Tuesday, December 27, 2022

BALKANS - MONTENEGRO - BUDVA OLD TOWN

Assalamualaikum. 
Sambung lagi cerita percutian kami di negara-negara Balkan. Masih lagi dalam hari 5 di negara Montenegro. Selepas melawat bandar Kotor dan Kotor Old Town, next kami dibawa ke bandar Budva untuk melawat Budva Old Town pula.    

Perjalanan dari bandar Kotor ke bandar Budva tidak lama, cuma lebih kurang setengah jam sahaja.

Sudah pun sampai ke Budva. Dari jalanraya yang bas kami lalui ini boleh nampak Jaz Beach, sebuah pantai yang terletak dalam Budva Municipality. Ia terletak 2.5 km barat Budva. Ia terdiri daripada dua bahagian, satu pantai sepanjang 850 meter dan satu lagi, yang dahulunya sebuah nudist beach, 450 meter panjangnya. Ia adalah pantai kerikil, dengan tapak perkhemahan di sepanjang sebahagian besar pantai dengan kapasiti 2,000 lot.

Walaupun ia adalah antara pantai yang lebih panjang di Montenegro, dan merupakan pantai yang popular untuk berjemur dan berkhemah, ia telah mendapat perhatian antarabangsa sebagai lokasi pelbagai konsert dan acara dalam beberapa tahun kebelakangan ini.Lepas tu ternampak satu lagi pantai, iaitu Mogren Beach. Menjadikan kawasan Budva Riviera yang sangat menyenangkan ini ialah pantai berkembar Mogren. Menjangkau sekitar 400 meter pantai ini terbahagi dua; Mogren 1 dan Mogren 2.  Tebing di belakangnya dilitupi tumbuh-tumbuhan Mediterranean yang subur dengan hutan pain dan oak.

Ini pemandangan bandar Budva pertama kami lihat dari jalanraya. Budva ialah sebuah bandar Montenegro di Laut Adriatik. Ia mempunyai 19,218 penduduk, dan ia merupakan pusat Perbandaran Budva. Kawasan pantai di sekitar Budva, yang dipanggil Budva riviera, adalah pusat pelancongan Montenegrin, yang terkenal dengan bandar berdinding zaman pertengahan yang terpelihara dengan baik, pantai berpasir dan aktiviti malam yang pelbagai. Budva berusia 2,500 tahun, yang menjadikannya salah satu penempatan tertua di pantai Adriatik. Bukti dokumen yang banyak menyatakan Budva ujud sejak abad ke-5 SM.
Budva ialah sebuah bandar pantai yang terletak di sepanjang Laut Adriatik. Ia merupakan bahagian tengah Perbandaran Budva dan sebahagian daripada Budva Riviera bersama-sama dengan Bečići, Miločer, Rafailovići, Sveti Stefan dan Petrovac.

Di Montenegrin bandar ini dikenali sebagai Будва atau Budva; dalam bahasa Itali dan Latin sebagai Budua; dalam bahasa Albania sebagai Budua dan dalam bahasa Yunani kuno sebagai Bouthoe (Βουθόη). Menurut Ernst Eichler dan lain-lain, Budva, Butua dan Βουθόη (Bouthóē) berasal daripada Proto-Albanian *bukta-. (Butë Albania moden) yang bermaksud "soft, mild". Etimologi ini mungkin merujuk kepada iklim Budva.

Budva adalah sebahagian daripada Republik Venetian dari 1420 hingga 1797. Ia kemudiannya berada di bawah pemerintahan Empayar Austro-Hungary sebelum menjadi sebahagian daripada Kerajaan Yugoslavia. Pada tahun 1941, dengan permulaan Perang Dunia II, Budva was annexed by the Kingdom of Italy. Budva akhirnya dibebaskan daripada pemerintahan Axis pada 22 November 1944 dan diperbadankan dalam Socialist Republic of Montenegro (yang merupakan sebahagian daripada Socialist Federal Republic of Yugoslavia). 

Satu gempa bumi yang dahsyat melanda Budva pada 15 April 1979. Kebanyakan bandar lama telah musnah, tetapi hari ini terdapat sedikit bukti malapetaka itu kerana hampir semua bangunan telah dipulihkan kepada bentuk asalnya. Montenegro menjadi negara merdeka pada tahun 2006, dengan Budva sebagai destinasi pelancongan utamanya.

