Wednesday, December 20, 2023

TAIWAN - TAIPEI CITY TOUR - RAOHE STREET NIGHT MARKET - PART 02

Assalamualaikum.
Ok, sambung dengan cerita jalan-jalan kami di Raohe Street Night Market, Taipei dibawa oleh Philip, our tour guide.

Ini adalah Michelin recommended stall namanya Chen Dong menjual braised pork ribs with medicinal herbs. 


Signboard sebuah restoran yang menjual fried oyster with egg.

Gerai menjual fruit cocktails. 



Gerai menjual buah-buahan dan sayur-sayuran yang telah didehidrasi. 

Taiwan Natural Dried Fruits and Vegetables.
Bagaimana nak masak sayur-sayuran dehidrasi?
๐Ÿ…Sayuran lembut (seperti bayam, kubis, atau tomato): rendam sayuran kering dengan air panas dan reneh sehingga empuk. 
๐Ÿ…Sayuran akar, batang dan biji (seperti lobak merah, kacang hijau atau jagung): rendam dalam air sejuk sehingga 90 minit sebelum memasak, kemudian reneh sehingga lembut.


Ada bermacam jenis sayur-sayuran dan buah-buahan. 

Buah-buahan kering.

Ring toss carnival games.

Watermelon juice stall.

Stall selling milk drinks with a variety of flavors.

Restoran menjual hidangan beef steaks dari New Zealand dan Australia. Juga ada pig, chicken and shrimps. Pork tu mesti ada lah.

Another stall milk drinks. This one with fruit flavors.

Ada buah papaya, banana dan watermelon.

Ini kedai massage dan reflexology. 




Restoran menjual hidangan masakan sotong dan siput (beer snails).


Fresh squids.

Gerai menjual Lao Deng Bao Taro Cake.


Taro balls. 

Taco pun ada juga.

Mexican taco sandwich.

Restaurant selling rice and oyster noodles dishes.

Left: stall selling orange and lemon juices.



Ini pula gerai jual dishes boneless chicken feet, Penghu rolls, deep sea snails and shark belly.


Nampaknya macam siput masak cili. Spicy deep ses snails.

Bukan main lagi kening anjing comel dalam stoller ni ๐Ÿ˜„.

This stall sells German pig trotters / pig's foot.




Specialty gerai ini ialah Shanghai pan-fried bun.




Pan-fried buns. The wrapper is made from yeast dough and the filling contains minced pork, spring onion and various seasonings.

Barangan seperti pakaian juga ada di pasar malam ini.

Beberapa gerai-gerai di sini juga ada tempat duduk makan.


Coconut water stall. 

Jus oren juga ada. Siap ada portable drink cooler. 


Di gerai ini ada boneless chicken feet / hollow chicken claw.


Sweet and spicy boneless chicken feet.
How do they remove bones from chicken feet?
A simple method for removing bone from chicken paw includes such steps as boiling chicken paws in water for 35-50 min (or soak the chicken feet in baking soda water overnight. Or put in ice water and refrigerate for 40 minutes), cooling, cutting open the toes to expose out toe bones, removing toe bones, cutting open the shank to expose out shank bone, removing shank bone, and closing the skin.


Braised dishes stall. 

The menu. "Bang Bang Confused" itu sebenarnya chicken drumstick... hihi ๐Ÿ˜„.

The braised ingredients. 
What is the preparation method of braising?
Braising is a combination of covered roasting and steaming. The food to be braised is first browned in a small amount of fat in an open pan, and then it is cooked further with the pan covered; meats are frequently braised over a bed of vegetables. A small amount of liquid may be added after browning is completed.

Specialty gerai ini pula ialah jualan sausage babi hutan / wild boar sausages.

The black mountain pig.

Sausages are central to Taiwanese cuisine, and one of the more popular varieties is made of mountain boar. These boar aren’t technically wild, as hunting for profit in Taiwan is illegal - rather, they are raised in the mountains south of Taipei near the famous Wulai hot springs. 

Auntie ini jual sotong kering. Juga menjual traditional snack candied haws.

Inilah candied haw atau Tanghulu. Tanghulu (juga dikenali sebagai bingtang hulu) ialah makanan ringan buah-buahan manisan yang berasal dari China. Secara tradisinya, ia menggunakan buah beri hawthorn merah yang dicelup dalam sirap gula dan dicucuk pada lidi buluh, dan ia sering diberikan kepada kanak-kanak pada Tahun Baru Cina sebagai simbol kebahagiaan.

Gerai oysters.


Gerai buah-buahan Kaohsiung Swallow's Nest Pearl Guava.
Absolutely no saccharin, no coloring, no flavoring.

Ini satu lagi gerai jual braised meats.

The menu.
Braised wine flavor





Gerai jagung panggang.






Gerai jual steamed clams with wine and grilled and oyster eggs.

Oyster egg.

Satu lagi gerai braised dishes.




Pasar malam ini kami nampak bersih dan teratur. Selain rakyat Taiwan pandai jaga kebersihan (sebab di tempat-tempat lain selain pasar ini juga kami nampak generally are clean), mungkin juga agaknya denda kalau buat kotor di sini adalah tinggi.



Gerai jus buah-buahan.

Macam-macam jus buah ada.

Jus yang paling popular di Taiwan pun ada. Namanya White Bitter Gourd Juice / Bitter Melon Juice (Jus Peria Putih) / Taiwan White Jade Honeydew. Kata Philip, ianya sangat pahit tapi jadi sedap bila sudah dicampur gula dan kombinasi jus-jus/bahan-bahan lain.


Kedai games yang lengang.

Gerai diced roast beef. 


Kedai claw machine games.

Satu lagi gerai sosej babi hutan.


Grilled pork skewers.

Wild boar sausages.

Gerai crispy roasted pig.




Gerai ini jual macam-macam.

Ini menunya.

Cabbage pork.


Satu lagi kedai macam-macam.

Lidah itik pun ada.

Ada sebuah kuil kecil di jalan ini.



Bersambung dengan bahagian seterusnya.

Till the next coming entry, inshaAllah. Meanwhile do take care.
  
No photograph or videos may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

No comments:

Post a Comment