Assalamualaikum
🔵Seterusnya Sarah bawa kami ke sebuah pasar makanan laut yang terkenal dikalangan pelancong. Namanya Jagalchi Fish Market.
🔵Sebelum sampai ke bangunan pasar, di bahagian luar juga ada ramai peniaga menjual pelbagai jenis makanan laut segar.
🔵Terdapat pelbagai jenis crustaceans, shellfish, echinoderms and cephalopods.
🔵Di kedai ini turut mempamerkan jenis-jenis masakan yang boleh dibuat dengan makanan laut yang ada dijual di sini seperti grilled fish, spicy fish stew, steamed snow crab, grilled scallops dan grilled sea bream.
🔵There were prawns, giant squids, silver (white) pomfret and hairtail, also known as ribbonfish or cutlassfish.
🔵Di kiri kanan jalan terdapat peniaga-peniaga pelbagai jenis seafood.
🔵Di lorong ini juga terdapat ramai peniaga. Di sebelah kanan itu adalah bangunan Jagalchi Fish Market.
🔵Ini salah satu pintu masuk ke Jagalchi Fish Market.
🔵Ok, jom kita masuk.
🔵Suasana di dalam Jagalchi Fish Market. Kelihatannya tidak begitu ramai orang. Mungkin masa itu sudah malam.
🔵Kata Sarah pasar seafood ini selalunya dipenuhi dengan peniaga dan pengunjung setiap hari. Ia merupakan destinasi popular untuk penduduk tempatan dan pelancong.
🔵Live Fish Section pasar ini ialah bahagian paling popular.
🔵Jagalchi Fish Market di Busan ini terletak di pinggir Pelabuhan Nampo di Busan.
🔵Dengan pasar ini menduduki lokasi berpusat yang begitu penting dan berharga menggambarkan betapa pentingnya perdagangan ikan kepada bandar Busan.
🔵Nama pasar ini dikatakan berasal daripada perkataan ‘jagal’ (gravel/kerikil) kerana pasar ini dahulunya dikelilingi oleh kerikil.
🔵Jagalchi Fish Market adalah pasar makanan laut terbesar di negara Korea Selatan, terkenal dengan suasana yang meriah dan jualan makanan laut yang pelbagai.
🔵Setiap hari, hasil tangkapan laut segar dihantar oleh kumpulan bot-bot nelayan. Selepas penghantarannya, penjual mula membersihkan dan mempamerkannya.
🔵Makanan laut boleh dikategorikan secara meluas kepada tiga jenis utama: ikan, kerang dan cephalopod.
🔹Fish: termasuk ikan bertulang seperti salmon, ikan kod, tuna, ikan keli dan banyak lagi dan ikan rawan seperti jerung, sturgeon dan pari.
🔹Crustaceans: lobsters, crabs, shrimp, prawns and crayfish.
🔹Shellfish: clams, mussels, abalone, scallops and more .
🔹Echinodermata: sea urchins and sea cucumbers.
🔹Cephalopods: octopus, squid and cuttlefish.
🔵These are clams.
🔵Di Busan, cara paling popular untuk memasak clams adalah dengan cara grilling.
🔵Grilled clams ialah hidangan makanan laut Busan klasik, yang terkenal dengan fresh, sea-infused flavor. Memanggang mengeluarkan rasa manis dan masin semulajadi clams, menyerlahkan rasa laut.
🔵Memanggang ialah kaedah yang paling digemari di Busan, dengan banyak restoran specialized dengan hidangan ini.
🔵Selalunya grilled clams dihidangkan dengan cheese, butter dan topping lain, menambah lapisan rasa extra yang lazat.
🔵Ini adalah red scallop shells, juga dikenali sebagai "Hong Garibi" dalam bahasa Korea.
🔵Red scallop shells biasanya dituai pada musim sejuk, dari November hingga Mac, dan terkenal dengan isinya yang manis dan kenyal.
🔵Red scallop shells selalunya dimasak dengan cara mengukus, memanggang, atau menambahnya ke dalam sup.
🔵Kebanyakan scallops yang diternak di Korea Selatan adalah red scallops.