Masuk saja dalam bandar Budva ini kami terus dibawa ke Budva Old Town.

Turun bas dan berjalan ke Budva Old Town.

Budva cat 😃😍.

Berjalan di Mediteranska Street, Budva, Montenegro.

Budva clock tower at Mediteranska Street.

Budva Tourist Information Office.Walking through the beautiful Luchki Park, Budva.

Please, be quiet.

Taman yang sesuai sebagai tempat berehat di persekitaran pepohonan dan taman. Taman Luchki ini terletak di sebelah Budva Riviera.

Kami pun sampai ke Luka Budva atau Pelabuhan Budva.

Berjalan menyusuri pelabuhan ini menuju ke Budva Old Town.
Kami ke sini untuk makan tengahari dulu sebelum jalan-jalan. Di tepi pelabuhan ini nampaknya ada banyak restoran dan kafe. Saya ingatkan kami akan makan di salah satu restoran tepi marina yang cantik ini tapi sebenarnya lunch kami adalah di restoran di dalam Budva Old Town itu sendiri. How exciting!

Cantik sungguh Marina Bay ini.

Oh ya, tidak lupa juga bersyukur kerana cuaca begitu baik dan cerah sekali. Tidak seperti yang saya check di internet beberapa hari sebelum kami bertolak ke negara-negara Balkan ini; yang menyatakan akan mendung and/or hujan. Suhu pula masa itu 23°C, nyaman dan selesa. 


Sudah nampak tembok/dinding batu Budva Old Town.

Kota Lama Budva ini dikelilingi oleh tembok kubu. Tembok pertahanan pertamanya dibina pada abad kesembilan. Selepas tembok-tembok ini dimusnahkan oleh gempa bumi pada abad ketujuh belas ia telah dibina semula oleh Venetian.

Seluruh kota lama ini dikelilingi dengan tembok batu pertahanan. Kubu Budva ini adalah tipikal kota berdinding Zaman Pertengahan di Adriatik, lengkap dengan menara, pintu gerbang kota berkubu dan benteng.


Di tepi tembok kota lama ini ada sebuah loceng besar. 

Dikatakan bahawa mercu tanda ini telah diletakkan di sini hanyalah sebagai hiasan sahaja.

Juga ada sebuah anchor yang besar ini. Komposisi "Bell and Anchor" yang terletak di dinding Old Town of Budva ini terdiri daripada loceng gereja besar berwarna emas, dihiasi dengan salib dan lukisan Ortodoks, dan sauh kapal yang besar dan lama.
Montenegro, seperti bandar Budva dalam beberapa dekad kebelakangan ini, menarik bukan sahaja pelancong, tetapi juga banyak kru filem yang merakam pelbagai filem atau episod sejarah di sini. Ada produksi filem yang menggunakan props loceng dan sauh ini dalam filem mereka yang mereka kemudiannya hadiahkan kepada bandar ini sebagai tanda terima kasih mereka.

Marina Bay Budva yang penuh dengan bot dan yacht mewah. 

Ada restoran di luar tembok Budva Old Town ini. 

Kami masuk ke dalam Budva Old Town in melalui pintu ini. 

Ini salah satu pintu dari 6 pintu masuk ke dalam Budva Old Town. Yang ini namanya Vrata od Pizane atau Vrata od Pižana (Wooden Gate). Pintu-pintu lain namanya Vrata od Vile Balkan (Villa Balkan Gate), Vrata od Piskara (Piskar Gate), Gvozdena Vrata (Iron Gate), Glavna Vrata (Main Gate) dan Vrata od Maruva (Maruv Gate).


Ini peta lokasi pintu-pintu masuk ke Budva Old Town.

Kota lama ini adalah trademark Budva. Ia asalnya terletak di atas sebuah pulau yang dahulunya dihubungkan dengan benteng berpasir dan kemudiannya berkembang menjadi semenanjung.

Old Town Budva ini adalah entiti seni bina dan bandar yang unik yang disebut sebagai tempat penginapan walaupun dalam zaman dahulu. Menurut sumber, Budva adalah salah satu pusat bandar tertua di Adriatik - ia berusia lebih daripada 2,500 tahun.

