Monday, September 10, 2018

HARI TU

Siri 'Hari tu..' kembali 😃.

The weather can be quite unpredictable. Sushine one moment, mendung macam ni the next. Bila sky dramatic macam ni, harus la dicapture 😄.

Selalunya kami ke Pasar Tani setiap pagi Ahad. Now kami cuma perlu ke kedai near our house. Kami panggil Kedai Acheh sebab operated by guys dari Acheh. Yang bagusnya kedai ni, setiap hari ada fresh seafood. Harga pun berpatutan. Opens everyday. 

Tiap hari mesti ada udang besar ni. Tak perlu beli banyak sebab besar-besar belaka. 

My wife suka sotong. So every week once dia masak sambal tumis sotong. Me so happy lah.. hehe.

Kerang segar. 

Juga ada pelbagai jenis ikan.

Satu lagi sebab utama kami pilih kedai ini ialah kerana si dia ni.. hehe. 

Saya tanya the Acheh guys, mereka kata nama dia Oren. Tengok la betapa sihat dan santai senang hati si Oren ni. The guys kata si Oren ni setiap hari makan ikan segar. Amboi! Patut la bulu cantik.

Bulu dia memang cantik, tebal dan lush. Badan tegap, bukan gemok. 

Dan yang paling best, dia friendly. Ok je kalau digosok-gosok

Talk about Oren diberi makan ikan segar, kucing kami pun ada juga kami bagi ikan segar once in a while. Tak bagi mentah, direbus dulu. Dan bila tengah rebus dia mesti ngiau kuat dan tunggu tepi periuk.. hehe. 

Siap buangkan tulang dan hancur-hancurkan. Sekali hadap je tu, terus habis.. hehe.

Muka kenyang 😄.

Cakap pasal ikan, di kondo kami ada kolam ikan. 

Banyak ikannya.

Therapeutic betul rasanya renung ikan-ikan ni berenang-renang.

Cakap pasal therapeutic, delicious food definitely makes me happier and improves my mood.. hehe. 

Cakap pasal food, me so happy bila ada orang tabur cat food macam ni for the feral cats. Boleh mereka terus hidup tanpa kelaparan.

Cakap pasal kehidupan, kereta saya dah tak boleh hidup sebab bateri habis. So kena la tukar. 

So called la AAM. Yang datang bukan staff AAM macam dulu tapi nowadays mechanic dari battery company itself yang datang.

Cakap pasal menyambung 'kehidupan/keujudan', itulah yang terpaksa dilakukan oleh owner restoran Cozy Corner. Lepas 39 tahun di Ampang Park, restoran ini terpaksa dipindahkan dari Ampang Park ke Ampang Point sebab di tanah Ampang Park tu akan dibina terowong MRT dan laluan pejalan kaki bawah tanah.

The last time saya makan di Cozy Corner was like 10 years ago. Or was it 15 years ago? Anyway, it was a looong time ago lah. Dibuka di Ampang Point dah a few months dah. Baru hari tu je kami sempat had lunch there.

Sedapnya meal that I had di restoran ni many years ago, sampai hari ni saya masih ingat lagi, which was the Fried Kuey Teow with Beef. And I had the exact same dish for lunch that day. I was delightfully surprised the same dish masih lagi ada dalam menu restoran ni! My wife ordered the Hainan Chicken Rice.

The drinks.

The delicious Hainan Chicken Rice.

The amazingly delicious and satisfying Fried Kuey Teow with Beef. 

Masa kami keluar dari restoran tu ada queue. So kalau nak makan di restoran ni silalah datang awal ya.

Cakap pasal makan, last August was the Hungry Ghost Festival.

Food offerings left in public. Food offerings are also left along roadsides and street corners, and outside houses. The latter theoretically prevent hungry ghosts from entering residences - after all, with food just waiting outside the door, who needs to go inside?
- www.tripsavvy.com



Still talking about food, once in a while datang kerajinan nak goreng cucur. Kebetulan popia sata masih ada lagi dalam freezer, so goreng sekali lah. Gini le rupanya... ada yang hangus hangit... hehe.