🔵Ini pula kata Sarah sejenis makanan laut yang cukup popular di Korea.
🔵Ia adalah sejenis cacing laut (marine worm) yang dikenali sebagai Gaebul, atau spoon worm (Urechis unicinctus). Ia ialah makanan istimewa di Korea Selatan dan boleh didapati di banyak pasar makanan laut.
🔵Ia adalah sejenis cacing annelid laut (marine annelid worm) yang terdapat di dataran lumpur di luar pantai Korea, Jepun dan China.
🔵Gaebul sering dimakan mentah dengan garam dan minyak bijan dan terkenal dengan tekstur kenyal dan rasa yang lembut. Juga sering dimakan dengan gochujang (pes cili), atau campuran kicap dan cili.
🔵Gaebul juga boleh di skewered and grilled dan diperisakan dengan garam, lada sulah dan minyak bijan.
🔵Kata Sarah lagi, kalau nak makan spoon worm mentah-mentah, spoon worm itu mestilah yang masih hidup. Yang sudah mati, boleh di stir-fry dengan kimci atau grilled.
🔵Dalam masakan Cina, spoon worm digoreng dengan sayur-sayuran, atau dikeringkan dan dijadikan serbuk untuk digunakan sebagai penambah umami.
🔵Ini Pacific Oyster.
🔵Di Busan, tiram biasanya dimakan mentah atau dimasak, dengan pelbagai penyediaan dan sos pencicah. Tiram sering dicelup dalam pes cili pedas (gochujang) dengan cuka atau kicap, atau sprinkled dengan jus lemon.
🔵Ia boleh dinikmati secara half shell, sebagai sebahagian daripada hidangan makanan laut, atau dalam hidangan seperti sup tiram atau pancake.
🔵Tiram adalah hidangan musim sejuk yang popular di Korea, dan Busan, sebagai bandar pesisir pantai, tidak terkecuali.
🔵Pasar ini dibuka setiap hari dari pukul 5:00 pagi hingga 10:00 malam. Ia ditutup pada hari Selasa pertama dan ketiga setiap bulan.
🔵Kata Sarah, pasar ini begitu popular sampai ia ada festival sendiri iaitu Busan Jagalchi Festival, yang diadakan pada musim luruh, dengan slogan "Oiso! Boiso! Saiso!" ("Mari! Lihat! Beli!").
🔵Ketika festival berlangsung, pengunjung boleh mengambil bahagian dalam menyanyi, menari, menangkap ikan dan makan ikan segar.
🔵Pasar ini juga terkenal dengan penjual wanitanya, yang sering dirujuk sebagai ‘Jagalchi Ajumma’. "Ajuma" bermaksud "wanita yang sudah berkahwin".
🔵Istilah ini bermula sejak selepas Perang Korea, apabila penduduk-penduduk wanita mula menjual barangan di jalanan di kawasan ini.
🔵Peniaga-peniaga wanita ini melakukan hampir semua proses menjual, sama ada menyiang ikan, mengopek kerang, atau tawar-menawar dengan pelanggan. Dan mereka boleh melakukan semua perkara ini secara serentak.
🔵Kata Sarah di sini pengunjung boleh mencuba makan ikan mentah segar atau menikmati pelbagai hidangan makanan laut yang disediakan di pasar ini.
🔵Ikan mentah! Kami tak rela! 😄😆
🔵Pengunjung boleh membeli makanan laut hidup di tingkat bawah dan membawanya ke salah satu daripada banyak restoran-restoran di tingkat 2 untuk penyediaan dan memasak dengan bayaran tambahan; atau datang sahaja ke restoran dan pilih hidangan yang sukai.
🔵Sebagai alternatif, terdapat restoran bufet makanan laut di tingkat 5 untuk mencuba pelbagai jenis hidangan makanan laut.
🔵Sarah memberi penerangan tentang spoon worm.
🔵These are sea cucumbers.
🔵Di Busan, sea cucumber, juga dikenali sebagai haesam, sering dimakan mentah sebagai haesamhoe.
🔵Kulit luarnya yang kental dibuang, dan isi oren berairnya dihiris dan dinikmati mentah.