Bukti arkeologi menunjukkan bahawa penempatan Illyrian telah ujud di tapak Kota Lama ini sebelum penjajahan Yunani di Adriatik. Walaupun tapak itu telah diduduki secara kekal sejak era Rom, kebanyakan tembok dan bangunan kota ini yang sedia ada telah didirikan semasa pemerintahan Venetian.


Masa kami masuk ke dalam Kota Lama Budva ini terasa macam dalam labyrinth kerana jalan-jalan atau lorong-lorongnya yang menghubungkan dataran-dataran, benteng-benteng, bangunan-bangunan bersejarah dan menara-menara ada yang sempit serta dikepung dengan dinding-dinding bangunan yang tinggi.  

Susun atur bandar ini secara kasarnya berbentuk ortogon, banyak jalan-jalannya menyimpang ke sana sini, mengakibatkan corak yang agak tidak teratur, dengan banyak dataran-dataran awam bersambung dengan jalan yang sempit. Hari ini, seluruh bandar di dalam tembok adalah jalan pejalan kaki sahaja.

Tembok-tembok Kota Lama adalah, dan sehingga kini, tarikan bagi kedua-dua pelancong dari negara ini dan seluruh dunia. Tembok pertahanan yang dibina ketika pemerintahan Venetian ini telah mengalami kerosakan sebanyak dua kali ketika gempa bumi tahun 1667 dan 1979. 

Sebaik sahaja masuk ke dalam Kota Lama ini pengunjung akan mendapati diri mereka berada di sebuah muzium hidup di mana terdapat penduduk yang masih menduduki bangunan-bangunan batu zaman pertengahan di sini. 

Budva telah diiktiraf sebagai monument of architectural antiquity by UNESCO. Jalan-jalan berbatu yang sempit dipenuhi dengan kedai cenderamata, restoran/kafe dan bar serta tarikan lain seperti muzium dan gereja.

Kami pun sampai ke restoran untuk makan tengahari. Restoran ini lokasinya dalam bangunan Vila Balkan, sebuah establishment yang menyewakan 5 exclusive apartments pada tourists. 

Nama restoran ini ialah Shanghai - Asian Food & Sushi. Bangunan sebelah Vila Balkan ini ialah bangunan The Archives of the Town of Budva.
Pemandangan indah dari tingkap restoran.Hidangan makan tengahari itu adalah vegetarian food.Lepas makan kami ada free time to explore this old town. Pada kami free time begini adalah paling exciting sebab boleh jalan-jalan dengan santai sehingga masa untuk berkumpul nanti di lokasi loceng besar that we saw earlier. Oh ya, tidak seperti di Dubrovnik Old Town dan Kotor Old Town, di sini kami tiada khidmat local tour guide. Mungkin sebab old town ini kecil sahaja saiznya dan tidak ada banyak historical buildings. 

Jadi instead of getting guide and information from a local tour guide, kami diberi pamphlet ini for reference. 

Budva Old Town map.

So saya dan isteri pun merancang untuk jalan-jalan dalam kota lama ini sambil mencari pintu keluar ke pantai di luar tembok pertahanan kota ini. 

Masa jalan-jalan kami lalu di dalam beberapa terowong batu kecil begini, which is one of an old town's characteristics.  

Kelihatan dari lorong ini menara tertinggi di Budva Old Town ini, iaitu menara loceng The Church of Sveti Ivan (St. John).

Huge slices of pizza! 2.5 Euro atau RM 11.76 satu slice. Tapi kalau beli boleh share 2 orang lah sebab besar! Halal ke? Tak nampak pula tanda 'halal' di kedai ini.

We passed through sunny and shady lanes. 

Kebanyakkan tempat perniagaan yang kami nampak di sini adalah kedai-kedai souvenir dan restoran/kafe. 

Di sini ada pejabat Radio Televizija Budva.

Ini salah satu pintu keluar dari kota lama ini di tembok pertahanan utara. Vrata od Piskara namanya. Tapi kami nak ke pantai, maknanya kami sudah berjalan the opposite way... hahahaha 😂. So kami pun berpatah balik.. hihi 😄.

