Wednesday, December 11, 2019

MELAKA - HANG TUAH CENTER - PART 02 - BUSANA & KERIS

Seterusnya saya ke section 'Busana Zaman Hang Tuah'.

Ada ditayangkan video model-model memperagakan pakaian yang dipercayai dipakai ketika zaman Melayu Melaka dahulu. 

Raja Melaka.

Bangsawan perempuan.

Bangsawan lelaki.

Tun Teja.

Bangsawan lelaki dan perempuan.

Raja Melaka dan Tun Teja.

Hang Tuah.

Rakyat perempuan.

Rakyat lelaki.

Puteri Hang Li Po.

Saudagar India.

Rakyat biasa.

Saya rasa elok juga kalau saya kongsi di sini sedikit research yang saya buat di internet tentang evolusi pemakaian orang Melayu pada zaman kerajaan Melayu Melaka seperti di bawah.

"Proses evolusi dan teknologi pemakaian orang Melayu mengalami tahap tertinggi pada zaman kerajaan Melayu Melaka. Ia bermula dari orang-orang istana hingga kepada rakyat kebanyakkan mengamalkan cara pemakaian yang sama cuma yang membezakan rupa gaya dan perhiasan yang digunakan"
Sumber: penerbit.unimap.edu.my - Perkembangan dan Evolusi Pakaian Alam Melayu


Di bahagian Muzium Hang Tuah ini juga dipamerkan beberapa pasang pakaian Sultan dan bangsawan yang sangat cantik sekali.

Pakaian isteri Pembesar.

Penggunaan fabrik benang emas dan dilengkapi dengan hiasan keronsang sebagai penyeri menghasilkan busana yang cukup anggun. 

Pakaian Sultan. Very regal indeed.

Sangat lux.

Pakaian Hang Tuah. 
"Ketika keluar bertempur Hang Tuah dikatakan memakai tiga helai cindai yang disilangkan di bahu kiri dan kanan".

Petikan dari The Malay Annals. 

Pakaian-pakaian pada zaman kerajaan Melayu Melaka.

Pakaian pemuzik istana.

Pakaian pedagang.

Pakaian Pembesar.

Pakaian Hulubalang.

Pakaian wanita.

Pakaian bangsawan.

Pakaian orang kaya.

Pakaian rakyat biasa lelaki.

Pakaian Bentara.


Next saya tengok pula pameran keris pada touch screen console. Just go through the menu and much fascinating facts shall be revealed to you. 

Keris - Senjata Melayu.
"Tapi gerak takdir sebagai penentu"

Asal usul Keris. 

Perkataan keris dikatakan berasal daripada bahasa Jawa Kuno iaitu malang kerik yang bermaksud bercekak pinggang. Ini merujuk kepada patung orang bercekak pinggang pada hulu keris pada peringkat awal.

Keris berasal dari kerajaan Srivijaya Kepulauan Jawa dan gambaran keris terdapat di Candi Borobudur. 




Anatomi keris. 






Jenis-jenis keris.






Pembuatan keris.













Penggunaan keris.























Bersambung...

No photograph or videos may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

3 comments:

  1. tau tak ceper tu apa?
    dulang tembaga yang dulu dulu buay isi hantaran kawin tu

    keris [ and jerebu ] ni belum pulak dengar Indon Indon claim dia punya..
    murtabak , silat , sate , nasi lemak , rendang , soto . abc , yuna , lagu negara ku , foto-foto dallah dean semua dia nak claim dari sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo.. dulang hantaran. Berat dulang tu!
      Haaaa.... Yuna, the singer tu pun mereka claim? Seriously?! I tak tau pun.
      Hmm... kenapa la nak claim2. Kan semuanya milik Allah SWT.

      Delete
  2. Ayo Cobain Sensasi Bermain Promo Freechip Tanpa Deposit... Join Disini Sekarang Kumpulan Berbagai Macam Permainan Taruhan Online Terbaik, Kunjungi Website Kami Di Klik Disini dan Dapatkan Bonus Terbaru 8X 9X 10X win klik disini untuk mendapatkan akun Sabung Ayam anda dan Bonus Berlimpah.

    ReplyDelete