Friday, July 24, 2020

CAMERON HIGHLANDS - DAY 01 - PART 03 - ORCHID & ROSE GARDEN PART 01



Dah 2 digit balik...


Earlier masa kami dibawa oleh En.Parthi dalam teksi dia dari Tanah Rata ke Copthorne Hotel, ada kami beritahu dia yang kami pada petang itu merancang nak pergi berjalan-jalan di Cameron Highlands sebelum hari gelap. Terus dia offer nak bawa kami. Lepas bincang cajnya, kami pun bersetuju. Ke mana nak pergi? To places of interests selain dari tempat-tempat yang kami akan pergi esok hari. Yes, esok kami sudah pun buat Full Day Tour arrangements. 

So lepas freshen up, bersolat dan berehat sekejap di bilik hotel, kami pun turun ke lobi menunggu En.Parthi. 

First, kami ke Orchid & Rose Garden (O&R Garden). Lokasinya dekat je dari Copthorne Hotel, about 1 km away. Bagus la sebab tidaklah kami terpaksa spend time trapped in the traffic jam. 

Inilah Orchid & Rose Garden - O&R Garden,  74, Green Cow, Cameron Highlands, Pahang, Malaysia
"A place where you can enjoy the nature by walking through our garden and farm. A place where you can buy potted plants and fresh Cameronian vegetables!"
O&R Garden Facebook

Ada A-shape booth di entrance. 

Beli tiket di sini. RM6 untuk orang dewasa.

Ok jom masuk. 


Laaa... penyambut tetamu yang comel sangat ni tengah tidur pulak... hehe. Ye la kan, suasana sejuk macam ni memang syok la tidur 😊.

Bukan main lena lagi dia 😍😊.

Awww.... 😍😊😍.

Journey di garden ini bermula at this beautiful arch. 

Ada rows of beautifully arranged flowers on both sides of the pathway. 


Sorry ya, saya bukan tahu sangat nama-nama bunga dan tumbuhan di sini and in general. I'll try to identify them as many as I possibly can using apps. Kalau silap tolong betulkan ya 😊.

Orkid saya kenal la. Rasanya ini Blume Orchid atau Anggerik Bulan. Rasanya la 😊.
Phalaenopsis Blume, commonly known as moth orchids, is a genus of about seventy species of plants in the family Orchidaceae. Wikipedia

Pink hawk's-beard. Dari daisy family.
Crepis rubra is a European species of flowering plant in the daisy family with the common name red hawksbeard or pink hawk's-beard. It is native to the eastern Mediterranean region and is widely cultivated as an ornamental. It became naturalized in a small region of the United States. Wikipedia

Beautiful vines covered canopy creating shelter for the flowers and plants. 

Garden nooks untuk pelawat berfotoan.

Boleh juga bergambar at this flower decorated wooden rickshaw.

Juga boleh bergambar at this giant replica of a pitcher plant. 

Beautiful arrangements of potted flower plants. 

Ikebana flower arrangements? Well, may be not quite. Still it's beautiful. 

A wooded tractor. 

Coleus plants. 

Rosy Periwinkle atau Pokok Bunga Tapak Dara. 
Catharanthus roseus, commonly known as bright eyes, Cape periwinkle, graveyard plant, Madagascar periwinkle, old maid, pink periwinkle, rose periwinkle, is a species of flowering plant in the family Apocynaceae. Wikipedia




Besar pokok bunga orkid ini.


Very beautiful.





Thunbergia mysorensis, also called Mysore trumpetvine or Indian clock vine, is a species of flowering plant in the family Acanthaceae. A woody-stemmed evergreen, this vine is native to southern tropical India. The specific epithet mysorensis is derived from the city of Mysore. - Wikipedia

Tumbuhan ini namanya Strongylodon macrobotrys, biasanya dikenal sebagai jade vine, emerald vine atau turquoise jade vine, adalah spesies leguminous perennial liana, asli dari hutan tropika Filipina, dengan batang yang dapat mencapai panjang hingga 18 m. Nama tempatannya adalah Tayabak.



Laceleaf / red anthurium. 

Plectranthus zuluensis atau Zulu spurflower. 


Bunga raya di sini adalah sangat besar!



Memang nice bergambar di lorong ini.

Euryops is a genus of flowering plants in the sunflower family. They are native mostly to rocky sites in southern Africa, with a few species in other parts of Africa and on the Arabian Peninsula. They produce daisy-like flowerheads from fern-like foliage. Wikipedia






Masuk ke section Pet Farm.

Ada kolam dengan ikan.




Animals yang ada di sini.


Ada a variety of cactuses (or is it 'cacti'?)


Echeveria secunda (Blue echeveria). Ada tak macam Fibonacci pattern? 

Dwarf hedgehog aloe. 

Ghost plant.

Coral echeveria.


Echeveria shaviana.

Torchplant. 





Crassula capitella "Campfire Crassula".  



Crassula perforata “String of Buttons”.  


Pachyphytum bracteosum (Silver Bracts). 



Dudleya greenei (Greene's Liveforever).



Princess flower.


Ada reban besar.

Ayam Turkey. Ke Ayam Belanda? Ke sama je dua-duanya?




Beautiful little pond. Very calming. 


More hibiscus. 






The beautifully blue Zulu spurflowers.


Cantik lorong ini.






Coleus.






Kanan: African bowstring-hemp. Kiri: Urnplant.

Lobster-claws. May be. Not so sure lah 😊.



Tiny droplets on blue petals.


Di taman ini memang ada banyak jenis-jenis bunga yang tak pernah saya nampak sebelum ini. Ini Trailing Abutilon.



Balloon cotton bush.





The rose garden.

Ada macam-macam spesis bunga ros. Rasanya ini Hungarian Rose.

Susah nak determine bunga ros spesis apa sebab banyak sangat spesisnya 😖.



Pink Bengal rose.

Bengal rose.

Red and yellow Bengal roses.

Common-briar.

Bengal roses.




Sunflower pun ada tapi tak banyak.




Plectranthus zuluensis atau Zulu spurflower.





Sweet-William.

Besar garden ni, so kena la buat dalam 2 entries 😊.

Bersambung...

No photograph or videos may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

2 comments:

  1. ralit rasanya tengok bunga2 ni.. saya baru tahu tempat ni..
    baru pegi last week tapi tatau pun.. ni kalo mak saya pegi ni berjam2 rasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami ke garden ni pun atas cadangan En. Parthi the taxi driver. Earlier, ada juga kami ternampak sign board garden ni masa on the way ke hotel. Bila En. Parthi kata worth it kalau ke situ, maka kami pun setuju je :).

      Betul. Siapa yang minat gardening tempat ni memang sgt patut dilawati.

      Delete