Di atas pintu ini ada mosaic Orthodox Serbian icon of Saint Peter from Cetinje.


Pemandangan di luar pintu.

Lalu lagi di dalam terowong-terowong kecil.

Beautiful old window with wooden covers.

This is the Museum of Budva. Muzium ini mula bergiat selepas dibuat koleksi arkeologi bahan yang ditemui melalui penggalian yang dilakukan antara 1957 dan 1958. Terletak dalam bangunan awal abad ke-19, muzium ini mempunyai pameran tetap koleksi arkeologi dan etnografi dengan tingkat bawahnya mempunyai lapidarium yang memaparkan pameran batu berharga. Unfortunately kami tidak punya masa untuk explore muzium ini.

Bangunan dan binaan batu yang masih utuh walau sudah nampak dimakan usia.

Di satu-satu bandar, Old Town adalah teras bersejarah atau asalnya. Walaupun bandar ini biasanya lebih besar dalam bentuknya sekarang, banyak bandar-bandar dunia telah mewartakan bahagian kota lama mereka sebagai 'Old Town' untuk memperingati asal usulnya selepas pengubahsuaian menyeluruh.

Oleh kerana bangunan-bangunan dalam 'Old Town' dibina berdekatan untuk memudahkan penduduk-penduduknya berjalan kaki dari satu bangunan ke satu bangunan, maka kota ini dibina lebih berorientasikan pejalan kaki pada masa sebelum kewujudan kenderaan/otomobil. Oleh itu Kota Lama biasanya mempunyai jalan-jalan yang sempit dan bahkan juga lorong-lorong yang lebih sempit, di mana pejalan kaki bergerak dengan lebih mudah.


A candy shop.Pizza di sini semuanya memang besar-besar belaka.

Clothing shops juga ada.

Then we came upon this small square, the Old Town Churches Square. There are two churches here; The Holy Trinity Church (Orthodox church) on the right and The Church of Sveti Ivan (St. John) (Catholic church) on the left.
The church of Saint John, also known as Sveti Ivan (Sain Ivan) is the largest and also the oldest. Its spire is the highest in the old town. It is believed that parts of this church date back to the ninth century. It served as a Catholic cathedral until 1828.
Nearby is the Orthodox Church of the Holy Trinity. When the Venetians left in 1797 the orthodox population of Budva appealed to the Austrians to allow them to have their own church. This church was built in 1804. It has a bell loft housing three bells, a dome and a very elaborate interior.

Leandro - jewelries and watches shop.

Kami pun berjalan lagi mencari pintu keluar dari kota lama ini untuk ke pantai. 

Kami pun jumpa pintu keluar ke pantai yang kecil terceruk di dinding tembok ini yang di atasnya ada sign 'Cafe Bar Plaza' berdekatan dengan Havana Club dengan The Square Poets. Pintu ini berhampiran dengan pintu besar Vrata od Murava.

Inilah pantai yang kami nak tengok tu. Namanya Ričardova glava beach, which literally means 'Richard's head'. Ada yang kata pantai ini telah dinamakan sempena pelakon terkenal Richard Burton, yang memainkan watak Tito dalam filem 'The Battle of Neretva'. Sebenarnya, ia telah dinamakan sempena Richard yang lain - Richard Widmark, yang juga merupakan bintang Hollywood pada tahun 1960-an. Dia berlakon dalam filem yang dibuat di Budva, 'The Long Ships'. 

Di hujung sana ialah Santa Maria in Punta Church. It is a Catholic church.Pantai ini kelihatan panjangnya lebih dari 100 meter. Pantai ini berbatu kerikil jadi mencabar juga nak jalan. 

Santa Maria di Punta adalah salah satu gereja pra-Romanik tertua di wilayah pantai Montenegro. Menurut rekod bertulis yang dipelihara, gereja ini telah ditubuhkan oleh Benedictines pada 840 AD sebagai biara mereka dan ini kemudiannya diambil alih oleh Franciscans. Sekolah tertua di Budva terletak di Biara ini. 

