Monday, September 7, 2015

HEALTH ENTRY

Dari masa ke semasa saya suka buat entry relating to health matters. Dan apa info yang saya dapat saya suka kongsi di sini. Diharapkan kawan-kawan dapat manfaat dari bacaan di blog saya hari ini ya :). 

It is time to take control of our body! :).

Entry ni tercetus selepas saya tengok wanita-wanita ni berzumba di dalam shopping mall. Wah! Hebat! Fun filled activities to improve self/health! 

Dari wiki: 
Zumba involves dance and aerobic elements. The choreography incorporates hip-hop, soca, samba, salsa, merengue and mambo. Squats and lunges are also included. 

Juga nak buat entry ni kerana selalu juga ternampak individu seperti wanita dalam gambar ini. Saya rasa kesian kerana saya sendiri tahu kesusahan bila berbadan gemuk. 

Bergantung pada keputusan ujian kolesterol dan checks dan prescription by doctor, mereka yang ada masalah kolesterol perlu menelan pil seperti Simvor tablets hari-hari.

Apakah kegunaan SIMVOR TABLET?
SIMVOR TABLET digunakan untuk orang-orang yang mempunyai penyakit jantung koronari (CHD) atau yang berisiko tinggi CHD (contohnya, jika mereka mempunyai diabetes, sejarah strok, atau penyakit saluran darah yang lain) untuk: 
1) membantu memanjangkan jangka hayat dengan mengurangkan risiko serangan jantung
2) mengurangkan risiko strok 
3) mengurangkan keperluan untuk pembedahan untuk meningkatkan aliran darah ke jantung mengurangkan keperluan untuk dimasukkan ke hospital disebabkan oleh sakit jantung.  

SIMVOR TABLET digunakan bersama dengan pemakanan  jika anda mempunyai:  
1) peningkatan paras kolesterol dalam darah anda (hypercholesterolaemia primer) atau tahap lemak tinggi dalam darah anda (hyperlipidaemia campuran) 
2) penyakit keturunan (hypercholesterolaemia kekeluargaan homozigus) yang meningkatkan paras kolesterol dalam darah anda. Anda juga boleh menerima rawatan lain.  

Bagaimana SIMVOR TABLET berfungsi?
Simvastatin tergolong dalam kumpulan ubat-ubatan dikenali sebagai statin. Simvastatin adalah sejenis ubat digunakan untuk merendahkan keseluruhan kolesterol, "tidak baik" (kolesterol LDL), dan bahan-bahan lemak yang dipanggil trigliserida dalam darah. Di samping itu, simvastatin meningkatkan tahap kolesterol "baik" (kolesterol HDL). 

What SIMVOR TABLETS is used for?
SIMVOR TABLETS are used in people who have coronary heart disease (CHD) or who are at high risk of CHD (for example, if they have diabetes, a history of stroke, or other blood vessel disease) to: 
1) help prolong life by reducing the risk of a heart attack
2) reduce the risk of stroke 
3) reduce the need for surgery to increase blood flow to the heart reduce the need for hospitalisation due to angina.  

SIMVOR TABLETS are used along with diet if you have:  
1) a raised cholesterol level in your blood (primary hypercholesterolaemia) or elevated fat levels in your blood (mixed hyperlipidaemia)  
2) a hereditary illness (homozygous familial hypercholesterolaemia) that increases the cholesterol level in your blood. You may also receive other treatments. 

How SIMVOR TABLETS works?
Simvastatin belongs to a group of medicines known as statins. Simvastatin is a medicine used to lower levels of total cholesterol, “bad” cholesterol (LDL cholesterol), and fatty substances called triglycerides in the blood. In addition, simvastatin raises levels of “good” cholesterol (HDL cholesterol).  

I don't know apa pendapat kawan-kawan selepas baca info di atas tu, tapi perkataan seperti 'risk of stroke' dan 'heart attack' buat saya seram! 

Jadi marilah kita luangkan sedikit masa untuk membaca leaflet ini yang dah dibuat begitu senang dibaca dan banyak informasi. It could be the single most important reading you did today and could possibly prevent stroke/heart attack from happening to you or your loved ones. It can save lives. 


Salah satu ubat prescription for diabetic patients is Glumet DC tablets. Jom baca apakah ubat ini dan apakah tugasnya.