🔵Ia sering dihidangkan dengan pes cili untuk meningkatkan rasanya yang lembut.
🔵Makanan laut ini namanya sea pineapples.
🔵Sea pineapple ialah ascidian (sea squirt) yang boleh dimakan yang dimakan terutamanya di Korea, di mana ia dikenali sebagai meongge.
🔵Sea pineapple mempunyai rasa unik (acquired taste) dikatakan sebagai "oceany" atau "briny" dengan sedikit rasa manis dan iodin.
🔵Ia sering digambarkan sebagai makanan 'love-it-or-hate-it', walaupun dalam kalangan mereka yang suka menikmati makanan laut.
🔵Sesetengah orang mendapati rasanya seperti getah yang dicelup dalam iodin, manakala yang lain menyifatkan ia sebagai menyegarkan dan serupa dengan rasa laut.
🔵Di Korea, sea pineapple kebanyakannya dimakan mentah sebagai meongge-hoe dengan cuka gochujang, tetapi ia juga sering dijeruk (meongge-jeot) atau digunakan untuk menambah rasa pada kimchi.
🔵Ini pula ialah octopus.
🔵Di Busan, octopus dimakan sebagai Sannakji, iaitu hidangan sotong mentah di mana sotong dipotong-potong dan dihidangkan semasa octopus itu masih wriggling kerana aktiviti saraf dalam sesungut octopus.
🔵Ia sering dihidangkan dengan minyak bijan dan biji bijan panggang.
🔵Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa walaupun makan octopus hidup adalah makanan istimewa tradisional dan hidangan popular di Busan, ia juga telah menghadapi kritikan kerana kekejaman.
🔵Hampir di setiap gerai ada dipaparkan menu masakan laut ini.
🔵Pengunjung yang ingin makan makanan laut di sini boleh membeli makanan laut pilihan mereka dan ia boleh dimasak terus dan dinikmati di pasar ini.
🔵Setelah membeli makanan laut, mereka boleh naik ke tingkat atas di mana ada restoran-restoran yang bersedia untuk memasak untuk mereka.
🔵Jadi menu ini dijadikan panduan untuk memilih makanan laut yang mana dan untuk dimasak apa.
🔵Ini antara hidangan-hidangan yang boleh dimasak oleh restoran-restoran di pasar ini.
🔵Dan tentunya ada pertanyaan, halal ke cara mereka prepare the dishes? Mungkin cara mereka masak ada menggunakan ramuan yang tidak halal.
🔵It's crucial to remember that the Jagalchi Fish Market in Busan is not halal-certified and may serve alcoholic beverages, even if the seafood there is typically regarded as acceptable in Islam (halal). The market itself does not necessarily have halal certification, nor do its individual stalls.
🔵But according to Islamic dietary regulations, a broad range of seafood, such as scaled fish, shrimp, and some shellfish, are typically regarded as halal.
🔵There's a restaurant on the second floor of the main Jagalchi Fish Market building called Jackie's Seafood, which is known for its sashimi and savoury dishes. However, the restaurant is not explicitly labelled as halal and may not adhere to strict halal guidelines. Halal certification and awareness are growing in South Korea, particularly in larger cities, but it's not as widespread as in some other region.
🔵In conclusion: While the seafood itself at Jagalchi Fish Market is likely halal, the market's lack of halal certification and alcohol service should be considered by Muslim travelers when making their dining choices.
🔵Sesuatu yang kami perasan ialah semasa kami berjalan dalam pasar segar ini tiada pula terganggu oleh bau hanyir atau bau busuk. Maknanya kelolaan pasar ini bagus dan semua peniaga di sini sangat menjaga kebersihan.
🔵Cakap pasal peniaga di sini, terdapat kira-kira 700 gerai-gerai dalaman dan luaran tempat penjual beroperasi.
🔵Paling ramai adalah peniaga wanita yang dikenali sebagai "Jagalchi Ajummas" (wanita pertengahan umur atau sudah berkahwin).