Sebilangan besar makam lama telah ditemui di dalam gereja ini. Untuk satu tempoh masa, ia adalah tempat simpanan koleksi arkeologi artifak yang ditemui di sebuah nekropolis di Budva, tetapi gereja itu kini digunakan untuk pameran seni dan konsert muzik klasik.

Pada dinding pertahanan di sini yang mengadap ke laut ada lubang-lubang. Tak pasti apa fungsinya. Mungkin ia adalah putlog holes (putlock holes) yang dibuat untuk memasukkan tiang-tiang kayu bagi menyokong perancah ketika melakukan pembinaan atau pembinaan tambahan. Tapi mungkin juga lubang-lubang ini adalah arrowslits atau embrasures, iaitu bukaan yang dibuat pada benteng pertahanan di mana pemanah dan penembak boleh melancarkan serangan pada musuh dari dalam kota dalam keadaan berlindung. 

Bergambar di tepi pantai.


Ada beberapa restoran dan kafe di sini. Juga ada hotels and apartments. Dan kalau cuaca panas begini maka sukalah mereka berjemuran. Makanya pantai ini jadi favourite masa summer. 

Pemandangan Kota Lama Budva dari Ričardova glava beach.

Sebahagian tembok pertahanan Kota Lama Budva.


Ada juga ada jeti terletak di tengah-tengah pantai yang dijadikan tempat untuk pengunjung terjun ke dalam laut. 

Dari sini kelihatan Budva Citadel, Santa Maria in Punta Church and The Church of Sveti Ivan (St. John).


Di tepi laut Kota Lama Budva ini terdapat Citadel yang juga dikenali sebagai Fortress/Castle of St Mary. Dalam sumber sejarah, kubu St. Mary ini pertama kali disebut pada tahun 1425. Ia dibina untuk melindungi Budva daripada serangan dari laut dalam situasi di mana kekuatan tembok kota biasa tidak lagi mencukupi. Ia dilengkapi dengan segala yang diperlukan untuk bertahan jika berlaku pengepungan yang lama. Hari ini ia adalah tempat penyimpanan sejarah Budva dan dibuka pada awam untuk dilawat. Di dalamnya terdapat muzium, restoran dan dek pemerhatian dengan pemandangan panoramik Budva.

Kota benteng ini terletak di hujung selatan bandar. Pada asalnya dikenali sebagai Castle St Mary, kubu pertahanan ini terus dibina semula dan diperluaskan melalui Zaman Pertengahan, mencapai bentuk terakhirnya semasa pemerintahan Austria-Hungary. Benteng sepanjang 160 meter yang menghadap laut ini, dilengkapi dengan menara timur dan barat, dibina bersambung ke seluruh tembok kota.
Seksi sangat berbikini maka haruslah di censor 😄. 


Selesai di Ričardova glava beach, kami pun masuk semula ke dalam Budva Old Town ini untuk berjalan ke meeting point dengan group members lain. 

Berjalan mencari pintu keluar di sebelah Luka Budva.
Di dinding bangunan ini ada banner kuning Grad Theatre City Budva. 
Festival “Theatre City” is one the most prestigious cultural manifestations in the country and region, which has been taking place during the summer months in Budva (Montenegro) under the patronage of Municipality of Budva. Since its founding, in 1987, this festival is rebuilding Mediterranean spirit of the Old Town and each and every one of its squares and piazzas, but also parts of the town that are outside of the old-town’s center, and it changes them into a scene in the open on which every visitor and passer-by can become a participant of the artistic act. Since it is, from its founding, an integral part of tourist offering of the city, the“Theatre City” and Budva as well became and an indispensable destination not just to ordinary tourists but also to cultural-tourists, and to that attests the fact that the festival is every year visited by over 15.000 people. - gradteatar.me

Chinese restaurants.
Akhirnya kami pun jumpa la jalan keluar... hihi 😄. Bergambar sambil menunggu group members lain sampai.

This is a Semi Submarine  to explore underwater world of Old Town Budva.


Banyak bot-bot mewah berlabuh di sini. 
Meeting point.


Seorang uncle sedang bagi kucing makan 😃.


Lepas semua group members dah sampai, kami pun berjalan ke bas.


Till the next coming entry, inshaAllah. Meanwhile do take care. 

No photograph or videos may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.  

No comments:

Post a Comment