Wednesday, June 17, 2020

SUMATERA BARAT 2020 - DAY 03 - PART 03 - PERJALANAN KE BUKITTINGGI

  
Sumber: MKN & kkmm_gov

Memutus Mata Rantai Penularan Virus Corona.
"Hai #Healthies. Ayo kita bekerjasama untuk memutus rantai penularan #COVID19 dengan #dirumahsaja dan #jagajarak."
Sumber: kemenkes_ri ~ Kementerian Kesehatan Republik Indonesia

Ok next cerita Day 03; Part 03 cuti-cuti Sumbar kami.

Destinasi perjalanan kami pada hari ketiga adalah dari Lembah Harau ke kota wisata Bukittinggi. Untuk kakak ipar and her family yang baru pertama kali ke Sumbar ni sememangnyalah wajar buat persinggahan ke Bukittinggi. 

Pemandangan Lembah Harau yang cukup indah sekali.
Di pasang jaring tu agaknya untuk elok burung-burung dari memakan padi yang sedang menguning itu.


Tiba-tiba pemanduan Pak Roni, our driver, perlahan. Kelihatan ada bomba (mobil pemadam kebakaran) dari Dinas Pemadam Kebakaran Kab. Lima Puluh Kota. 

Ya Allah.. ada kebakaran rumah rupanya. Mudah-mudahan Allah SWT berikan kekuatan dan kesabaran kepada yang mengalami ujian ini.

Kelihatan rumah itu habis hangus cuma tinggal tiang-tiangnya sahaja. Tidak kelihatan rumah-rumah lain terlibat dalam kebakaran itu. Semoga tidak ada kemalangan jiwa. 

الخالق Al-Khaliq ~ Yang Maha Pencipta 


Kantor Bupati Lima Puluh Kota.

Leaving Kawasan Geo Park Lembah Harau.

Di Jalan Raya Tarantang menuju ke Bukittinggi. Ada pasar di depan tu. 

Laskar Mirai Ganbatte. 
🌓Laskar Mirai Ganbatte adalah gerakan yang mengajak sesiapa sahaja untuk memiliki semangat pantang menyerah.
🌗Semangat pantang menyerah harus dimiliki oleh anak muda untuk menghadapi pelbagai cabaran dalam kehidupan seharian mereka. Semangat inilah yang ingin disebarkan oleh Laskar Mirai Ganbatte.

Ini adalah Pasar Sarilamak, di Nagari Sarilamak. 

Sarilamak adalah ibukota Kabupaten Lima Puluh Kota, yang terletak di Kecamatan Harau. Kalau nak baca tentang asal usul nama 'Sarilamak' bolehlah baca di sini.



Es Tebak. Kalau anda jalan-jalan cari makan di Sumbar boleh la cuba Es Tebak 😊.
🌓Tebak ini dibuat dari tepung beras ketan (pulut), tepung sagu yang dimasak dengan air garam dan kapur sirih. Hasilnya menjadi lebih kental, bahkan cenderung keras. Setelah menjadi semacam adonan, adonan tersebut dibuat menjadi semacam cendol. Warnanya lebih putih, dan teksturnya agak keras.
🌗Tebak ini kemudian dimasukkan dalam es campur. Es campurnya terdiri dari beberapa bahan seperti potongan nangka, tape singkong (ubi kayu), cincau, kolang kaling (buah kabung), kelapa muda dan tentunya es serut (shaved ice). Jadi, es campurnya rame (sesak) banget dan rasanya juga legit. Dengan kata lain, penamaan dari Es Tebak ini tak lain dikarenakan adanya Tebak (jenis makanan berbentuk cendol dari minang) di dalam es tersebut. Dan ini yang akhirnya membuat minuman ini lebih khas.
~ apasih.web.id



Kalau dapat jalan-jalan dalam pasar begini sambil ambil gambar memang la menyeronokkan. 

