Wednesday, January 1, 2020

PORT DICKSON - LEXIS HIBISCUS

Seterusnya kami menuju ke Thistle Hotel, hotel penginapan saya. While on the way En. Zarir tanya mahu ke saya ke Lexis Hibiscus. Tentu la saya nak. Tapi boleh ke non-guests masuk ke situ? Boleh kata En. Zarir. Apparently, orang awam boleh jalan-jalan di Hibiscus Walk resort tu. 

Eagle Ranch Resort.

Masuk ke area Port Dickson.

And so we made a detour masuk ke Lexis Hibiscus, Port Dickson. Actually I had always wondered what it is like inside the resort. I know about the overwater villas yang berbentuk bunga raya kalau dilihat dari atas. Kalau jalan-jalan di Hibiscus Walk tu, which is basically a beach walk, tentu la tak nampak shape bunga raya tu. 

Jalan masuk ke resort. 

Bnagunan utama Lexis Hibiscus. 

Info dari website Lexis Hibiscus. 

Main entrance to the resort.


Jalan masuk ke Hibiscus Walk.

Dari website Lexis Hibiscus. 
Hibiscus Walk
Located adjacent to the resort along Pantai Cermin, this unique outdoor shopping and dining destination features rows of “street food” style stalls offering authentic Malaysian cuisine, a souvenir shop and a wellness center offering therapeutic massages. Choose from a wide selection of tasty specialties from Penang, along with Nyonya favorites, barbeque spreads, tropical fruit and satay and more.

Opening Hours:
10.00 am to 10.00pm (weekdays)
10.00 am to 11.00pm (weekends / public holidays)

View of the water villas from the beach.

The water sports area. 

Reclaimed land creating small lagoon. Beautiful.

Yes, di sini pun ada 'red heart/love' sign for photo taking.

I đź’—  Hibiscus.

That's the Lexis Hibiscus Main Building with 117 ocean view rooms. The rooms are named 'Sky Pool Villas' and its published rate is RM1,750.00. At this tower block there's also the 'Royal Suites' with rate RM4,220.00 located at top floor. 

Ini map Lexis Hibiscus yang berbentuk bunga raya dan nama-nama water villas.

The main tower is at the bottom left. And as you walk through the water villas you'll come upon the 'leaves' where the Executive Pool Villas are.

As you walk further, there are the Premium Pool Villas pada 5 kelopak (petals) bunga raya, which are divided into non-sea view and sea view villas. Actually semua villa atas air cuma some ada view laut lepas i.e the sea view villas. 

Then as you walk up the 'styles' (pollen tube) part you'll come upon the Panorama Pool Villas yang terbahagi kepada sea view villas dan fountain view. 

Dan hujung sekali di bahagian 'stigma' ada Imperial Suites dan Presidential Suites.  

Ada 400 feet water fountain di tengah laut tu tapi masa saya di situ ia tidak dipasang. It is the tallest water fountain in Malaysia.



Those are the Executive Pool Villas. The Published Rate for Executive Pool Villa is RM1,720.00. Rates from RM 680.00. 
Source: www.lexishibiscuspd.com

Ini Amenities dan Floor Plan untuk Executive Pool Villas. 

Vila-vila atas air dengan pemandangan laut yang menyediakan akses peribadi ke balkoni. 

Semua penginapan vila di Lexis Hibiscus dilengkapi dengan kolam dan bilik sauna peribadi di area balkoni.

Memisahkan bilik dan balkoni adalah floor-to-ceiling sliding window yang memberikan tetamu hotel ini pemandangan pantai yang indah dan memaksimumkan jumlah cahaya semulajadi memasuki bilik.

Jauh di sana tu adalah Imperial Suites dan Presidential Suites. 

Suites itu terletak pada hujung 'Stigma' bunga raya Lexis Hibiscus. Very exclusive indeed.

Ini Floor Plan untuk Presidential Suites. Yep, 2 tingkat.

The Published Rates:
🌓Imperial Suite RM5,020.00, with rates from RM 4070.00.
🌗Presidential Suite RM7,010.00 with rates from RM 6960.00
Source: www.lexishibiscuspd.com

More parts of reclaimed land di pantai ini. 





Pantai di lagun.

Lepas short walk di Hibiscus Walk, kami ke main building. Saja la since dah sampai sini nak la tengok the lobby. 

Ada fountain di depan main entrance resort. 


Jom kita masuk kejap. 

The Reception.