🔵"Jagalchi Ajummas" adalah bahagian penting identiti dan fungsi Jagalchi Fish Market. Mereka adalah tulang belakang pasar ini, terutamanya selepas Perang Korea apabila mereka melangkah dan mengambil alih peranan yang secara tradisinya dipegang oleh lelaki, akhirnya membentuk pertumbuhan dan watak pasar ini.
🔵Walaupun kurang ramai, masih terdapat peniaga lelaki di pasar ini.
🔵Jagalchi Fish Market ini secara umumnya dianggap terurus dan bersih, terutamanya di kawasan pasar dalamannya.
🔵Walaupun sebahagian pasar luarnya mungkin kurang teratur, kesan keseluruhannya ialah Jagalchi Fish Maket ini ialah pasar yang diselenggara dengan baik.
🔵Reviews awam secara konsisten menyebut bahawa Jagalchi Fish Market sangat bersih, terutama bahagian pasar dalaman.
🔵Pengunjung biasanya berasa kagum dengan penampilan pasaran yang diselenggara dengan baik, menonjolkan standard kebersihan dan organisasinya yang tinggi.
🔵Di Busan, orang ramai biasanya memasak blue king crab dengan mengukus atau merebus, kadangkala dengan perasa tambahan seperti garam atau Old Bay seasoning.
🔵Mereka juga boleh menyediakannya dalam rebusan seperti kkotgetang, yang melibatkan merebus ketam dengan pelbagai sayur-sayuran dan perasa.
🔵Mengukus: Kaedah ini popular kerana ia membantu mengekalkan tekstur lembut dan rasa manis ketam. Ia melibatkan meletakkan kaki ketam dalam bakul pengukus di atas air mendidih dan menutupnya.
🔵Merebus: Sama seperti mengukus, merebus melibatkan mendidihkan air dengan garam tambahan dan mungkin Old Bay seasoning. Kaki ketam kemudian ditambah dan direbus untuk masa tertentu, biasanya 5-7 minit.
🔵Kkotgetang (Korean Crab Stew): Stew ini melibatkan merebus ketam dengan pelbagai bahan seperti lobak, bawang, zucchini, bawang hijau, dan lada cili. Ikan bilis dan pes kacang soya juga digunakan untuk menghasilkan kuah yang berperisa.
🔵Perasa Tambahan: Sering juga menambah melted butter or Old Bay seasoning pada kaki ketam yang dimasak untuk rasa tambahan.
🔵Foto kiri ialah American lobster.
🔵Di Busan, American lobster selalunya disediakan dengan mengukus, memanggang, atau memasak dengan butter.
🔵Ia boleh dinikmati sebagai hidangan kukus ringkas atau digabungkan ke dalam penyediaan yang lebih rumit seperti tumis pedas atau dalam asas kuah.
🔵Lobster juga merupakan tambahan popular untuk banchan, atau hidangan sampingan Korea (Korean side dishes).
🔵Crabs, clams, oysters, spoon worms, sea pineapples and sea urchins.
🔵This is sea urchins, specifically the Diadema setosum species.
🔵Diadema setosum, juga dikenali sebagai 'long-spined sea urchin' atau 'black longspine urchin', ialah spesies sea urchin yang dicirikan oleh duri hitam nipis yang sangat panjang.
🔵Duri ini boleh mencapai panjang sehingga 30 cm dan digunakan untuk defence dan pergerakan.
🔵Di Busan, long-spined sea urchin biasanya dinikmati mentah sebagai makanan istimewa, selalunya di atas nasi atau dalam kimbap.
🔵Selain itu, ia juga boleh dimasukkan ke dalam hidangan yang dimasak seperti sushi bakes atau ditambah kepada omelettes atau scrambled eggs.
🔵Sea urchin juga boleh digunakan sebagai pengemulsi (emulsifier) untuk memekatkan sup, kastard dan sos seperti mayonis, béchamel dan hollandaise.
🔵Ini abalone.
🔵Di Busan, abalon biasanya dimasak menjadi bubur lazat yang dipanggil jeonbokjuk.