Warung nasi Ampera ini spesifiknya Gulai Cipuik (siput sedut). Btw, selalukan nampak perkataan 'Ampera' masa bercuti di Sumbar? Ok, di bawah ni ada penjelasannya. You're welcome 😊. 
🌓"AMPERA artinya 'Amanat-Penderitaan-Rakyat.' Di tahun 60-an, bung Karno sering mendengungkan kata Ampera ini, agar seluruh jajaran pemerintahan mengerti tugas mereka sebagai abdi bangsa Indonesia. Sampai kemudian, banyak bermunculan warung Ampera yang artinya warung murah untuk membantu rakyat yang hidupnya sangat sulit sa'at itu. Ini lantaran ekonomi kita ditekan oleh kekuatan luar negeri, karena Bung Karno tidak mau tunduk pada kekuatan adi kuasa sa'at itu yang ingin menguasai dunia."
🌗Lebih kurang macam gerai nasi campur di sini. Harganya lebih murah kalau dibanding dengan makan di Rumah Makan Padang.

Mie Ayam Bakso.
Mie ayam bakso merupakan olahan mie ayam yang dibuat dengan menambahkan bakso (bebola daging) ke dalam resepnya. Bakso memang salah satu pasangan yang paling diminati pecinta mie ayam. Rasanya yang kenyal berpadu dengan kuah gurih dan lezat dari kuah mie ayam memang sangat pas dan menggoda selera banyak orang. Mie ayam bakso juga sangat mudah ditemui di banyak warung bakso atau mie ayam di Indonesia.
Sumber

Stop sekejap isi minyak.


Telah Dibuka Pendaftaran Bakal Calon Bupati dan Wakil Bupati Kabupaten Limapuluh Kota, Periode 2021 - 2026.
Bupati dalam konteks autonomi daerah di Indonesia ialah Ketua Daerah untuk sesuatu daerah atau kabupaten. Taraf seorang Bupati adalah setaraf dengan Walikota, iaitu Ketua Daerah untuk daerah Kota. Sinonim dengan taraf Pegawai Daerah atau Dato Bandar jika di Malaysia. 


Antaranya ada Spiderman, Hello Kitty, SpongeBob, Nemo dan Lightning McQueen (from the animation movie 'Cars'). Tak ada pula Upin Ipin.






Kereta kuda ini nampaknya lain dari kereta kuda bendi yang pernah kami lihat di Bukittinggi. Yang ini beroda  4 (bendi beroda 2) lebih besar dan selesa dan tinggi tempat duduknya. Bumbungnya pun lebih kepada dekoratif dari praktikal. Hiasannya juga lebih cantik. Dibuat begitu sepertinya ingin meraikan orang yang menaiki kereta kuda ini seperti pasangan-pasangan pengantin atau orang-orang kenamaan ketika local parades. 

Passing by Kota Payakumbuh. 

Lokasi Payakumbuh. 

🌓Bandar Payakumbuh terletak di dataran tinggi yang merupakan bahagian dari Banjaran Bukit Barisan.
🌗Terletak di kaki Gunung Sago, kota ini berada di ketinggian yang berbeza-beza. Topografi bandar terdiri daripada bukit dengan ketinggian rata-rata 514 m di atas permukaan laut.
🌓Kota Payakumbuh memiliki 5 kecamatan dan 47 kelurahan.