Bila terjumpa scenery cantik mesti la snap.



Cakap pasal pemandangan indah, hari tu saya spend a few minutes watching the sun rise. It was so beautiful.



And what's also beautiful is our bi-monthly trip to my wife's favourite restaurant, Dapur Penyet 😄. 



Her favourite.

My favourite.

Ambil gambar bulan siang. 

SubhanAllah, indah sangat...





A beautiful feral cat. Tapi sangat takut orang.


Kalau kami nak makan nasi campur, kami akan ke restoran My Selera near our house di Spectrum Mall, Ampang. Tukang masak dan manager restoran ni ialah Kak Halimah. Dia datang dari Pulau Flores, Indonesia yang terkenal dengan Komodo Dragons tu. Kak Halimah ni sangat baik orangnya. Masa dia sampai di Malaysia untuk bekerja di restoran ini dia langsung tidak tahu masak apa-apa masakan Malaysia. After 6 months dia dah boleh masak macam-macam Malaysian dishes dan sedap-sedap belaka. 

And one of my favourite is her ikan pari masak asam pedas. Sedap sungguh.



And my wife sangat suka ayam penyet di restoran ni.

She really like the sambal eventhough masa makan sampai nak menangis sedap pedas.. hehe.

Dan kebetulan masa makan tu ada pulak filem Hindustan bertajuk Kal Ho Naa Ho lakonan Shah Rukh Khan dan Preity Zinta. Delicious lunch dan filem Hindustan, it does not get more perfect than that.. hahahaha 😆.

Hari tu ke jemputan kawin di Ipoh. Pergi balik stuck dalam traffic jam. Ended up sampai rumah nak dekat pukul 6 petang. Begitulah, kita mesti honour invitations. Orang nak buat majlis raikan anak kawin, kita mesti la pergi. Kalau kita rasa macam hassle sangat bayangkan ibu bapa pengantin yang jemput kita tu, mereka tu lagi la sibuk nak buat kenduri. So the least we can do is to attend. 

No photograph or videos may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

4 comments:

  1. bila nak pergi Acheh En Syed?
    kalau pergi tidur dekat Freddie's tau!!
    ok
    soalan quiz: ikanapakah itu ? :)

    Oren!! hensemnya !! tough sangat..
    untung dia hari hari makan ikan!

    siapa yang bukak plastik-plastik makanan tu? hantuuuu !!??

    bila nak biat time lapse matahari naik!!???
    Flores.. saya nak pergi.. bila tak tahu lagi ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acheh? Ada juga buat rancangan tapi belum jumpa dates yg sesuai. InsyaAllah one day we will.
      Hehehe.. ok, ok.. see what my wife say lah. See if the travel agent can arrange to stay there.

      Hahaha... donno la doc. Like I once said I cuma kenal betul2 hanya ikan sardin (yg dlm tin) dan ikan bilis je.. hehehe...

      Kan. Rasa macam nak minta pekedai tu nak bawak balik rumah je. Tapi takut Tam Tam tak suka pulak. Gaduh je nanti... hehe.
      Sihat dia tu, hari2 diberi makan ikan oleh the guys. Dia siap boleh pilih ikan mana dia nak on that day. And the fish mmg segar2 belaka. Mewah betul.

      Kan. Dah rabak-rabak. Kot dikoyak oleh org yg letak tu kot supaya senang 'dimakan' oleh the intended.

      Time lapse. Hmm... tgh tak rajin. Nanti bila dtg rajin, akan dibuat lah.. hehe.

      Kami pun. Mcm best Flores tu.

      Delete
    2. hishhhhh....
      hehhehehe
      tak payah guna travel agent aa
      book sendiri
      senang je :P

      Delete
    3. itu ikan selar kuning dan selar biru :)

      Delete