Friday, September 14, 2018

HARI TU

Siri 'Hari tu...' lagi.

Hari tu kami tolong hantar my wife's anak sedara ke Kolej Tun Syed Nasir. Anak sedara my wife tu sambung belajar di UKM.

Teringat masa saya di universiti. That was a loooong time ago. Like, 30 years ago. THIRTY !!


Pengetua 'menyambut' pelajar baru yang datang mendaftar.

Macam biasa saya suka explore dan ambil gambar. 


Kami suka asrama ni. Cantik, bersih dan suasana nampak macam sesuai untuk jadi tempat belajar. Conducive. 


Ke Dewan Tun Syed Nasir untuk pendaftaran.

Dewan Tun Syed Nasir.




Selesa biliknya. 1 bilik 2 orang. Ada katil, almari dan meja study. Di luar bilik near bilik air ada coin operated washing machine.

Ada cafe.

Besar juga cafe ni. Dan ada jual pelbagai makanan from snek ke nasi campur. Saya tengok harga pun sesuai kocek students.  

Bangunan asrama. Very nice.

Ada seats bawah pokok di taman-taman kecil keliling bangunan asrama. Very nice.

Ada covered walkways.

Juga ada air terjun buatan mini dengan kolam.

The sound of the water is very calming.

Ada kura-kura dan ikan. 




Semoga my wife's niece berjaya cemerlang.

Jelas bukan tempat parking. Tapi still squeeze. Memang la sangat annoying kalau yang kiri tu is your car. Tapi most probably both cars belong to the same owner. 2 things. Owner/driver kereta biru tu adalah sangat pandai parking dan dia adalah kurus orangnya.

Yang ni tak tau la apa halnya. Nak cepat kot sebab dah tak tahan nak berak.. hehe. 

Kalau balik kampung di Batu Gajah, Perak, saya berusaha untuk berhenti singgah makan ikan patin tempoyak. 


Sekolah bandar kalau camping buat di padang sekolah je. Bagus la tu.       

Tak payah belanja banyak sewa bas pergi lokasi camping luar sekolah yang jauh. 

Also lebih selamat buat di padang. Mak bapak pun tak risau. Cikgu pun tak pening kepala.

Kalau hujan lebat sangat angin kuat, lari je ke bangunan sekolah.

Tak payah masak bagai. Order je dari restoran berdekatan.

Tak perlu buat unggun api.

Nak berak kencing senang, pergi je tandas sekolah. 

Kalau sakit pening, call je mak bapak ambik pergi klinik. 

Kalau ada family emergency mak bapak pun senang nak ambil anak. 

Juga tak perlu risau nyamuk hutan, lintah, lipan and other creepy crawlies. Dan binatang buas. Habis-habis pun ada kucing datang mintak makan dan mintak manja.

Juga terhindarlah dari sebarang 'gangguan' seram makhluk halus (as oppose to camping dalam hutan for example). 

Tak perlu nak tebas/clear area to erect khemah. 

Khemah yang disediakan pun yang design moden macam ni. Senang je nak dirikan dan pack up.

Bila semua dah senang, maka boleh la concentrate pada persediaan persembahan yang perlu dibuat untuk malam nanti.

So banyak la kelebihan buat camping di padang sekolah. Tapi tak 'authentic' la experience bercamping macam ni kan. Saya dulu masa form 3 bercamping di hutan. Malam hujan pulak dan air masuk dalam khemah. Tengah tidur tempias pulak air hujan kena muka. Bila malam, slept like a log sebab letih sangat bertungkus lumus clearing the camping area dan dirikan khemah. Macam-macam lagi lah. Sungguh pun begitu, the experiences really shaped and stayed with me.

Sekali sekala sarapan roti stim. Nice.

Cecah dengan kari kentang.

Favourite! Or rather dishes lain dalam menu tu saya tak suka.. hehe.


Another favourite! Kurang manis of course :).

Kerajinan datang nak goreng cucur. Since ada lagi minyak, habis tepung cucur, goreng keropok pulak. Dari Terengganu keropok tu. Sedap sangat.

Pening investigate kenapa closet pakaian ada bau hapak. Pelik, padahal semua pakaian dah washed and iron. Tak de baju lama/buruk. So beli la dehumidifier arang ni.

Cara nak guna. Hilang ke baunya? Kurang la sikit after a week. Kena tunggu after a month kot.

Beautiful morning. Jom beraktivitas.

Di Dusun Bandar je senamnya.

Saya suka ke taman ni. Dijaga baik dan bersih.




Gorgeous mid morning.

It's dead actually. 


Yet he still smoked! 

Teduh di tebing sungai.




Tadi dah senam badan, now calming my mind pulak.

Memang tenang fikiran perhati ikan-ikan ni. 








Certain days the sunrise was just sublime. 

One just has to look out the window and His magnificence shall enveloped and humbled you. 

61 years. Syukur Alhamdulillah. 

Sarapan Merdeka kami di KFC.

Ternampak this homeless guy. He just sits there. Tak kacau customers yang keluar masuk. Jadi kami ingat nak belikan dia sarapan KFC. 

Saya agak dia selalu ke KFC ni and if so sure staff di KFC ni tentu kenal dia or know about him. So I asked a staff if it is ok to buy the homeless guy a meal. The staff understood my intention because according to her I am not the first person yang nak belikan lelaki ni makanan. The staff advised me not to sebab lelaki tu akan menolak the meals bought for him. Dan menolak tu dibuat dengan cara baik dan bersopan. In fact, the staff said when the guy spoke, he is eloquent and sounded normal, like bukanlah mentally challenged ke apa ke. And she added, the guy just sits there and never disturbed anyone. If money is given, jarang sangat he accepted it and most times he declined. 

Then I noticed his slippers. Dah pecah-pecah teruk dan rabak, dah tak de rupa selipar dah. So lepas sarapan kami cadang nak belikan selipar dan harap dia terima la. Tapi masa tu he had left and was no where to be seen. 

No photograph or videos may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

2 comments:

  1. Kolej TSN ? Saya dulu pun UKM . Setahun. Fakulti Sains Hayat. Bangi.
    Macam tak pernah dengar Kolej TSN ni
    Saya googled.. Ohh.. Dekat Titiwangsa tu ..
    Ambik Medic eh ?

    Dulu saya Kolej apa eh .. Ungku Omar rasanya ..
    Life will fins a way .. kan.. Referring to the akar akar yang berselirat tu ..

    tak best aa camping gitu
    [ you ARE a worrier !! hehehehee]
    kalau anak saya kena camping kat sekolah saya akan membebel-belel bising sebab tak suka depa camping kat sekolah..
    tak ada thrillnya !! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Titiwangsa tu saya dengar akan tutup 2 tahun untuk dinaik taraf. Betul ke doc?
      Ambik apa ek? Bio somethng.. I lupa pulak.

      Indeed. I think akar tu macam interesting sgt.

      Indeed I AM.. hehe. Kenot help it lah.. hahaha..
      Camping di padang sekolah mmg la tak 'real'. At least at a park, designated camping areas. Baru la best.

      Delete