🌗Kota Payakumbuh terutama pusat kotanya dibangun oleh pemerintah kolonial Hindia Belanda. Sejak keterlibatan Belanda dalam Perang Padri, kawasan ini berkembang menjadi depot atau kawasan gudang penyimpanan dari hasil tanam kopi dan terus berkembang menjadi salah satu daerah administrasi distrik pemerintahan kolonial Hindia Belanda waktu itu.
🌓Kota ini didominasi oleh etnis Minangkabau, namun terdapat juga etnis Tionghoa, Tamil, Melayu, Jawa dan Batak.
🌗Payakumbuh dulu juga mem­pu­nyai lapangan terbang, yaitu Lapangan Terbang Piobang.
🌓Keadaan tanahnya juga terbilang subur.
🌗Kota Payakumbuh dikenal memiliki makanan khas di antaranya botiah dan galamai, selain itu terdapat juga makanan khas lainnya seperti boreh rondang, kipang, rondang boluk, rondang tolua dan martabak tolua. Pada nagari Tiakar dikenal makanan khasnya bernama paniaram yaitu kue dari beras ketan di campur gula enau.
🌓Beberapa objek wisata di sekitar kota Payakumbuh adalah: Jembatan Ratapan Ibu, Surau Dagang Rao-Rao Labuh Baru, Rumah Gadang Kapten Tantawi dan lain-lain.
🌗Pertunjukan Pacu Itik merupakan tradisi yang setiap tahunnya diselenggarakan pada nagari-nagari yang ada dalam kota ini juga menjadi salah satu atraksi pariwisata di kota ini.

Suasana di Kota Payakumbuh (Minangkabau: Payokumbuah). 


"Diterjang Tak Tumbang, Karna Aku Terlahir Sebagai Seorang Pemenang Bukan Pecundang".

Dari Kota Payakumbuh diteruskan lagi perjalanan ke Kota Bukittinggi.

Derma untuk pembinaan masjid.



Selepas melalui bandar, kelihatan kembali pemandangan-pemandangan sawah padi nan indah. 

Cantiknya! SubhanAllah.
🔹Sawah padi bertingkat ✓
🔸Pepohon kelapa ✓
🔹Gugusan banjaran ✓











🌗Foto kanan: Taman Kanak-kanak Baso.
🌓Foto kiri: Puskesmas Baso. Puskesmas bermaksud Pusat Kesihatan Masyarakat. Pada 8 Mei 2020, dilaporkan tiga dari 47 orang petugas Puskesmas Baso dan satu orang dari Puskesmas Lasi yang diulang pemeriksaan swab-nya di Labor Unand Padang dinyatakan positif Covid-19 (infopublik.id). Semoga Allah SWT melindungi semua para petugas di sana.

Di Jl. Bukittinggi - Payakumbuh yang begitu sibuk. 

Saya berdoa agar ibu ini dan anak-anaknya akan memakai helm (topi keledar motosikal) di lain kali menaiki motor 😡. 

Deretan warung-warung makan.

Jualan kuih Bika Bakar juga ada. Kami sudah pernah merasa kuih ini semasa percutian kami di Sumbar dulu. Saya teringat walau pun sedap kuih ini tapi saya hanya dapat merasa sedikit sahaja sebab manis! 😃😂  


Green House Lezatta di Bukittinggi. 




Universall Theme Park, Bukittinggi. 

Katupek Pical & Gulai Kapau Uni Eli dan Martabak.








Next kami ke kedai kerepek dan sulaman. First ke kedai kerepek, kedai Ummi Aufa Hakim.

Masuk je kedai kami diberi rasa sampel beberapa jenis kerepek oleh adik-adik ini. 

Pada saya semuanya sedap.. hehe. 

Suasana dalam kedai Ummi Aufa Hakim. Ada la kami beli beberapa items. Yang sebenarnya kami berdua tidaklah berapa suka sangat makan jajan. Once in a while tu boleh la.  

Rendang pun ada.

Di kedai ini juga ada bahagian ditunjukkan pada pelawat cara membuat kerepek. Haaa... ini pada saya adalah lebih menarik 😊.

Jom kita tengok. Slicing the ubi kayu jadi bentuk petak panjang.

Minyak sedang dipanaskan.


Mula menggoreng. Note: Tadi saya tidak nampak pula sliced ubi kayu ini ada digaul dengan sebarang gula/garam/rempah. May be tiada, digoreng yang asli.


Dibiarkan gorengan selama cuma beberapa minit sahaja.

