Wednesday, March 26, 2014

PENANG - FISHING

Selepas di jeti nelayan, kami di bawa David ke satu spot dimana katanya ader banyak ikan untuk tujuan memancing. Pada kami semua memang le seronok sebab seumur hidup tak pernah memancing ikan.

Kata David masa memancing tu jangan dok renung kearah tali pancing atau lebih tepat mata dok concentrate kat permukaan laut. Nanti mabuk kata David. Pandang ke arah lain contohnya ke arah hutan yg berdekatan. Look at something green tambah dia.

Each of us diberi segelung tali dgn hook mata kail dgn pemberat terikat. Excited and begitu concentrate sekali mereka menunggu any feel of fish nibbling on the bait.

Umpan yg paling best kata David ialah isi udang. Ni David dah siap2kan untuk kami guna, bits and pieces of prawn yg kami cucukkan ke mata kail then lowered ke dalam laut dan tunggu ia dipagut.

Once terasa je ader pagutan, cepat2 tarik dan sentap. Ikan pertama telah berjaya di tangkap oleh Syahir! :)
Tak ingat tu ikan apa kata David. Ikan buntal kot.
Ikan2 yang kami tangkap kami lepaskan balik ke laut. Kata David ini kena buat dgn cepat sebab ikan2 tu boleh survive dalam jangka masa cuma 40 ke 50 saat je out of water. Of course David helped us tu unhook the fish dgn cepat.

Second fish was caught by Adam. Look how excited he was...hihi....

Ni Abe dan Adam dgn gigih dan penuh kosentrasi nak tangkap ikan. Si Syahir tu pulak tengah pening2 lalat mabuk sikit sebab terumbang ambing dalam bot. I too felt the same. Rasa macam nak muntah pun ader gak.

Then Vino pun dapat sekor. So jubilant gitu.....hihihi....






Rupanya bukan kami je yang tengah tangkap ikan. We were joined by these magnificent Penang white eagles. For me to watch them swoopped and grabbed a fish was such an amazing treat! Yg bestnya totally tak expect pun to see them actually! Syukur alhamdulillah.





syed amran images, canon eos 7d, tamron 18-270mm, fishing, vacation, penang, pulau pinang, memancing

No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

4 comments:

  1. pengalaman baru!! naik bot dan memancing!!

    muntah tak jugak akhirnya..?!
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengalaman yg best doc. Santai je. Saat yg best bila dpt ikan...hahaha... maklum la kan tak pernah mamancing.. hihi

      Tak muntah tapi nak dekat2 jugak ler.. hehehehe....

      Delete
  2. Replies
    1. Yes, PT memang menarik. So kalau ke Penang make sure try ok :)

      Delete