🔵Bubur ini, yang dibuat dengan abalon, nasi dan selalunya abalone intestines untuk rasa yang lebih kaya, adalah makanan istimewa tempatan. Ramuan lain dalam bubur jeonbokjuk ini termasuk minyak bijan, bawang putih, lobak merah, bawang hijau, air, sos ikan dan garam.
🔵Abalone juga boleh disediakan sebagai sashimi di mana abalon segar dihiris nipis dan dimakan mentah, menikmati rasanya yang manis dan sedikit masin.
🔵Abalon juga digabungkan dengan makanan laut lain seperti ketam, kerang dan whelks (sejenis siput laut) untuk menghasilkan sup yang berperisa.
🔵Seorang Ajumma sedang melayan pelanggan.
🔵Bersih, teratur, segar, terang dan tiada bau yang tidak menyenangkan.
Sebagai sebuah pasar segar yang 'berjaya', Jagalchi Fish Market ini mempunyai:
🔹susun atur kemudahan pemasaran ikan yang baik untuk mengelakkan kemungkinan pencemaran silang (cross-contamination)
🔹saliran yang betul, dan membolehkan akses mudah kepada semua peralatan untuk pembersihan dan penyelenggaraan yang berkesan untuk mendapatkan produk berkualiti terbaik pada kos yang paling rendah
🔹menyediakan ruang untuk kakitangan mengurus dan menyelia operasi harian
🔹menyediakan ruang untuk operasi pemeriksa kualiti dan penyimpanan peralatan kawalan kualiti
🔹urutan operasi yang lancar dari penerimaan ikan hingga pemuatan dan pengangkutannya
🔵Selesai berjalan dalam Jagalchi Fish Market di bahagian pasar segarnya, Sarah bawa kami keluar dari bangunan pasar untuk melihat pemandangan malam di tepi laut East Sea / Sea of Japan.
🔵Bangunan Jagalchi Fish Market ada 7 tingkat plus rooftop.
🔵This is the market's (Indoor) Floor Guide:
1F: Live Fish Market
2F: Raw Fish Restaurants / Dried Sea Products Stores
3F: Jagalchi Cypress Enzyme Spa / Soribada Noraebang (karaoke) / Mangeum Restaurant
4F: Dadohae Korea Restaurant
5F: Oase Seafood Buffet (www.oasebusan.co.kr)
6F: Oase Convention Hall (Wedding Hall)
7F: Terra Guest House
Rooftop: Sky Terrace (Observation Deck)
🔵Inspirasi untuk bangunan Jagalchi Fish Market ini datangnya daripada evolusi sejarahnya sebagai sebuah pasar, terutamanya selepas Perang Korea.
🔵Pasar itu ditubuhkan akibat daripada kemasukan pelarian selepas perang dan keperluan tempat untuk berdagang, pada mulanya sebagai gerai jalanan.
🔵Ia kemudiannya berkembang menjadi pasar ikan moden yang besar seperti sekarang.
🔵Bangunan Jagalchi Fish Market ini diilhamkan terutamanya oleh usaha-usaha pembinaan semula bandar Busan pasca Perang Korea dan penubuhan perdagangan makanan laut yang berkembang pesat di kawasan itu.
🔵Lokasi pasar ini yang terletak berhampiran dengan Pelabuhan Busan memainkan peranan penting dalam pembangunannya sebagai hab makanan laut utama.
🔵Bangunan Jagalchi Fish Market ini terkenal dengan reka bentuk berbentuk burung camar (seagull).
🔵Ia adalah kemudahan tepi laut komersial moden yang menggantikan bangunan lama yang rosak, menangani keperluan untuk ruang yang lebih berfungsi dan menarik.
🔵Reka bentuk bangunan ini juga mempertimbangkan lokasinya, menghubungkan kawasan dermaga ke kawasan pusat bandar dan peredaran pejalan kaki.
🔵Reka bentuk berbentuk burung camar:
🔹Reka bentuk unik bangunan Jagalchi Fish Market, menyerupai burung camar, merupakan ciri utama pasar itu.
🔹Bentuk burung camar terinspirasi pada bumbung pasar ini seperti dalam foto di bawah.
🔵Ditubuhkan pada tahun 1970-an yang mengkhusus dalam makanan laut, Jagalchi Fish Market telah menjadi simbol yang mewakili bandar Busan.