Kepingan ubi kayu dibalik-balikkan.


Dah siap goreng, chips dikaut dan dituang ke dalam bakul. 


Dibiarkan sejuk.

Ini ubi kayu yang dihiris bulat dan sudah siap digoreng.


Sudah sejuk, dituang ke dalam beg plastik.

Then baru saya terfikir. Mungkin tiada digaul apa-apa bahan perasa tambahan pada ubi kayu ini sebelum dan selepas ia digoreng kerana penambahan akan dibuat later on mengikut jenis perisa apa yang ditempah oleh pembeli. 

Then kami ke kedai sulaman bernama Ar-Royyan, di sebelah kedai kerepek tadi. 

Suasana dalam kedai sulaman. Sulaman adalah teknik kraftangan yang dihiasi secara tradisional dengan benang.

Sulaman banyak dibuat untuk menghias selendang, baju kurung, dan peralatan tradisional. Kebanyakan motif sulam adalah bunga dan daun. 

Penggunaan kain sulaman berkait rapat dengan adat. Kain bersulam berwarna cerah dan sulaman yang rapat digunakan untuk acara perkahwinan. Dalam pandangan adat, seorang perempuan dipandang terhormat jika peralatan yang dipakai saat menikah, seperti selendang, adalah hasil sulaman sendiri. 

Kain dan sulaman berwarna tua/gelap dengan sulaman jarang pula digunakan oleh wanita yang sudah berkahwin dan berumur.

Pengetahuan dan kemahiran membuat sulaman diwariskan secara turun-temurun, dari ibu ke anak perempuan. Pada masa ini, masih ramai yang mengusahakan sulaman dan menjadikannya sebagai mata pencarian tambahan. 

Keunikan sulaman terletak pada proses pembuatan, motif, dan perincian kerja. Oleh itu, sulaman ini mempunyai nilai penjualan yang agak tinggi, mencapai jutaan rupiah sehelai. Walau bagaimanapun, kerumitan kerja untuk membuat sulaman ini memerlukan masa sehingga dua bulan untuk disiapkan.

Antara teknik sulaman yang masih digunakan hingga kini adalah teknik sulaman "Suji Caia" dan "Kapalo Samek"

Sulaman suji caia menunjukkan penampilan gabungan warna yang bersatu (Minang: caia, yang bermaksud cair) untuk menghasilkan bunga yang kelihatan hidup. Sulam kapalo samek (dari bahasa Minang, ertinya peniti) kerana dalam pembuatannya benang dikait dan ditarik ke hujung pin sehingga menghasilkan bentuk bulat pada kain.


Songkok dan t'shirts pun ada. 


Juga handbags. Ke ini beg bawak telekung? Entah le, mana la saya tahu.. hehe. 

Kakak ipar ada beli kain for her daughter. 

Dah, jom sambung perjalanan. 

Kalau ikut itinerary, kami sepatutnya terus ke Taman Panorama sebaik tiba di Bukittinggi. Since masa tu dah nak dekat lunch time, our guide suggested kami makan dulu. Kami ok je. 

Makan tengahari kami pada hari itu adalah di Rumah Makan dan Restoran Gon Raya Lamo. Restoran Padang memang biasanya menggunakan nama-nama dalam bahasa Minang. Spesifik rumah makan ini adalah Dendeng Batokok, Randang Ayam dan Cancang Ayam. 
'Dendeng Batokok'. Tokok dalam Bahasa Minang memiliki arti 'memukul'. Jadi, dendeng batokok berisi daging sapi yang sudah direbus dengan bumbu lalu dipukul-pukul sehingga dagingnya menjadi pipih. Masyarakat Minang lebih sering memukul daging dendeng dengan batu ulekan. Dengan adanya proses pemukulan daging hingga pipih, bumbu yang ada akan lebih meresap ke dalam daging. Tak heran kalau Dendeng Batokok punya rasa bumbu yang kuat. Dendeng batokok sendiri bisa diolah dengan cara direbus, dibakar ataupun digoreng tapi tidak sampai garing.

