLAGES

22) BALI 2014 - DAY 04 - PART 01 - KUTA BEACH

23) BALI 2014 - DAY 04 - PART 02 – SURFERS

24) BALI 2014 - DAY 04 - PART 03 - MONUMEN TRAGEDI KEMANUSIAAN

25) BALI 2014 - DAY 04 - PART 04 - PATUNG SATRIA GATOTKACA

26) BALI 2014 - DAY 04 - PART 05 – STREET

27) BALI 2014 - DAY 04 - PART 06 - FOOD IN BALI

No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

4 comments:

  1. dah komen panjang-panjang tadi..

    [ masih tak serik2 nak kopi pes dulu ..]

    mana perginyaaaaaaaaa !!

    waaaaaaaaaaaa!!!!

    [ esok aa komen balik.. ]

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh no, not again!
      Frustnya I !
      Hihi... tak pe la doc, if got time la ya :)
      Take care.

      Delete
  2. the eyes!!
    mesmerising yet scary!!
    they really 'communicate ' with the audiences with their eyes kan!!??
    love the eyes shots !
    tak penatke membuntangkan mata gitu!?? :)

    geli lak nengok gigi Hanuman berkarat gitu!! hehhehee...

    love love love this entry!!!!!
    sure macam dalam candy store masa ni kan!!? :) semua nak klik .. takut terlepas.. :)

    the best part.. yang saya suka .. en syed dapat masuk belakang pentas for behind the scene shots tu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak penat? I'm sure penat tu doc. Tapi sebab dah biasa sgt may be tak de masalah pada dia...hihi...
      Yes, I think in this sort of performance, like the classical indian dances, mata memainkan peranan yg sgt penting to express emotions and tell the story. Tapi rasanya this dance especially the eyes movement tak le as 'complicated' as the classical indian dance.

      Haha.. Hanuman I presume is creature of the wild so gigi kena la berkarat to reflect realism...hihi....

      Thanks doc. And I so love this entry too especially sebab saya managed to capture images yg saya memang dah plan nak sgt capture. Dpt pulak seat paling depan made my efforts became much easier. So sebagai kenang-kenangan saya upload as many photos as possible, tak nak membazir dan archive je...hihi...
      Haha... exactly... like a kid in a candy store!!

      Idea nak ke backstage tu came to me last2 minute masa dah bersurai. Terus terfikir dan tanya Pak Wayan kalau2 boleh ke backstage.
      Kalau lah performers tu masih ader masa tu... OOoooo... sure awesome agaknya kan...hihi...

      Delete