🔵Dalam memanfaatkan lokasinya, salah satu matlamat paling penting dalam mereka bentuk pasar ini adalah untuk mengembangkan ruang secara visual ke arah laut, supaya pasar ini dan kawasan sekitarnya akan menjadi sebahagian daripada kawasan pelancongan tepi laut yang menghubungkan International Ferry Terminal, LOTTE Department Store Gwangbok, Yeongdo Bridge dan Busan Bridge.
🔵The second floor is the locations of the raw fish restaurants and dried sea products stores.
🔵Dari sebuah kampung nelayan, kawasan ini kini telah dibangunkan dengan modern facilities seperti pasar ikan moden dan persiaran tepi pantai yang indah dengan beberapa tarikan berdekatan, termasuk Yongdusan Park, Busan Tower, BIFF Square dan Gukje Market. Selain itu, kawasan Nampo-dong, dengan jalan-jalan makanan dan pilihan membeli-belah, berada dalam jarak berjalan kaki.
🔵Di hujung sana adalah kawasan Chungmu-dong. Kelihatan sungguh cantik dengan barisan bangunan-bangunan bercahaya berlatarbelakang dengan silhouette gunung ganang dalam suasana senja.
🔵Kelihatan di hujung sana Namhang Bridge, a 4 lane, 1.8 km bridge.
🔵Di seberang sana adalah kawasan-kawasan antara lain Sinseon-dong, Daepyeong-dong, Namhang-dong, Yeongseon-dong dan lain-lain.
🔵Ia ialah kawasan kejiranan (dong) di Yeongdo-gu, yang merupakan daerah di Busan, Korea Selatan.
🔵Walaupun Yeongdo-gu terletak di semenanjung dan pernah satu ketika dahulu ialah sebuah pulau, ia kini disambungkan ke tanah besar melalui jambatan, jadi ia tidak lagi dianggap sebagai pulau.
🔵Ada jeti di sini iaitu Jagalchi Cruise Boarding Point untuk "Namhang Cruise".
🔵"Namhang Cruise" di Busan merujuk kepada kedua-dua Jagalchi Cruise dan Songdo Marine Cable Car (Busan Air Cruise).
🔵Jagalchi Cruise ialah boat tour yang melayari kawasan Namhang yang menawarkan perspektif unik di tepi pantai Busan dengan kapal persiaran tiga tingkat dengan kapasiti untuk lebih 300 penumpang.
🔵Manakala Songdo Marine Cable Car pula menawarkan perjalanan yang indah merentasi lautan dengan pemandangan Namhang Bridge dan kawasan pantai yang lain.
🔵Dari waterfront ini, kelihatan di seberang sana kawasan di mana terdapat beberapa syarikat shipbuilding and repair, shipyards dan junkyards.
🔵Busan, Korea Selatan, ialah hab penting untuk industri pembinaan kapal dan pembaikan kapal.
🔵Bandar Busan terkenal dengan limbungan kapalnya yang mantap dan ketersediaan tenaga kerja mahir, menjadikannya lokasi yang menarik untuk perniagaan maritim.
🔵Kemudahan pelabuhan Busan yang besar juga menyokong logistik dan operasi industri.
🔵Sebagai bandar pelabuhan terbesar di Korea Selatan, Busan mendapat manfaat daripada kos logistik yang lebih rendah dan tenaga kerja yang tersedia. Lokasinya juga memudahkan akses ke laluan perkapalan global.
🔵Busan City sedang giat mempromosikan pemindaian (smartization) industri pembinaan dan pembaikan kapal, bertujuan untuk meningkatkan kecekapan dan daya saing.
🔵Walaupun Busan mungkin tidak mempunyai kawasan pembinaan kapal terbesar berbanding kawasan lain di Korea Selatan, ia adalah rumah kepada pusat R&D syarikat pembinaan kapal utama, termasuk Samsung Heavy Industries.
To be continued.
Till the next coming entry, inshaAllah. Meanwhile do take care.
No photograph or videos may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.
No comments:
Post a Comment