Saturday, December 31, 2011

KENDURI KAWIN DI KAMPUNG

It was a rare opportunity, at least for me, to have gotten the chance to take photos of a kampung style kenduri kahwin. It's such a rarity nowadays, right? I mean, most that I've attended were the so-called 'modern' weddings, like macam yang buat kat hotels and dewan where guests come and go with food served by caterers. Pengantin tiba, bersanding, makan and greet guests. Habis.

These are some of the shots I managed to captured. Needless to say I had the best time ever :)

Ada kumpulan kompang comprised of the old folks and the young ones siap ada disediakan tempat untuk mereka berkompang.








The food was so good. Paling saya tak tahan bila dapat makan gulai nangka dengan ikan masin, siap dengan ulam-ulaman. Wooiisshhh... Lazat.







Di kampung, bila ada kenduri kawin, jiran tetangga and sanak sedara came in droves to help out. Suasana sangat best, so lively and full with cheers and laughter. They all know each other.


Ada MC merangkap penyanyi yang nyanyi lagu-lagu tradisional, lagu-lagu klasik Jawa in this case. Karaoke style. Penyanyi pun macam veteran dah, like akak-akak gitu... hehe. But they sang very well. They joke and made the whole event very lively. Entertaining lah.

Then ada acara bersilat.












No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

5 comments:

  1. kat kampung i still ada lagi mcm ni..

    ReplyDelete
  2. Really? I wish I could attend another one :)

    ReplyDelete
  3. the 3 ladies so sporting!!!..hehehehe
    the ikan masin...awesome...makan banyak darah tinggi.....

    ReplyDelete
  4. Salam kenal,

    kalau kampung ada rewang..tu yg meriah..

    ReplyDelete
  5. fzy - Memang diaorg tu sgt sporting. For a photographer like me, gitu lah yg sgt sgt diharapkan :). Ikan masin lepas makan byk, cepat2 telan ubat.. hehe

    Cik Sibuk - Hi Cik Sibuk. Sibuk ke ari ni? Terima kasih singgah blog saya yg tak seberapanya ini :). Yesss... tak de diaorg hambar majlis :)

    ReplyDelete