Monday, April 16, 2018

KERALA INDIA - DAY 03 - PART 06 - COCHIN TOUR - KERALA KATHAKALI CENTER AND MUSEUM

Next was the highlight of our Kerala trip iaitu menonton Kathakali Show di Kerala Kathakali Center. 

Kerala Kathakali Center ini terletak di dalam kompleks bernama Greenix Village.

Di entrance depan Greenix Village ini ada kedai 'Green Spices and Handicrafts' dan 'Iram Perfume'. Bau macam kedai Arab jual minyak wangi oud. Harummm... Yang tepung warna warni tu ialah untuk buat handmade natural incense sticks. So they are very aromatic as well.

Our driver Roji terus masuk ke dalam membelikan kami tiket show tu.

Ini tiketnya. Rupanya di cultural arts village ini ada pelbagai aktiviti kesenian Kerala seperti Yoga, Kalaripayattu (martial arts), Kathakali program dan Cultural Arts Performance. Juga ada Cultural Museum.

Hallway menunggu di luar dewan show. 

Di hallway ni ada banyak lukisan by local artists yang cantik-cantik belaka. Let's have a quick look at them.

Patung-patung pun ada.

Suasana bandar Ernakulam dulu-dulu.


Sememangnya sudah lama ujudnya houseboats ini di Kerala. Ehh... ikan duyung ke tu?

One of my favourite paintings there.

Muziris was an ancient seaport and urban center on the Malabar Coast (modern-day Indian state of Kerala) that dates from at least the 1st century BC, if not before it. 
Around 2,000 years ago, Muziris was one of India’s most important trading ports. According to the Akananuru, a collection of Tamil poetry from the period, it was “the city where the beautiful vessels, the masterpieces of the Yavanas [Westerners], stir white foam on the Periyar, river of Kerala, arriving with gold and departing with pepper.”


Di hujung hallway kompleks ini ada patung. 

Kalau tak silap itu patutng 'Shiva as the Lord of Dance'.

May be mereka ini adalah pemuzik diraja pada zaman dulu.

Since masih lagi ada masa sebelum Kathakali Show tu nak start, kami masuk dulu muzium di center ini.

Ini adalah sebuah muzium khas untuk pelbagai jenis persembahan di Kerala termasuk persembahan Kathakali.

Ada patung-patung ukuran sebenar of the performers. Ottanthullal. Introduced 400 year ago, Thullal is a solo performance combining dance and recitation. Staged during temples festivities, the performer brings alive the verses through expressive gestures. 


The many hand gestures performed during performances. Semua ada maksud tersendiri. Macam sign language.


Yang ini pula ialah Mohiniyattam - a graceful dance to be performed as a solo recital by a woman. A drama in dance and verses with gestures and facial acting.



More hand gestures.


Kathakali - not a simple drama-dance but an act of devotion featuring the universal struggle between good and evil. 


My apologies. I simple could not get better images of these texts.

Dalam muzium ini juga ada portrait pelbagai ekspresi muka yang dipersembahkan oleh the performers. Must have taken years for the performers to master all these facial expressions. 



Kathakali make-up - very elaborate.




Muchilottu Baghavathy Theyyam. 






Koodiyattam. 



Alat-alat musik yang digunakan semasa persembahan. 



Mudiyettu.



Velichappadu.



More hand gestures.




Bersambung....

No photograph or videos may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

1 comment:

  1. i scrolled the photos and making the facial gestures as well :))

    ReplyDelete