Selain berbumbung Minangkabau dan nama restoran menggunakan nama dalam bahasa Minang, restoran Nasi Padang juga senang dikenali dengan gaya tingkap tayang khasnya. 
Tingkap tayang Nasi Padang di hadapan restoran biasanya mempunyai pinggan dan mangkuk yang disusun dan diisi dengan pelbagai lauk pauk.

Jom masuk. Actually kami berdua pernah makan di rumah makan ini. We had our dinner here masa bercuti di sini pada 2015. 

Suasana di dalam rumah makan. Selalunya begini set up rumah makan di sini; ada section dengan air-con dan yang tidak.

Jemput makan 😋.

My favourite yang foto besar tu. Yang ada keropok warna pink tu. Tak tau apa namanya... hehe. 

Nasi Padang lagi. For my wife and I, kami ok je kalau hari-hari kami di sini makan Nasi Padang. Cumanya kami risau la jugak kot kakak ipar sekeluarga inginkan kepelbagaian. 

Tapi sebenarnya kakak ipar sekeluarga memang suka hidangan Nasi Padang. Lega.. hehe. 

Yang best also pakej makan tengahari kami di restoran ini temasuk pilihan 3 jus buah-buahan. Selalunya diberi air mineral saja dan kalau nak minuman lain have to pay. 
Ada pilihan Jus Jambu Batu, Jus Jeruk dan Jus Durian Belanda.

Kenyang... Alhamdulillah. 

Ooo... ada Cendol Durian di depan restoran ni!

🌓Ampiang dadiah is a type of cracker made of sticky rice refined in such a way with hot water and then poured with dadiah (Minang: frozen buffalo milk and sprinkled with shredded coconut and poured with tengguli (Minang: liquid brown sugar)
🌗Other equally delicious snacks are katan durian (sticky rice cooked with coconut milk and a little salt, served on a plate and eaten with durian.


Bersambung...

No photograph or videos may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

4 comments:

  1. so ..
    apakah binatang yang lamak sangat rasanya tu ?
    belut ?

    baru lah saya tau tentang ampara..
    tenkiuuu ..;)

    theme park apa lah pulak kat tengah tengah Bukit Tinggi tu ....

    kain sulam yang saya beli dulu tu sampai ke sudahnya tak menjadi apa ..
    last-last saya hadiahkan kat kawan saya , cikgu , yang of koz akan pakai baju kurung dan boleh buat baju kurung daripada kain tu
    harapkan saya nak buat baju kurung ...? hehhehe .. memang tak aaa

    tu beg telekung aaa !
    mana ada orang nak bawak beg tangan gitu !!
    tak lawa!! :))

    kdish yang ada keropok pink tu ? macam rojak ada kuah kacang kan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah la doc. Belut masak lemak kot.. hehe

      You're welcome :).

      Betul la, ada je theme parks di sini. Apparently that's the trend here. Banyak tmpt2 berlibur sesuai utk millennial dan families.

      The trick is I think once dah sampai rumah terus je gi tempah cepat2. That is, lakukan masa tgh semangat berkobar2.. hehe. Kalau tangguh2 mmg tak menjadi.. semangat nak buat baju tu dah suam2 kuku... hehe.

      Oic. Eh.. kan lawa tu. Siap ada gambar jahitan Istana Basa Pagaruyung. Makanya juga boleh dibuat tas tangan kan buk? Praktikal sebab banyak barang boleh letak.

      Yes, indeed. Saya paling santap lauk tu la.. hehe.

      Delete
    2. lawa lah..
      tapi sangat makcik-makcik!!!:)

      Delete
    3. Hahahaha.. kan.
      But sebab very praktikal lah esp makcik2 suka dan sesuai.. hehe.

      Delete