Apakah kegunaan Glumet Tablet 
Glumet Tablet digunakan untuk merawat penyakit kencing manis dengan mengawal tahap gula dalam darah.
      
Bagaimana Glumet Tablet berfungsi 
Glumet Tablet berfungsi dengan meningkatkan sensitiviti badan anda untuk insulin. Ia membantu badan anda untuk menggunakan glukosa dalam keadaan yang biasa semula.

What Glumet Tablets are used for 
Glumet Tablets are used to treat diabetes by regulating the level of sugar in the blood. 

How Glumet Tablets works 
Glumet Tablets works by improving the sensitivity of your body to insulin. It helps your body to use glucose in the normal way again.

Ok, let's read this factual leaflet filled with pertinent information on diabetes. 



Leaflet ni pulak ialah on Panduan Pemakanan Sihat Anda :).


Mahukan buah pinggang yang sihat? Bacalah leaflet ini. I think it is about time kita ambil tahu macam mana nak jaga buah pinggang kita sebelum satu atau kedua2 sudah tidak berfungsi sepenuhnya atau tidak berfungsi langsung.  

If you reallly think about it, kesemua 6 perkara di bawah ni kita boleh buat/elak. Tak susah pun! 

Untuk yang ada masalah tekanan darah tinggi, contohnya individu ini will be prescribed dengan ubat seperti Hovasc tablet.

Apakah kegunaan Hovasc Tablet  
Hovasc digunakan untuk menurunkan tekanan darah tinggi (hipertensi). Kebiasaannya tidak terdapat sebarang gejala-gejala untuk tekanan darah tinggi. Satu-satunya cara untuk mengetahui bahawa anda mempunyai tekanan darah tinggi adalah memeriksa tekanan darah anda secara tetap. Jika tekanan darah tinggi tidak dirawat, ia boleh membawa kepada masalah kesihatan yang serius.  

Hovasc juga digunakan untuk merawat angina pectoris. Angina adalah sakit atau rasa tidak selesa di bahagian dada, selalunya kesakitan ini merebak ke tangan atau leher, dan kadang-kadang ke bahu dan belakang badan. Kesakitan angina adalah disebabkan oleh kekurangan bekalan oksigen ke jantung.  
     
Bagaimana Hovasc Tablet berfungsi  
Hovasc tergolong dalam kumpulan ubat-ubatan yang dikenali sebagai calcium channel blockers atau calcium ion antagonists.  

Mereka bertindak dengan mengembangkan saluran darah anda, menjadi ia lebih mudah untuk jantung anda mengepam darah ke seluruh tubuh dan membantu meningkatkan bekalan darah dan oksigen ke jantung anda.

What Hovasc Tablet is used for  
Hovasc is used to lower high blood pressure (hypertension). There are usually no symptoms of hypertension. The only way of knowing that you have hypertension is to have your blood pressure checked on a regular basis. If high blood pressure is not treated it can lead to serious health problems.  

Hovasc is also used to treat angina pectoris. Angina is a pain or uncomfortable feeling in the chest, often spreading to the arms or neck, and sometimes to the shoulders and back. The pain of angina is due to a shortage of oxygen to the heart.  

How Hovasc Tablet works  
Hovasc belongs to a group of medicines called calcium channel blockers or calcium ion antagonists.  

They work by widening your blood vessels, making it easier for your heart 
to pump blood around the body and help increase the supply of blood and oxygen to your heart.

Ok, jom baca leaflet ni pulak. 


Haaa... ni leaflet kegemaran ramai I think, termasuk la saya.. hehe. Cara-cara bagaimana nak uruskan berat badan :). Jom kita baca... 


Haaa.. bagaimana pula masa bulan puasa? Jom baca cara-cara terbaik macam mana orang yang ada diabetik berpuasa. Kalau ada sesiapa yang kawan-kawan kenal ada diabetik may be boleh sent him/her this leaflet :).





Ok lah itu lah sahaja yang dapat saya kongsikan kali ini dalam entry health saya. Semoga dapat memberi manfaat kepada kita semua ya. 

Do take good care of yourself and your family too ya kawan-kawan :).

No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

2 comments:

  1. err....
    rasa macam malas nak baca..
    hehheheeeeeee..


    jom berzumba!!
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... well at least you're zumbaing.. hehehe...

      Delete