Siting area and Tour Desk.

Then I wonder boleh ke non-guests naik ke level atas main building ini to see the hibiscus shape water villas from above? So saya saja la tanya pada concierge. Tak salah tanya, dan kalau tak dibenarkan I totally understand if such entry should be for the guests only. Terus terang je saya kata kami bukan guests di resort ini. But then he said yes I can. I was half expecting he'd said no, but he didn't. In fact, the concierge cadangkan kami (saya dan En. Zarir) supaya pergi ke 2 level dan lepas itu ke Level 13 sebab view dari tingkat 13 tu ada lebih panoramic. Wah, bagus sungguh concierge resort ni. And of course I thanked him. 

Kami pun naik la ke tingkat 2. Ini di Horizon Deck, Level 2.

Walau pun di tingkat 2, pemandangan tetap awesome. 

Dari sini boleh nampak Executive Pool Villas dan Premium Pool Villas. 

Di main building ini ada 117 bilik. Water villas ada 522.



Di hujung sana tu ialah area Hibiscus Walk yang kami pergi tadi.


Executive Pool Villas.

Itu adalah Lighthouse Club. Lokasinya di tengah-tengah '5 kelopak bunga raya'.  




Executive Pool Villa balcony.

In case you are wondering how deep the pool is.

Jauh juga nampaknya nak jalan di sepanjang 'styles' tu. Tapi jangan risau sebab ada 24-hour buggy service.

Lepas tu kami naik ke tingkat 13. Ini observation deck di SKYballroom Level 13. 

Lagi tinggi, lagi la awesome pemandangannya.


Executive Pool Villas and Premium Pool Villas.

Published rates:
🌓Premium Pool Villa RM1,820.00
🌗Premium Pool Villa (Sea View) RM1,920.00
Rates from RM 760.00

Amenities dan floor Plan untuk Premium Pool Villas.



Panorama Pool Villas di bahagian 'styles' bunga raya. 
Panorama Pool Villa (fountain view) RM2,000.00. Rates from RM 904.00.
Panorama Pool Villa (Sea View) RM2,100.00. Rates from RM 984.00


Di hujung 'stigma' bunga raya adalah Imperial Suites dan Presidential Suites.








Pemandangan Lexis Hibiscus dari Google Map.

Pemandangan atas Lexis Hibiscus dari website resort ini.

Panoramic shot dari tingkat 13 of main building.



Ini pula pemandangan Lexis Hibiscus yang saya ambil dari kapalterbang semasa penerbangan pulang kami ke Malaysia dari Cebu, Phillipines. 

Resort lain yang ada di Malaysia yang seperti Lexis Hibiscus ialah Avani Sepang Goldcoast Resort yang berbentuk palm tree. Ini foto resort tu yang sempat saya rakam semasa pernerbangan dari KLIA ke Padang, Sumatera Barat, Indonesia.

Lexis Hibiscus 2 dijadualkan akan dibuka pada tahun 2024. Resort 5 bintang itu akan dibina di lokasi bersebelahan dengan Lexis Hibiscus di Port Dickson.

Bersambung...

No photograph or videos may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

3 comments:

  1. tu rates utk tdo satu mlm ke ape bang syed?! ckp bia terang

    ReplyDelete
  2. impressive kan En Syed
    tapi kann....
    saya rasa kan ...
    kalau the water is crystal clear , azure blue , nampak ikan ikan kat bawah
    baru lah berbaloi duduk kat water villa gini

    kalau murky water macam kat PD .. macam err....
    :))

    dengan ucapan..
    duhhhhhh
    merujuk kepada perbualan kita tadi :))

    hahhaahhahhahaa
    baru rasa berbaloi sewa water villa gini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indeed. The sheer size of the whole water complex is quite impressive.
      I agree. Personally, I think the whole point of water chalets is so that guests can enjoy the sea, like you said, the clear water and the fish and corals. A glass floor that gives guests a peek of the bottom of the sea.

      Like, yeah :).

      Ada saya tengok di astro satu rancangan tentang bagaimana mereka bina water villas di Maldives. Huii.. rumit. All things environmental mesti diberi priority. Dari segi menjaga the environment ketika pembinaan hinggalah in making sure the environment is the 'centre' of the whole water villa allure. Of course the villas have all the facilities, but it is the 'sand, sea and sky' that is front and center of the whole experience. And of course to also ensure the environment stay sustained and glorious for years to come.
      It was quite a fascinating documentary.

      Delete